Wieczorne przyjęcie w gronie przyjaciół - sposób na szybkie zastawienie stołu
Planujesz organizację przyjęcia w domu? Zapraszasz rodzinę, przyjaciół, znajomych z pracy, a ogrom obowiązków i trud przygotowań Cię przeraża? Bez paniki! Podpowiadamy jak zawczasu przygotować się na wydanie eleganckiego lub nieformalnego spotkania tak, by się nie urobić po łokcie, a zadowolić wszystkich, nawet najbardziej wymagających gości.
Odpowiednie menu – klucz do sukcesu
Planowanie spotkania w gronie najbliższych najlepiej zacząć właśnie od układania jadłospisu. Zastanów się dobrze, ile czasu jesteś w stanie przeznaczyć na zakupy i przyrządzenie dań. Staraj się nie dokładać sobie niepotrzebnie pracy. Przyjęcia odbywające się w nieformalnej atmosferze najlepiej okrasić różnorodnymi i łatwymi w przygotowaniu przekąskami. Chcąc przygotować szybkie smakołyki w domu, warto się zastanowić w jaki sposób podamy je gościom. Poza tym, że będą urzekać bogactwem smaków, muszą też się pięknie prezentować. Idealnym rozwiązaniem, które pomoże w wyeksponowaniu przygotowanych smakołyków będzie na przykład drewniana deska, taca dekoracyjna, patera piętrowa czy kamienna płyta. Zadbaj o to, by przygotowane przez Ciebie specjały znalazły się w kilku strategicznych miejscach na stole tak, aby każdy z Twoich gości miał do nich łatwy dostęp.
Dobieranie odpowiednich dań i przystawek nie jest wcale takie proste, jak może się wydawać. Przekąski powinny być zróżnicowane nie tylko pod względem smaku, ale również wyglądu, tak aby tworzyły ciekawą kompozycję i prezentowały się w interesujący, przyciągający wzrok sposób kiedy zostaną podane. Od tego w dużej mierze zależy, czy to będzie udane przyjęcie!
Zwróć koniecznie uwagę na zwyczaje żywieniowe podejmowanych gości – upewnij się, że każdy znajdzie wśród imprezowych smakołyków coś dla siebie. Tace z przekąskami „wege” ustaw tak, by znajdowała się jak najbliżej osób, które będą po nie sięgały. Podstawienie aromatycznej deski wędlin gościom, którzy mięsa nie jedzą może się okazać prawdziwym faux pas.
Wybierz się na zakupy nieco wcześniej, aby mieć pewność, że masz wszystkie składniki pod ręką. Przyjęcie już dzisiaj wieczorem? Zrób więc zakupy rano lub wracając z pracy. Upewnij się jednocześnie, że zakupione przez Ciebie produkty, w szczególności sery i wędliny są świeże. Warzywa i owoce najlepiej kupić „na ostatnią chwilę”, żeby zaraz przed podaniem były sprężyste i ładnie się prezentowały.
Na desce nie powinno na pewno zabraknąć kilku rodzaju serów. Delikatne, miękkie, słone, słodsze, intensywne w smaku czy sery pleśniowe to przekąska niezwykle popularna i ciesząca się zawsze dużym zainteresowaniem. Przy wyborze wędlin ograniczenia również nie istnieją. Znów, najważniejsze jest to, by zaprezentować gościom różnorodność rodzajów i smaków. Możesz zaserwować zarówno szynki dojrzewające, pieczone wędliny własnej roboty, kabanosy oraz wszystkie wyroby, które wiesz, że Twoi goście lubią. Nie zapomnij też o warzywach! Nie tylko urozmaicą patery z przystawkami dodając koloru, ale bez wątpienia zrównoważą smak serów i mięsnych przystawek. Pomidorki koktajlowe, ogórki konserwowe, marynowane kapary i pieczarki oraz obowiązkowo zielone i czarne oliwki to dodatki, po które chętnie sięgną wszyscy goście.
Układanie menu wcale nie musi stanowić tego najbardziej kłopotliwego etapu organizacji imprezy w domowych pieleszach. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie i zadbanie o to, by trafić w gusta wszystkich swoich gości. Doskonale wiesz kto z Twoich znajomych chętnie sięgnie po przekąski wegetariańskie, a kto nie wyobraża sobie wieczoru bez „śledzika”. To już połowa sukcesu. Zadbaj o ładną oprawę przyjęcia i pokaż swoim gościom, że jesteś w stanie wyczarować bogato i różnorodnie zastawiony stół, a każdy z gości opuści Twoje przyjęcie z uśmiechem na twarzy.