Akcesoria do jaj
16 produkty
16 produkty
Jajka oraz potrawy na ich bazie goszczą w polskich kuchniach prawie codziennie. Jadamy jajka sadzone, gotowane na twardo lub miękko, faszerowane, w koszulkach, jako dodatek do past kanapkowych czy też sałatek. Wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego, wielkanocnego barszczu czy też żurku bez jajek. Jajka to baza wielu smacznych potraw, nic więc dziwnego, iż producenci co chwila wprowadzają na rynek różnorodne gadżety, które mają za zadanie umilić przyrządzanie potraw z jajkami w roli głównej.
Podstawki do jajek to atrakcyjny element dekoracyjny nie tylko świątecznego stołu. Doskonale prezentują się podczas rodzinnego śniadania, zwłaszcza gdy ich uczestnikami są dzieci. Podstawki pod jajka mogą przybierać tradycyjną formę niewielkich kieliszków lub też bardziej gadżeciarskich motywów. Najmłodszych członków rodziny z pewnością ucieszy widok koszyczka w formie wózeczka. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie podstawki pod jajka oraz spodeczka, na który można odkładać skorupki od jajek.
Koszyk do gotowania jaj najczęściej składa się z wyprofilowanych miejsc, w które należy włożyć jajka oraz uchwytu, dzięki któremu bezpiecznie wyłowimy je z wody. Ten gadżet z pewnością przypadnie do gustu osobom, które przykładają wagę do wyglądu ugotowanych jajek. Koszyk zapobiega ich obijaniu się podczas gotowania, nieestetycznemu pękaniu i wylewaniu się białka. Po wyjęciu jaj z wody wystarczy opłukać je w koszyku pod bieżącą wodą i voilà — jajko na miękko lub twardo gotowe! Gdy tylko poznasz jego funkcjonalność, koszyk do gotowania jaj na stale zagości w Twojej kuchni.
Wiele z nas nie wyobraża sobie typowej sałatki warzywnej na święta bez dodatku jajek. Jaja to zdrowy dodatek, który zagościł na stałe w naszym jadłospisie. Dodajemy je nie tylko do świątecznych sałatek, ale również do ich lżejszych odpowiedników, które często królują na naszym stole. Krajalnica do jajek pozwala zapomnieć o mozolnych i długim krojeniu jaj. Ze względu na kruchość żółtka często trudno jest je dokładnie pokroić, aby nie rozpadło się ono na wiele drobnych kawałeczków. Krajalnica sprawia, że wykonywane przez nas sałatki są estetyczniejsze, a tym samym zachęcają do jedzenia.
Serwowanie jaj na twardo lub na miękko wymaga odpowiedniej oprawy. Zdecydowanie wygodniej jest zjeść ulubiony dodatek do śniadania, gdy podamy go w kieliszku do jajek. W tej kategorii mamy zarówno klasyczne kieliszki do jajek, jak i bardzo ciekawe lub zabawne formy. Szczególną grupą są kieliszki do jajek, które uzupełniają zastawę wielkanocną. W tym okresie jajka są ważnym elementem posiłku i powinno się je podawać w wyjątkowej, świątecznej oprawie. Kieliszki do jajek mogą przyjmować przeróżne formy — od kurczaków i króliczków po bardzo nowoczesne, niebanalne projekty. Kieliszki do jajek to doskonałe uzupełnienie zastawy śniadaniowej. Ładnie podane jajka na miękko cieszą nie tylko najmłodszych smakoszy.
Klasyczny kieliszek do jajek może zastąpić nowoczesna podstawka. Miejsce do umieszczenia jajka okala spodeczek, dzięki temu skorupki nie spadają na stół lub talerzyk. To gadżet, który przyda się rodzicom — maluch będzie mógł samodzielnie obrać jajko i nie narobi bałaganu. Podstawki i kieliszki do jajek to ważny element zastawy śniadaniowej, warto je mieć w szafce, aby podawać śniadania w elegancki sposób.
Idealnie gładkie jajka na twardo wyglądają doskonale jako przekąska lub dodatek do zupy. Jak je gotować, aby dobrze się obierały? Jest na to, co najmniej kilka sposobów. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na czas gotowania. To ważne, jeśli chcemy, aby skorupka odchodziła szybko, a powierzchnia białka pozostałą gładka.
Czas gotowania zależy od rozmiaru jajka. Małe jajka gotujemy 8 minut, średnie — oznaczone na opakowaniu literką M — gotujemy 9 minut, natomiast duże jaja na twardo gotujemy 10 minut. Czas gotowania precyzyjnie odmierzysz minutnikiem do jajek. To mały, ale bardzo przydatny gadżet — nie musisz zerkać na zegarek, minutnik do jajek głośno zadzwoni, gdy minie oznaczony czas.
Zmorą podczas gotowania jajek jest pęknięta skorupka i wydobywające się na zewnątrz białko. Takie jajko nada się do sałatki czy pasty jajecznej, ale do podania na kieliszku już niekoniecznie. Aby tego uniknąć, wykorzystaj stojak do gotowania jajek. Układasz w nim jajka i wraz z nim umieszczasz w garnku. Jajka podczas gotowania nie przemieszczają się w garnku i nie obijają skorupek. Stojak jest bardzo estetyczny, więc możesz postawić w nim jajka na stole, zamiast przekładać je do miseczki.
Świeżutkie jajka prosto od kury są najsmaczniejsze, ale nie da się ich ugotować na twardo tak, aby po obraniu były idealnie gładkie. Wybierz te, które mają już kilka dni. Aby skorupka dobrze odchodziła od białka, wyjmij jajka z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Włóż je do garnka z chłodną wodą tak, aby był całkowicie zanurzone. Wsyp płaską łyżeczkę soli lub sody oczyszczonej. Gdy woda zaczyna wrzeć, zmniejsz ogień i od tego momentu mierz czas gotowania. Po ugotowaniu zmień wodę na zimną i odczekaj kilka minut. Przed obieraniem delikatnie pokrusz skorupkę, dzięki temu łatwiej odejdzie od białka.
Jeśli zależy Ci na tym, aby jajka miały po obraniu idealną strukturę, ugotuj ich więcej, niż potrzebujesz. Może się bowiem okazać, że nie wszystkie jajka uda się obrać tak, aby były super gładkie. Sprawdź nasze akcesoria do jajek — z pewnością pomogą CI uzyskać efekt, którego potrzebujesz podczas przyrządzania jajecznych pyszności.
Dołącz do naszych Subskrybentów i zyskaj 5% zniżki!
Sprawdź teraz swoją skrzynkę mailową, potwierdź subskrypcję i odbierz kod rabatowy 5%. Bądź na bieżąco z promocjami, nowościami i wydarzeniami!