Młynki i moździerze

62 produkty

    62 produkty

    Jaki młynek do mielenia kawy wybrać?

    Młynki do mielenia kawy to niezwykle praktyczne urządzenia, które są doskonałe do mielenia ziaren kawy, by zaparzyć aromatyczny, świeżo mielony napój. To jednak nie koniec ich zastosowań – świetnie sprawdzają się również jako młynki do przypraw. Z ich pomocą można zmielić sól kamienną, pieprz ziarnisty, kolendrę, ziele angielskie i inne przyprawy ziarniste. Jak jednak wybrać odpowiedni model? Prezentujemy kilka wskazówek.

    • Materiał wykonania – dawniej młynki do mielenia kawy były przede wszystkim drewniane i świetnie sprawdzały się również do mielenia np. pieprzu. Z czasem jednak popularne stały się modele z innych materiałów – m.in. młynki metalowe czy plastikowe, a także łączące różne materiały. Wybierając model warto zwrócić uwagę, by był on solidny i przetrwał wiele lat.
    • Sposób działania – szukając wskazówek, jaki młynek do mielenia kawy wybrać, na pewno trafisz zarówno na zwolenników ręcznych rozwiązań, jak i fanów nowoczesnych udogodnień i zarazem młynków elektrycznych. Oczywiście jedne i drugie mają wiele zalet. Pierwsze są tradycyjne i zwykle prezentują się bardzo stylowo, będąc jednocześnie designerskim gadżetem w kuchni. Drugie natomiast są bardzo szybkie i skuteczne, a przy tym prezentują się modernistycznie. Zwykle umożliwiają dostosowanie grubości mielenia ziaren kawy do preferencji.
    • Sposób mielenia ziaren – młynki do kawy wyposażone są w ostrza udarowe lub żarnowe. Pierwsze tną ziarna wirującymi ostrzami, przez co urządzenie pracuje dość długo. Tego typu ostrza mają tendencję do nagrzewania się podczas pracy, co zdaniem ekspertów ma negatywny wpływ na smak napoju i jego gorycz. Młynki żarnowe działają na tej samej zasadzie, co dawne żarna do mielenia ziaren zbóż, więc kawa jest ścierana pomiędzy dwoma okrągłymi elementami, wyposażonymi w specjalne ząbki. Ich atuty to szybkość, precyzja i dobra wydajność, a także brak goryczy.
    • Rodzaj ostrzy – młynki z żarnami stalowymi uznawane są ostrzejsze, bardziej precyzyjne i tworzące kawę bez gorzkiego płynu. Z kolei młynki ceramiczne postrzegane są jako ciszej pracujące i nienagrzewające się.
    • Wygląd – młynek do kawy może być nie tylko funkcjonalnym narzędziem, ale również wyjątkowym gadżetem, nadających kuchni charakteru. Warto dopasować jego estetykę np. do innych sprzętów AGD.

    Młynki do przypraw – jaki wybrać?

    Powyżej podpowiedzieliśmy Ci, jak wybrać młynek do kawy. Jeśli chodzi o młynki do przypraw, to sprawa ma się podobnie. Możesz zdecydować się na klasyczny, ręczny młynek do soli i pieprzu, jak i na bardziej zaawansowane elektryczne młynki do przypraw. Zaletą tych drugich jest szybka i precyzyjna obsługa, która gwarantuje idealnie zmielone przyprawy, gotowe do dodania ich do potraw.

    Każdy wielbiciel gotowania dąży do tego, by jego dania smakowały perfekcyjnie i były właściwie wyważone pod względem smaków. Istotne jest wybranie dobrej jakości produktów do gotowania, ale też właściwych przypraw. Nie od dziś wiadomo, że najwięcej aromatu i smaku mają te świeżo zmielone. Wybór przypraw jest niesamowicie duży, a paleta zapachów i smaków bardzo różnorodna – począwszy od standardowych soli i pieprzu, przez różnego rodzaju zioła, suszoną paprykę i czosnek, aż po egzotyczne imbir, gałkę muszkatołową czy kolendrę. Z pomocą młynków elektrycznych do przypraw można w kilka chwil zmielić te produkty, by dodać je do dań i deserów.

    Klasycznymi przyprawami, które znajdują się w każdej domowej kuchni są sól oraz pieprz. Warto wybierać np. sól kamienną z Wieliczki czy sól himalajską, które są zdrowsze od soli spożywczej. Do ich mielenia możesz wybrać ręczny młynek albo wariant automatyczny, który po naciśnięciu odpowiedniego przycisku w kilka chwil zmieni sól w drobny pyłek. Jeśli chodzi o pieprz, to do tych twardych ziarenek polecany jest przede wszystkim młynek elektryczny do przypraw – właściwa moc i ostre żarna uporają się ekspresowo z pieprzem, oferując pożądany poziom zmielenia.

    A jaki młynek do przypraw innego typu? Tutaj podobnie jak w przypadku pieprzu najlepiej wybrać wariant elektryczny, który szybko zmieli ziarenka, np. ziele angielskie, kolendrę, kminek, jałowiec czy gorczycę. Zapewniamy, że tak zmielone na świeżo przyprawy będą o wiele bardziej aromatyczne niż te, które kupujesz już wcześniej zmielone w opakowaniu.

    Elektryczne młynki do soli i pieprzu, jak i innych przypraw, warto

    Moździerz kuchenny – czym się kierować przy wyborze?

    Co wybrać, jeśli nie młynek elektryczny do przypraw? Świetną alternatywą jest moździerz kuchenny. Pod nazwą tą skrywa się naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania rozmaitych składników. Elementy te wykonane są najczęściej z kamienia, ale mogą być również metalowe, drewniane albo z materiałów łączonych. Praca z moździerzem zwykle polega jedynie na rozgniataniu i ucieraniu, ale niektóre składniki wymagają też uderzania i miażdżenia. Wystarczy umieścić w naczyniu pożądane produkty, a następnie wykonywać odpowiednie ruchy tłuczkiem, by uzyskać pożądaną konsystencję i grubość ziarenek. Co wziąć pod uwagę kupując moździerz kuchenny? Przede wszystkim warto wybrać odpowiedni rodzaj. Prezentujemy zalety poszczególnych wariantów!

    • Moździerz drewniany – ma atrakcyjny, naturalny wygląd. Istotne jest jednak, by wybrać wariant wykonany z twardego i wytrzymałego drewna (np. akacjowego, dębowego). Mankamentami takiego moździerzu kuchennego jest fakt, że drewno pochłania zapach i smak z rozdrabnianych przypraw, więc nie będzie on odpowiedni do przygotowywania marynat czy pesto, a wyłącznie do suchych składników.
    • Moździerz ceramiczny – jest stosunkowo niedrogi, ale jednocześnie trwały i solidny. Nie wnikają w niego zapachy, nie ulega przebarwieniom czy odkształceniom. Są jednak odpowiednie do kruszenia suchych składników czy rozcierania np. na pesto. Nie poleca się ich do uderzania, gdyż mogą się zbić.
    • Moździerz kamienny – modele te są bardzo solidne i ciężkie. Naczynia zwykle posiadają chropowatą powierzchnię wewnątrz, co znacząco skraca proces rozdrabniania przypraw. Kamienny materiał, czy to granitowy, czy marmurowy, czy inny, nie wpływa na smak kruszonych produktów, a ponadto nie nasiąka, więc można w nim przyrządzić np. salsę, pesto czy dressing. Co więcej, moździerze z kamienia są odporne na stłuczenia, zarysowania i wgniecenia, więc to inwestycja na długie lata.