Lekka pizza wiosenna - oryginalny przepis
Pizza pochodzi z Włoch. Z początku drożdżowy placek z ziołami i warzywami był jedzony głównie przez włoską biedotę. Jednak smaczne i pożywne danie szybko rozprzestrzeniło się na całym świecie, stając się jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych potraw. Przygotowanie domowej pizzy nie jest trudne. Sekret stanowi odpowiednie przyrządzenie ciasta i sposób pieczenia. W tradycyjnych, kamiennych piecach pizzę piecze się bardzo krótko i w bardzo wysokiej temperaturze - nawet pięciuset stopni Celsjusza! Pozwala to uzyskać ciasto chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz. Oczywiście nie można zapominać o sosie pomidorowym lub śmietanowym i dodatkach, które nadają pizzy charakteru i sprawiają, że staje się jeszcze smaczniejsza i bardziej pożywna. Do najpopularniejszych dodatków umieszczanych na wierzchu pizzy należą różne gatunki serów (mozzarella, cheddar, sery pleśniowe i topione), warzywa i owoce, wędliny, mięso oraz owoce morza. Jak powstaje pizza wiosenna o niepowtarzalnym smaku?
Składniki na jedną średnią pizzę (lub dwie małe)
Ciasto
- 25 gram świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłego mleka
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy z oliwek
- 250 gram mąki pszennej typu 500
Sos
- pół puszki pomidorów w kostce
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka ciepłej wody
- szczypta soli
- łyżka otartej bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
Dodatki
- kilka plasterków szynki parmeńskiej lub innej wędliny wędzonej na zimno
- cztery plastry topionego sera w plasterkach (na przykład typu gouda)
- dwie łyżki marynowanych kaparów
- dwie łyżki kukurydzy z puszki
- ćwierć czerwonej, słodkiej papryki (pokrojonej w drobną kostkę)
- garść świeżej rukoli
Pizza wiosenna - Sposób przygotowania
Ciasto
Na początku trzeba przygotować rozczyn z drożdży. W tym celu trzeba je rozdrobnić i zmieszać z cukrem i mlekiem, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Powinny one potroić swoją objętość. Następnie wsyp mąkę do miski, wymieszaj z solą i dolej rozczyn, a następnie delikatnie wymieszaj łyżką i dodaj oliwę z oliwek. Potem przenieś ciasto na blat lub stolnicę i zagniataj, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję. Odłóż ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na około godzinę. Kiedy urośnie, uformuj pizzowy krążek rozciągając ciasto palcami i ułóż na posmarowanej oliwą blaszce do pieczenia. Przed pieczeniem pizza powinna jeszcze trochę urosnąć - w tym celu odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na kilka minut.
Sos
Rozmieszaj zioła z wodą i odstaw na kilkanaście minut, by zmiękły. Następnie rozgnieć czosnek w wyciskarce i zmieszaj z ziołami. Dodaj pozostałe składniki i energicznie wymieszaj. Nie ma potrzeby miksowania sosu - pomidory z puszki są miękkie i łatwo je rozdrobnić łyżką lub widelcem.
Pizza wiosenna - Pieczenie i dekorowanie
Kiedy ciasto jest już uformowane i wyrośnięte, możesz posmarować je sosem i umieścić na wierzchu dodatki. Ser topiony można układać w plastrach, jednak będzie lepiej wyglądał i smakował, jeżeli każdy plasterek podzielisz na kilka kawałków i równomiernie rozłożysz na pizzy. To samo dotyczy szynki parmeńskiej. Kapary, paprykę i kukurydzę możesz umieścić na pizzy przed pieczeniem, jednak rukola będzie smakowała lepiej, jeżeli położysz ją już po wyjęciu z piekarnika. Pizzę piecz w piecu rozgrzanym do maksymalnej temperatury (zwykle domowe piekarniki zapewniają 230 lub 250 stopni Celsjusza), przez około dziesięć minut Możesz w tym celu wykorzystać specjalny kamień lub blachę do pieczenia pizzy. Po wyjęciu posyp pizzę rukolą.
Sposób podania
Serwuj pizzę wiosenną, kiedy jest jeszcze gorąca. Możesz ułożyć ją na drewnianej desce i pokroić specjalnym nożem - dostępne są całe zestawy do pizzy, które ułatwiają jej przygotowanie i
podanie. Smacznego!