Wilgotne ciasto bananowe z keksówki

Banany to cenne źródło witamin i antyoksydantów. Owoc ten zawiera też dużo błonnika, a dojrzałe banany mają wysoki indeks glikemiczny, więc są idealne dla osób, które uprawiają sport zarówno amatorsko, jak i profesjonalnie. Jak przygotować smaczną przekąskę z dodatkiem banana? Przedstawiamy przepis na wilgotne ciasto bananowe, które świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub przekąski do porannej kawy.

Banan to owoc wyjątkowo popularny wśród sportowców. Dostarcza on sporo energii i wspomaga regenerację organizmu. Duża zawartość potasu sprawia, że banan reguluje ciśnienie krwi, a bogactwo cynku przyczynia się do poprawienia wyglądu skóry i paznokci. To jeszcze nie wszystko! Owoc ten wspomaga pracę jelit i opóźnia procesy starzenia.

Wilgotne ciasto bananowe z keksówki

Przygotuj:

  • formę keksową o długości 30 cm,
  • dwie miski,
  • robot kuchenny,
  • widelec.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany,
  • 110 g miękkiego masła,
  • szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 i ¼ szklanki mąki,
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu.
Ciasto bananowe z keksówki

Sposób przygotowania:

KROK1

Cukier z masłem utrzyj w dużej misce. Dodaj rozgniecione widelcem banany, jajka oraz aromat waniliowy.

NASZ SPOSÓB! Zamiast cukru użyj ksylitolu, a otrzymasz dietetyczną wersję ciasta.

KROK2

Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Całość zmiksuj.

Ciasto bananowe na talerzu

KROK3

Przełóż powstałą masę do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Po ukończeniu pieczenia sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem. Jeżeli będzie suchy, możesz wyciągnąć ciasto i przestudzić.

Ciasto bananowe możesz przechowywać w wygodnym szklanym pojemniku.

Smacznego!