Pizza z dynią – najsmaczniejszy sposób na rozpoczęcie jesieni!
Sezon na dynię ruszył pełną parą. W klepach zrobiło się pomarańczowo, a ty zastanawiasz się co by tu stworzyć z tego niezwykle wdzięcznego i smacznego warzywa? Mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia! Co powiesz na pizzę z dynią?
Od czego zacząć?
Po pierwsze: przygotuj odpowiednie akcesoria! Do zrobienia naszej smakowitej pizzy,
będziesz potrzebować:
Miska
Patelnia – ta powinna być odpowiednia
Deska – wygląda na idealną!
Zestaw noży – będzie niezbędny!
Masz już wszystkie akcesoria, a więc czas przejść do sedna sprawy. Po kolei:
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki typu 650
- 250 g mąki typu 500
- 10 g soli
- 7 g suszonych drożdży instant
- 320 ml wody (letniej)
- 1 łyżka oliwy
Pesto z rukoli:
- ¼ szklanki orzechów włoskich
- 50 g świeżej rukoli
- 1 mały ząbek czosnku
- około 90 ml / 6 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta grubej soli
- pieprz
Karmelizowana cebula:
- 2 średnie czerwone cebule
- 1-2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sól
Przybranie:
- 2 kawałki dużej dyni, pokrojonej na ½ cm plastry
- 1 mała cukinia, pokrojona na ½ cm plasterki
- 10-15 czarnych oliwek Kalamata, wypestkowanych
- garść orzechów włoskich
- 2 szczypty chilli (niekoniecznie)
- sól i pieprz
Najlepszy placek drożdżowy robi się tak:
- Połącz w misce mąki, sól i drożdże
- Do połączonych składników wlej wodę i połącz całość na gładką masę
- Następnie dodaj oliwę z oliwek i mieszaj całość aż wszystkie składniki się ze
sobą połączą - Wyrabiaj ciasto – jeden koniec ciasta podtrzymuj lewą ręką, drugi koniec ciasta rozciągaj prawą ręką. Następnie scal ciasto, obróć o 90 stopni i powtórz czynność. W ten sposób ciasto należy wyrabiać przez około 10 minut.
- Kiedy ciasto będzie już jednolite i gładkie włóż je do lekko naoliwionej miski. Wierzch ciasta posmaruj oliwą i przykryj ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny – po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Nastaw piekarnik na 200 ° C. Plastry dyni posmaruj oliwą (z obu stron) i rozłóż je na blasze wyłożoną folią. Tak przygotowana dynię piecz przez około 25-30 minut. Po około 20 minutach do dyni dodaj plastry cukinii. Warzywa powinny być miękkie, ale należy je wyciągnąć z piekarnika, zanim nabiorą koloru.
Ciasto, pieczone warzywa…czego jeszcze brakuje? Bez karmelizowanej cebuli się nie obejdzie!
- Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy. Cebulę pokrój na plasterki o grubości pół
centymetra. - Pokrojoną cebulę wrzuć na rozgrzana patelnię i smaż na bardzo małym ogniu.
Pamiętaj, aby co jakiś czas ją mieszać! - Gdy cebula trochę zmięknie dodaj do niej sól (cały czas mieszając), łyżeczkę cukru oraz octu balsamicznego.
- Duś całość przez kolejne 20 minut. Podczas ostatnich minut duszenia dolej odrobinę wody, zamieszaj i duś całość aż woda odparuje.
Bez pesto to nie będzie ta sama pizza. Jak przygotować pesto? To prostsze niż myślisz!
- Na suchej patelni podpraż orzechy włoskie. Aby ich nie przypalić pamiętaj, aby często je mieszać i podrzucać na patelni.
- Posiekaj rukolę (najlepiej przy pomocy blendera z rozdrabniaczem), następnie do zblendowanej masy dodaj orzechy, czosnek, i sól.
- Do całości dodaj oliwę (wlej jej tyle, aby pesto nabrało odpowiedniej konsystencji).
- Całość dopraw pieprzem i sokiem z cytryny.
Ostatni krok – przybranie. Postaraj się, aby wszystkie składniki znalazły swoje miejsce na drożdżowym placku!
- Wyjmij dynię i cukinię z piekarnika
- Wyłóż ciasto na blat i naciskaj je dłońmi, do czasu aż pozbędziesz się baniek
powietrza, jakie wytworzyły się pod wpływem fermentacji drożdży. - Podziel ciasto na dwie lub trzy części i każdą z nich rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy z placków wyłóż na nasmarowanej oliwą blasze.
- Pizzę posmaruj cienką warstwą pesto. Na warstwie pesto rozłóż upieczone plastry dyni i cukinii, orzechy włoskie i oliwki (możesz je pokroić na połówki).
- Każdą pizzę piecz przez około 10 minut na środkowej półce piekarnika.
- Kiedy pizza będzie już gotowa, dodaj na wierzch karmelizowaną cebulę.
To już koniec. Mamy nadzieję, że pokochacie ten przepis tak samo mocno, jak my.
Smacznego!