Marynata Teriyaki, nie tylko kurczak!
Dania w sosie Teriyaki są znane na całym świecie. Podbił serca nie tylko w Azji, ale także na zachodzie. Unikalne połączenie smaków jest czymś, co na pewno warto spróbować. Istnieją tysiące wariacji tego sosu, nie tylko w Japonii. W Polsce zaleca się dodawanie miodu z lokalnej pasieki. Niektórzy mogą się zdziwić, ale kurczak nie jest głównym składnikiem tego dania! Oto przepis i kilka ciekawostek, jakie kryje za sobą marynata teriyaki. Smacznego!
Yakimono
Teriyaki jest techniką kulinarną, którą przyrządza się dania w stylu zachodnim. Yakimono jest częścią kuchni Japońskiej, potrawy w tym stylu opierają się na grillowaniu, smażeniu i gotowaniu.
Teriyaki
Nazwa Teriyaki pochodzi od słowa teru, które oznacza po japońsku "błyszczeć", bądź "świecić". Ten błysk jest powodowany słodkimi składnikami. Teriyaki jest bardzo uniwersalnym przysmakiem, który można stosować jako;
- Sos do polewania,
- Dip, w którym maczamy potrawy lub przekąski, marynatę do mięsa i (o czym często się zapomina) warzyw
- Glazurę, którą dodajemy pod koniec pieczenia, żeby uzyskać błyszczącą, chrupiącą skorupę o bardzo wysokim aromacie smaku potrawy.
Składniki
- Imbir wielkości kciuka (Kluczowy składnik)
- Ząbek czosnku (nie jest stosowany w tradycyjnej kuchni Japońskiej)
- Coś słodkiego: Syrop daktylowy, Sok ananasowy, Cukier brązowy, jednak w Polsce najlepiej użyć 2 łyżki dobrej jakości miodu z lokalnych pasiek.
- Coś słonego: Najczęściej stosowany jest niemal wszędzie łatwo dostępny sos sojowy w ilości ok. 6 łyżek. W ostateczności możemy zastąpić ten składnik solą.
- Coś kwaśnego: Dla zrównoważenia smaków dodaje się ćwiartkę limonki lub/i małej cytryny. Możemy wzbogacić aromat dania, dodając odpowiednio oczyszczone skórki cytrusów.
- Niektóre wariacje zawierają sake, bądź wino.
Wszyscy lubimy różne smaki, dlatego proporcje możemy dowolnie zmieniać.
W kuchni przygotowujemy
Przyrządzanie bazy teriyaki
- Mieszamy słodkie i słone składniki (sos sojowy z miodem) i podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Należy uważać z podgrzewaniem, ponieważ duża temperatura niszczy większość wartości odżywczych.
- Kiedy składniki się dobrze połączą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zwiększamy trochę temperaturę i dodajemy drobno posiekany, bądź starty imbir.
- Na końcu, wyłączamy podgrzewanie i dodajemy cytrusy, ciągle mieszając. Kwaśny smak jest subtelnym dodatkiem, nie przesadzajmy z jego ilością.
Sos
Kiedy otrzymamy zbyt gęstą maź możemy dodać trochę wody
Sos możemy zagęścić mąką kukurydzianą. Jeżeli przygotujemy go w ten sposób, możemy użyć go także do naciosów, sushi bądź tortilli,
Uwaga tak przygotowanego Teriyaki nie możemy używać jako marynaty!
Glazura
Przygotowując glazurę, musimy zadbać o to, żeby sos nie spływał i był gęsty. W ostatnich minutach pieczenia smarujemy potrawę z wierzchu i wstawiamy na kilka minut do środka, żeby się przypiekła. Dla zwiększenia efektu możemy ustawić wyższą temperaturę. Cukry zawarte w sosie sprawią, że wierzchnia warstwa skarmelizuje się i stanie się chrupiąca oraz nabierze charakterystycznego błysku.
Marynowanie
Z otrzymanej bazy, bardzo łatwo powstanie marynata teriyaki, wystarczy dodać dwie łyżki tłuszczu. Najbardziej szlachetny smak otrzymamy, dodając łagodną oliwę z oliwek. Do sosu wkładamy warzywa albo mięso i zostawiamy na kilka godzin, żeby nasiąkły smakiem. Następnie pieczemy bądź smażymy.
Sos teriyaki nie bez powodu zdobył tak wielką popularność na całym świecie. Jest bardzo prosty do przyrządzenia, składniki są łatwe do zdobycia i można bez problemu znaleźć ich odpowiedniki. Jest bardzo uniwersalny, można go przyrządzić na wiele różnych sposobów i wciąż będzie zachwycał swoim smakiem.