Lekka pizza wiosenna - oryginalny przepis

Pizza pochodzi z Włoch. Z początku drożdżowy placek z ziołami i warzywami był jedzony głównie przez włoską biedotę. Jednak smaczne i pożywne danie szybko rozprzestrzeniło się na całym świecie, stając się jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych potraw. Przygotowanie domowej pizzy nie jest trudne. Sekret stanowi odpowiednie przyrządzenie ciasta i sposób pieczenia. W tradycyjnych, kamiennych piecach pizzę piecze się bardzo krótko i w bardzo wysokiej temperaturze - nawet pięciuset stopni Celsjusza! Pozwala to uzyskać ciasto chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz. Oczywiście nie można zapominać o sosie pomidorowym lub śmietanowym i dodatkach, które nadają pizzy charakteru i sprawiają, że staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna. Do najpopularniejszych dodatków umieszczanych na wierzchu pizzy należą różne gatunki serów (mozzarella, cheddar, sery pleśniowe i topione), warzywa i owoce, wędliny, mięso oraz owoce morza. Jak powstaje pizza wiosenna o niepowtarzalnym smaku?

Składniki na jedną średnią pizzę (lub dwie małe)

Ciasto

  • 25 gram świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 250 gram mąki pszennej typu 500

Sos

  • pół puszki pomidorów w kostce
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • łyżka otartej bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich

Dodatki

  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub innej wędliny wędzonej na zimno
  • cztery plastry topionego sera w plasterkach (na przykład typu gouda)
  • dwie łyżki marynowanych kaparów
  • dwie łyżki kukurydzy z puszki
  • ćwierć czerwonej, słodkiej papryki (pokrojonej w drobną kostkę)
  • garść świeżej rukoli

Pizza wiosenna - Sposób przygotowania

Ciasto

Na początku trzeba przygotować rozczyn z drożdży. W tym celu trzeba je rozdrobnić i zmieszać z cukrem i mlekiem, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Powinny one potroić swoją objętość. Następnie wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą i dolej rozczyn, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką i dodaj oliwę z oliwek. Potem przenieś ciasto na blat lub stolnicę i zagniataj, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. Odłóż ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Kiedy urośnie, uformuj pizzowy krążek rozciągając ciasto palcami i ułóż na posmarowanej oliwą blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem pizza powinna jeszcze trochę urosnąć - w tym celu odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na kilka minut.

Sos

Rozmieszaj zioła z wodą i odstaw na kilkanaście minut, by zmiękły. Następnie rozgnieć czosnek w wyciskarce i zmieszaj z ziołami. Dodaj pozostałe składniki i energicznie wymieszaj. Nie ma potrzeby miksowania sosu - pomidory z puszki są miękkie i łatwo je rozdrobnić łyżką lub widelcem.

Pizza wiosenna - Pieczenie i dekorowanie

Kiedy ciasto jest już uformowane i wyrośnięte, możesz posmarować je sosem i umieścić na wierzchu dodatki. Ser topiony można układać w plastrach, jednak będzie lepiej wyglądał i smakował, jeżeli każdy plasterek podzielisz na kilka kawałków i równomiernie rozłożysz na pizzy. To samo dotyczy szynki parmeńskiej. Kapary, paprykę i kukurydzę możesz umieścić na pizzy przed pieczeniem, jednak rukola będzie smakowała lepiej, jeżeli położysz ją już po wyjęciu z piekarnika. Pizzę piecz w piecu rozgrzanym do maksymalnej temperatury (zwykle domowe piekarniki zapewniają 230 lub 250 stopni Celsjusza), przez około dziesięć minut Możesz w tym celu wykorzystać specjalny kamień lub blachę do pieczenia pizzy. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą.

Liście rukoli

Sposób podania

Serwuj pizzę wiosenną, kiedy jest jeszcze gorąca. Możesz ułożyć ją na drewnianej desce i pokroić specjalnym nożem - dostępne są całe zestawy do pizzy, które ułatwiają jej przygotowanie i

podanie. Smacznego!

Zestaw do pieczenia pizzy