Noże kuchenne - jak zadbać o ich żywotność?
Nawet najdroższe noże kuchenne, jeśli są nieprawidłowo przechowywane i nieostrzone regularnie, po prostu się niszczą. Podpowiemy Ci jak to robić prawidłowo. Dzięki temu Twoje noże posłużą dłużej, a Ty będziesz siekać i kroić jak prawdziwy szef kuchni. Zakup kompletu dobrej jakości noży to spory wydatek, dlatego warto o nie szczególnie zadbać. Krojenie tępym nożem potrafi zepsuć całą przyjemność z gotowania. A paradoksalnie łatwiej jest się nim zranić iż tym prawidłowo naostrzonym. Kluczowe jest tutaj również prawidłowe przechowywanie i dobranie odpowiedniego noża do konkretnej czynności kuchennej. Zanim jednak odwiedzimy sklep z nożami kuchennymi, sprawdźmy co mamy do dyspozycji.
Jaki nóż kuchenny wybrać?
Nie tylko przeznaczenie i kształt ostrza są ważne, bardzo istotny jest materiał, z którego zostało wykonane ostrze. Poznaj typy noży kuchennych i dowiedz się jak je ostrzyć:
1. Noże stalowe – klasyka, która wymaga ręcznego mycia i regularnego ostrzenia. Możesz to zrobić samodzielnie, używając ostrzałki elektrycznej lub ręcznej np. kamienia.
2. Noże ceramiczne – ostrze jest znacznie twardsze od stalowego, ale wymaga profesjonalnego ostrzenia. Noże z ceramiki myje się ręcznie.
3. Noże japońskie – ich cechą charakterystyczną jest jednostronne ostrze. Bardzo precyzyjne, wymagają ostrzenia na specjalnych kamieniach. Oczywiście nie ma jednego typu noży japońskich – jest ich kilka rodzajów, każdy przeznaczony do innych prac kuchennych.
Rodzaje noży kuchennych
Jeden nóż w kuchni z pewnością nie wystarczy, aby wygodnie przygotować posiłek. Różne rodzaje ostrzy ułatwiają pracę z produktami spożywczymi, ale również zapewniają ich prawidłową obróbkę. Nasz poradnik wprowadzi Cię w świat noży kuchennych – dowiesz się, czego potrzebujesz lub dlaczego do tej pory coś w kuchni nie wychodziło, jak należy. Może używałeś niewłaściwego noża?
Jaki nóż dla szefa kuchni?
Nóż szefa kuchni to podstawa – bez niego nic w kuchni nie zdziałasz. Jest bardzo uniwersalny – posiekasz nim i mięso, i warzywa. Duże ostrze i solidna rączka to jego charakterystyczne cechy. Japoński nóż szefa kuchni to Santoku.Nóż do krojenia pieczywa
Charakterystyczne, ząbkowane ostrze sprawia, że łatwo ukroisz równiutką kromeczkę chleba lub przepołowisz świeżą bułeczkę. Taki nóż kuchenny nie może być ostrzony na zwykłej ostrzałce – potrzebna jest taka, na której wyszlifujesz każdy ząbek z osobna
Nóż uniwersalny
Ostrze tego noża jest zdecydowanie węższe niż w przypadku noża szefa kuchni czy japońskiego noża uniwersalnego Gyuto. Służy do siekania i krojenia praktycznie wszystkich warzyw, owoców i wędlin.
Noże do krojenia i obierania warzyw
To krótkie i poręczne noże – z tym że ten przeznaczony do obierania powinien mieć zaokrąglone ostrze. To zdecydowanie ułatwia obieranie – szczególnie tych większych warzyw i owoców.
Nóż do mięsa i krojenia wędlin
Długie, proste ostrze pozwala na krojenie równych plastrów nawet z dużych kawałków mięsa. Odpowiednikiem europejskiego noża do mięsa jest japoński nóż Sujihiki.
Tasak, nóż rzeźnicki, nóż do filetowania
To noże, które z pewnością przydadzą się w kuchni prawdziwego miłośnika gotowania. Są niezbędne, jeśli przygotowujesz dania od podstaw, nie korzystasz z półproduktów. Jeśli kupujesz mięso z kośćmi lub świeżą rybę nie obędziesz się bez tego typu noży. Taka jest konieczny, do podzielenia porcji mięsa kością. Nóż do filetowania natomiast będzie niezbędny do prawidłowego przygotowania porcji mięsa z ryby. Tasak ma potężne ostrze, jest ciężkim nożem. Nóż rzeźnicki i nóż do filetowania charakteryzują się cienkimi ostrzami. Warto wspomnieć również o nożu do trybowania – ten służy do precyzyjnego oddzielania mięsa od kości.
Noże do sera
W kuchni przyda się nie jeden, a cały zestaw noży do serów. Ich kształt nie przypomina klasycznych ostrz, ale ma to swój sens. W zależności od tego czy ser jest kremowy, czy może kruchy potrzebujesz innego narzędzia do jego prawidłowego serwowania. Warto mieć w domu zestaw noży do serów wraz z deską, na której możesz podać gościom francuskie lub szwajcarskie specjały.
Jak przechowywać noże?
Noże powinny być przechowywane w bloku lub na listwie magnetycznej. Po pierwsze w ten sposób ich ostrza nie będą się tępić, po drugie tak jest bezpieczniej. Zdecydowanie odradzamy przechowywanie noży w szufladzie z innymi utensyliami kuchennymi. Prawidłowo naostrzone noże, szczególnie japońskie są bardzo ostre – absolutnie powinny znaleźć się poza zasięgiem dzieci. Bardzo dobry rozwiązaniem jest reling magnetyczny, umieszczony pod górnymi szafkami kuchennymi. Podczas gotowania masz każdy z noży pod ręką i możesz wygodnie z nich korzystać. Blok na noże to rozwiązanie dla tych, którzy lubią, gdy w kuchni nic nie leży na wierzchu. Noże w bloku wyglądają bardzo elegancko, będą pasować do minimalistycznych kuchni.