Wypieki - poznaj 5 sekretów, dzięki którym będą udane
Przepyszne wypieki takie jak ciasta i ciasteczka potrafią rozpieścić podniebienie każdego z nas oraz przyczynić się do zwiększonej ilości wydzielanych endorfin - nazywanych popularnie hormonami szczęścia.
Udane wypieki wykonane własnoręcznie zachwycą także wpadających do nas z wizytą krewnych oraz przyjaciół. Niestety często pomimo tego, iż postąpiliśmy zgodnie z podanymi w przepisie wytycznymi, zamiast puszystego i rozpływającego ciasta wychodzi nam zakalec. W tej sytuacji, warto jest poznać pięć skutecznych sekretów udanych wypieków, dzięki którym tworzone przez nas słodkości zawsze będą cieszyły podniebienia oraz oczy naszych gości, a my sami zyskamy miano mistrzów kuchni. Poniżej przedstawiliśmy pięć sekretów, dzięki którym Twoje wypieki zawsze będą udane.
1. Świeże oraz doskonałej jakości składniki podstawą udanych wypieków
Jajka, mleko, śmietana, czy też proszek do pieczenia oraz drożdże powinny być zawsze świeże, oraz pochodzące ze sprawdzonych upraw, hodowli, lub też od renomowanych producentów. Dodając do ciasta stary proszek do pieczenia, który kilka miesięcy leżał w otwartym opakowaniu, może skutkować zepsuciem całego naszego dania. Jakość oraz wiek drożdży także ma ogromne znaczenie, jeżeli chcemy upiec pączki lub przepyszne domowe ciasto drożdżowe z kruszonką i świeżymi owocami. Pamiętaj więc o selekcji oraz właściwym doborze produktów, które towarzyszyć Ci będą w kuchni do wypieków, dzięki temu zdecydowanie zwiększasz swoje szanse na sukces.
2. Zadbaj o odpowiednią temperaturę składników
Zaskakującym jest fakt, o którym być może wiele z nas nawet nie ma pojęcia. Otóż aby uniknąć zakalca, należy niezwykłą uwagę przykładać do temperatury wszystkich składników, z których planujemy upiec słodkości.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową - a nie być używane bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Uchroni nas to przed bardzo często występującym efektem zakalca lub mało wyrośniętym ciastem. Jajka, mleko, śmietanę oraz masło należy wyjąć z lodówki już na około godzinę przed przystąpieniem do zaplanowanych prac kulinarnych.
Wyjątkiem od tej reguły jest puszysta piana z białek, która często jest składnikiem niezbędnym przy wypiekaniu ciast i deserów. W tej sytuacji białka dobrze jest schłodzić uprzednio w lodówce, a następnie dodać do nich szczyptę soli i ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez kilka minut. Perfekcyjnie ubita piana z białek to taka, która zostaje w misce nawet po odwróceniu jej do góry dnem. Jeżeli nie posiadasz w domu miksera, idealnie ubite białka możesz uzyskać za pomocą trzepaczki.
Kolejną niezwykle istotną kwestią przy ubijaniu białek jest to, iż muszą one zostać prawidłowo oddzielone od żółtek. W naczyniu, w którym ubijać będziemy białka nie ma prawa znaleźć się, chociażby śladowa ilość żółtka, ponieważ znacząco utrudni ono dobre ubicie piany.
Trzepaczki do jajek używane z powodzeniem przez nasze mamy oraz babcie wiele lat temu świetnie spełniały swoje podstawowe funkcje w kuchni, a przygotowane z ich użyciem wypieki zwykle były pyszne i puszyste. Dlaczego więc i obecnie nie korzystać z tego typu akcesoriów?
3. Mieszaj składniki zawsze w jednym kierunku
To kolejna bardzo ważna zasada jeśli chcesz, aby Twoje wypieki cieszyły wyróżniały się niezwykłym smakiem oraz wyglądem. Jeżeli chcesz, aby Twoje ciasto wyrosło odpowiednio oraz było puszyste i bez śladów zakalca, podczas przygotowywania masy, wszystkie składniki mieszaj w jednym kierunku. Dzięki temu o wiele łatwiej połączą się one ze sobą i nabiorą właściwej konsystencji. Istnieje także bardzo ważna zasada odnośnie łączenia produktów suchych i mokrych. Produkty suche dobrze jest wymieszać wszystkie razem w jednym dużym naczyniu, a te mokre ubić w osobnej misce za pomocą miksera lub trzepaczki. Następnie bardzo delikatnie połącz ze sobą składniki mokre i suche.
Silikonowa trzepaczka z powodzeniem może zastąpić mikser, na przykład, kiedy jesteś na wyjeździe lub w akademiku i chcesz w kilka minut wyczarować przepyszne muffiny.
Pamiętaj, aby na własną rękę drastycznie nie zmieniać proporcji składników podanych w przepisie. Chcąc ,odchudzić'' ciasto, wiele osób zmniejsza porcję dodawanego do niego cukru, jednak sprawia to, że ciasto nie jest już tak puszyste i rozpływające się w ustach. Ponadto, jeżeli na własną rękę zwiększysz porcje dodawanej do wypieku mąki - ciasto może stać sięi twardsze.
4. Temperatura pieczenia
Temperatura pieczenia to także jeden z elementów składowych sukcesu kulinarnego. Nie może ona bowiem być zbyt niska ani za wysoka. Pilnuj więc zaleceń podanych w przepisie. Ponadto nigdy nie wstawiaj ułożonego na blasze do pieczenia ciasta do nie nagrzanego, zimnego piekarnika. W ten bowiem sposób możesz zepsuć cały swój wcześniejszy trud włożony w ubijanie ciasta oraz łączenie wszystkich jego składników. Zawsze nagrzej piekarnik przed wstawieniem do niego ciasta. Niezwykle istotne jest także, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia ciasta oraz nie wyciągać blachy z nagrzanego piekarnika od razu po jego wyłączeniu. Zbyt duża różnica temperatur może sprawić, że nawet pięknie wyrośnięte ciasto opadnie.
5. Odpowiednie wyciąganie ciasta z blachy
Kiedy przebrnęliśmy już przez wszystkie etapy takie jak przygotowanie składników, mieszanie ich oraz ubijanie, a następnie pieczenie - przychodzi moment na wyciągnięcie wypieku z piekarnika oraz odpowiednie jego podanie gościom.
Pamiętaj, aby pozostawić ciasto w piekarniku po jego wyłączeniu na kilka minut i dopiero kiedy temperatura nieco opadnie - wyciągnąć. Aby wyjęcie ostudzonego ciasta odbyło się bezproblemowo - warto wcześniej odpowiednio nasmarować spód oraz brzegi blaszki tłuszczem - idealnie nadaje się do tego masło lub margaryna, następnie obsypana bułką tartą. Jeżeli brzegi ciasta nie są wciąż ładnie oddzielone od formy możemy delikatnie ,,objechać'' te miejsca nożem, a następnie przewrócić blachę do góry dnem, postukać w jej wierzch i wydobyć ciasto. Teraz pozostaje nam już tylko pokroić je na równej wielkości porcje i ułożyć na ozdobnej paterze i podać do degustacji gościom.