Wilgotne ciasto bananowe z keksówki
Banany to cenne źródło witamin i antyoksydantów. Owoc ten zawiera też dużo błonnika, a dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny, więc są idealne dla osób, które uprawiają sport zarówno amatorsko, jak i profesjonalnie. Jak przygotować smaczną przekąskę z dodatkiem banana? Przedstawiamy przepis na wilgotne ciasto bananowe, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub przekąski do porannej kawy.
Banan to owoc wyjątkowo popularny wśród sportowców. Dostarcza on sporo energii i wspomaga regenerację organizmu. Duża zawartość potasu sprawia, że banan reguluje ciśnienie krwi, a bogactwo cynku przyczynia się do poprawienia wyglądu skóry i paznokci. To jeszcze nie wszystko! Owoc ten wspomaga pracę jelit i opóźnia procesy starzenia.
Wilgotne ciasto bananowe z keksówki
Przygotuj:
- formę keksową o długości 30 cm,
- dwie miski,
- robot kuchenny,
- widelec.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 110 g miękkiego masła,
- szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 1 i ¼ szklanki mąki,
- kilka kropel aromatu waniliowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
KROK1
Cukier z masłem utrzyj w dużej misce. Dodaj rozgniecione widelcem banany, jajka oraz aromat waniliowy.
NASZ SPOSÓB! Zamiast cukru użyj ksylitolu, a otrzymasz dietetyczną wersję ciasta.
KROK2
Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość zmiksuj.
KROK3
Przełóż powstałą masę do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po ukończeniu pieczenia sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, możesz wyciągnąć ciasto i przestudzić.
Ciasto bananowe możesz przechowywać w wygodnym szklanym pojemniku.
Smacznego!