Wzmacniająca odporność zupa z warzyw
Zupa ta jest idealnym daniem na zimowe miesiące, ponieważ wypełniona jest dużą ilością kurkumy, czosnku i imbiru, które wzmacniają układ odpornościowy. Co więcej, jej kolejną zaletą jest fakt, że z każdym dniem staje się ona lepsza. Jest to świetny przepis na koniec tygodnia, dzięki któremu zużyjesz resztkę zalegających warzyw wciąż znajdujących się w lodówce. Zupa ta jest świetnym sposobem na utrzymanie zdrowego układu odpornościowego.
Składniki, które wzmacniającą odporność
Kurkuma - znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jest bogata w wiele niezbędnych witamin i minerałów, a także jest przeciwutleniaczem. Składnik ten może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, cholesterolu, chorób autoimmunologicznych. Kurkuma to cudowna przyprawa!
Czosnek - Czosnek zawiera selen, jest silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w niwelowaniu wolnych rodników w organizmie. Czosnek pomaga również w prawidłowym krążeniu krwi.
Marchew - bogata w witaminę A, witaminy B, witaminę C i K, błonnik, potas, beta karoten i środki przeciwutleniające. Karoteny są znanymi składnikami marchwi, mają silne właściwości lecznicze, a witamina A wspomaga działanie przeciwstarzeniowe, pomaga utrzymać zdrową, lśniącą skórę i wspomaga pracę wątroby.
Brokuły - Brokuły zawierają tyle witaminy C, ile pomarańczy, a także witaminę B, żelazo, magnez, cynk i witaminę K. Brokuły są doskonałym źródłem beta-karotenu i zawierają niewielką ilość kalorii. To naprawdę jest superfood!!
Szpinak - Szpinak jest doskonałym źródłem witaminy A, K i kwasu foliowego.
Imbir - znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i zdolności do pomocy w zapaleniu stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów. Imbir pomaga również wzmocnić i wzmocnić układ odpornościowy oraz wzmacnia zdrowie kości.
Składniki
- 2 x marchewka
- 1 x batat
- pęczek selera
- kolendra (opcjonalnie)
- 1 x świeże chili
- kurkuma w proszku (2 duże łyżki stołowe)
- 4 ząbki czosnku
- 1 x imbir wielkości kciuka
- garść szpinaku lub jarmużu
- 1 x brązowa cebula
- 1 x kukurydza (opcjonalnie) -
- 1 x brokuły
- Puszka fasoli
- Rosół z kurczaka lub warzyw
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotuj noże oraz inne akcesoria kuchenne, które będą pomocne podczas przygotowania tego dania. Posiekaj wszystkie składniki.
Krok 2
Do aluminiowego garnka z pokrywką wlej 500 ml wody, dodaj 1 brązową cebulę, 2 ząbki czosnku, połowę pęczka selera, soli i pieprzu. Zblenduj wszystko na gładką masę.
Krok 3
Do dużego rondla rondla dodaj olej kokosowy i podgrzej, a następnie dodaj wszystkie posiekane składniki i zmiksowany bulion warzywny.
Krok 4
Dodaj kolejne 500 ml wody z wybranym warzywem lub bulionem z kurczaka. (Jest to dodatkowa opcja, nie jest wymagana). Dodaj kurkumę i fasolę.
Krok 5
Doprowadzić całość do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny lub dłużej.
Smacznego!