Zakazany owoc, czyli surowe ciasto, do jedzenia przed i po upieczeniu!
Surowe ciasto do jedzenia jest czymś, co od zawsze fascynuje podczas produkcji słodkich wypieków. Najczęściej nie jest ono jadalne, ze względu na dodatki takie jak surowe jajka czy drożdże. Jednak te składniki nie są niezbędne do wyrobu ciasta! Na dodatek, jeżeli z nich zrezygnujemy, będziemy mogli spożywać nasze słodkości, zanim zostaną upieczone! Niewiarygodnie dobry smak, jaki ma surowe ciasto – zachwyci wszystkich łasuchów. Uwaga, mogą zdarzyć się sytuacje, że nie zostanie wiele masy do upieczenia, bo cała zostanie zjedzona wcześniej.
Dużą zaletą cookie dough, bo tak się nazywa surowe ciasto, do jedzenia jest to, że jest bardzo sycące i posiada intensywny smak. Musimy pamiętać, że wciąż jest to surowe ciasto, którego nie możemy spożywać w kosmicznych ilościach, jeżeli chcemy uniknąć problemów żołądkowych!
Będziemy potrzebowali
- Dużej miski
- Miksera/Mieszacza
- Folii do owijania
- Sitko
Składniki
- ¾ szklanki mąki, koniecznie sucha i świeża.
- Masło, 100g
- Szczypta soli
- Cukier, najlepiej biały (2 łyżki), brązowy (2 łyżki) i w pudrze (2 łyżki)
- Aromat - Posiekana laska wanilii, możemy zastąpić ją cukrem wanilinowym albo syropem klonowym.
- Mleko
+ Dodatki
Możemy użyć naszych ulubionych słodkich smakołyków do urozmaicenia naszego ciasta. Polecam dodać następujące produkty:
- Kajmak albo Masa Krówkowa
- Karmel
- Starta czekolada albo pokrojona w cienką kostkę.
Przygotowanie:
- Masło musimy zetrzeć z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera na niskich obrotach
- Dodajemy mleko oraz nasz aromat i mieszamy.
- Następnie dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- W ostatnim etapie dodajemy ulubione dodatki i mieszamy na bardzo małych obrotach. Najlepiej wymieszać jednak ręcznie, używając szpatułki lub łyżki.
- Następnie naszą gotową masę w misce zabezpieczamy folią do owijania i odstawiamy na chwilę do lodówki,
Kiedy już trochę się ochłodzi, możemy nakładać porcje, nabierając je łyżeczką do lodów i w taki sam sposób je serwować! Masa może nadawać się do upieczenia na ciepło i jako surowe ciasto do jedzenia na zimno.
Uwaga
Surowa mąka w dużej ilości może być ciężkostrawna, dlatego musimy jeść z umiarem. Z nadmiaru naszej masy możemy uformować i upiec równie pyszne ciasteczka. Kiedy wolimy pieczone ciasta, warto zapoznać się z tym cudownym przepisem