Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone
Uwielbiam ciasto marchewkowe! Połączenie słodyczy marchewki w wilgotnym cieście i delikatny smak serka mascarpone to istna poezja. Ozdobione marchewkowym musem na górze prezentuje się naprawdę efektownie. Doskonałe na każdą porę roku, szybko stanie się hitem Twoich przyjęć i spotkań z przyjaciółkami. Ale uwaga – to nie jest bynajmniej fit ciasteczko, raczej grzeszek, który będzie trzeba solidnie odpokutować na siłowni.
Ciasto:
- 260 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 jaja
- 200 g cukru
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1/2 startego jabłka
- 250 g startej marchewki
- 60 g wiórków kokosowych
- 60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
- szczypta soli
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Mus marchewkowy:
- 500 ml przecierowego soku marchewkowego (np. Leon lub Kubuś – wybierze wersje smakowe w kolorze pomarańczowym)
- 100 g masła
- ½ szklanki wody
- 2 budynie waniliowe (opakowania po 40g)
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy formę kwadratową 24x24 cm lub tortownicę o średnicy 26 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i miksujemy z cukrem do momentu, aż powstanie biała, puszysta masa. Do masy powoli wlewamy olej i miksujemy na niskich obrotach. Następnie dużą łyżką dodajemy do masy marchew, jabłko, posiekane orzechy i wiórka kokosowe. Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mokre i suche – mieszamy do równomiernego połączenia składników. Ciasto wykładamy do blachy i pieczemy ok. 35 minut w 170°C. Na koniec pieczenia wkłuwamy w ciasto drewniany patyczek – jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Odstawiamy ciasto do wystygnięcia i przystępujemy do przygotowania kolejnych warstw.
Śmietankę miksujemy z serem mascarpone do momentu, aż powstanie gładki, gęsty krem. Na koniec wsypujemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę. Ostudzone ciasto kroimy na dwa równe blaty. Jeśli góra za bardzo wyrosła również podcinamy ją na równo. Smarujemy spód kremem i przykrywamy górą.
Pora na mus marchewkowy – sok podgrzewamy w rondelku wraz z cukrem i masłem tak długo, aż się rozpuszczą. Budynie rozpuszczamy w wodzie i delikatnie wlewamy do soku, mieszając – gdy masa zrobi się gęsta i jednolita studzimy ją lekko. Wykładamy ją równo na przełożonym kremem cieście. Całość ląduje w lodówce co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej. Przed podaniem możemy udekorować ciasto posiekanymi orzeszkami, krokantem. Na wyjątkowe okazje polecam zrobienie marchewek z kolorowych mas cukrowych – efekt zachwyci nawet teściową. Jeśli nie przepadacie za kremem mascarpone, do tego ciasta pasować będzie również krem cytrynowy. Jeśli nie mamy czasu, możemy zrezygnować z musu marchewkowego na rzecz lukru – ciasto będzie równie smaczne, ale gotowe szybciej. Smacznego!