Szczypce

9 produkty

    Jak wybrać szczypce kuchenne?

    Szczypce kuchenne to akcesoria, które ułatwią gotowanie i serwowanie potraw. Z ich pomocą wygodnie nałożysz makaron i przekręcisz mięso na patelni. Dobrze dobrane szczypce to niezastąpiony pomocnik podczas gotowania grillowania.

    W tej kategorii znajdziesz:

    • Szczypce do mięsa — mają płasko zakończone końcówki, abyś mógł wygodnie przewrócić mięso na patelni.
    • Szczypce do sałatek — akcesorium, którego używamy podczas serwowania sałaty. Ułatwiają nałożenie na talerz porcji sałaty. Zakończone są okrągłymi łyżkami, jedna z nich może być ząbkowana.
    • Szczypce do makaronu — nakładanie makaronu zwykłą łyżką bywa trudne, szczególnie gdy podajesz spaghetti. Długie makarony łatwiej nałożysz na talerze ząbkowanymi szczypcami. Makaron nie jest splątany i na talerzach wygląda zdecydowanie lepiej.
    • Szczypce do grilla — są dłuższe od szczypiec, których na co dzień używasz w kuchni. To konieczne, ponieważ przy grillu mamy do czynienia z żywym ogniem. Dzięki nim bezpiecznie i szybko nałożyć przekręcisz i ściągniesz z rusztu mięsa i kiełbasy.

    Dobrze dobrany rodzaj szczypców do wykonywanej czynności jest kluczowy. Praca pójdzie zdecydowanie sprawniej. Zwróć uwagę na długość i profil rączki, aby wybrać narzędzie, które będzie dla Ciebie najwygodniejsze w użyciu.

    Szczypce kuchenne czy pęseta gastronomiczna?

    Klasyczne szczypce kuchenne to narzędzie, którego używamy na co dzień podczas przygotowywania potraw. Profesjonaliści używają również pęset gastronomicznych. Są to bardzo cienkie, często lekko wygięte szczypce. Służą do precyzyjnych czynności — szczególnie podczas przygotowania dania do serwisu. Z ich pomocą kucharze układają misterne kompozycje na talerzach gości.

    Cienka pęseta gastronomiczna sprawdzi się nie tylko do nakładania i dekorowania potraw. Jest niezastąpiona również podczas gotowania. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, podawać gościom dania jak w eleganckiej restauracji pęseta z pewnością ułatwi Ci zadania. Dla osób, które gotują tradycyjnie, najlepszym wyborem będą szczypce kuchenne.

    Pomoc w serwowaniu potraw — wybierz najlepsze szczypce kuchenne

    W kategorii szczypce kuchenne przygotowaliśmy dla Ciebie szeroki wybór akcesoriów kuchennych. Dostępne są w zestawach z innymi utensyliami lub pojedynczo. Wybierając szczypce kuchenne, zwróć uwagę na materiał, z jakiego wykonane jest narzędzie. Szczypce metalowe nie będą odpowiednie, gdy smażysz lub zapiekasz w naczyniach z powłoką nieprzywierającą. Do takich naczyń i patelni wybierz szczypce z tworzywa sztucznego lub drewna.

    Metalowe szczypce kuchenne świetnie sprawdzą się do grilla, łatwo je oczyścić z przypaleń i są bardzo trwałe. Dla miłośników trendów eko w kuchni polecamy szczypce z drewna. Wyglądają bardzo efektownie, ale trzeba o nie zadbać, aby nie zmieniły koloru i nie zaczęły pękać. Drewnianych utensyliów kuchennych nie myjemy w zmywarce. Ważne jest też regularne impregnowanie ich olejem jadalnym.

    Szczypce kuchenne z tworzywa sztucznego mają kilka podstawowych zalet. Można je myć w zmywarce. Mogą mieć różne kolory, więc łatwo dopasować je do wystroju kuchni. Szczypce z tworzywa to dobry wybór dla osób, które szukają niebanalnej formy i dobrego designu. Wśród tych produktów możesz znaleźć naprawdę nietuzinkowe akcesoria kuchenne.

    Wybierając szczypce kuchenne, zwróć uwagę na rączkę. Metalowe sztućce powinny posiadać uchwyt z innego materiału — drewna lub tworzywa. Metal szybko się nagrzewa, więc dobrze jest wybrać takie, których użytkowanie nie wiąże się z ryzykiem poparzenia palców. Ważna jest również długość — do grilla wybieramy dłuższe akcesoria, natomiast sałatkę łatwiej będzie nałożyć krótszymi sztućcami.