Wiaderko do lodu - idealne do chłodzenia szampana i innych napojów
Wiaderko do lodu pozwoli na szybkie i eleganckie schłodzenie wybranego napoju. Pojemnik sprawdzi się zarówno w warunkach plenerowych, jak i na eleganckim przyjęciu. Szampan i inne alkohole powinny zostać podane w odpowiedniej temperaturze. Jakie wiaderko na lód zatem wybrać? Co należy wiedzieć o pojemnikach na lód zwanych również coolerami?
Wiaderko do lodu — jakie wybrać?
Wiaderko jest najlepszym wyborem w przypadku formalnych spotkań. Pozwala na schłodzenie dowolnej ilości alkoholu. Najczęściej wybiera się wiaderka wykonane ze stali nierdzewnej lub mosiądzu. Niezależnie jednak od wybranego materiału, schładzacz na alkohol powinien być odpowiednio izolowany, dzięki czemu utrzyma niską temperaturę przez długi czas. Pojemnik na lód musi mieć również większą średnicę od butelki. W przypadku większych przyjęć warto wybrać pojemnik na co najmniej dwie butelki. Warto wybierać modele rzeczywiście przypominające wiaderka, a więc wyposażone w charakterystyczną rączkę.
Dzięki niej można przenieść cooler w dowolne miejsce suchymi rękoma. Warto zaznaczyć, że podczas chłodzenia butelki w tradycyjnym pojemniku wykonanym ze stali nierdzewnej na ściankach osiadają się krople wody. Wygląda to elegancko, jednak może być problematyczne, szczególnie w przypadku białego obrusu. W takim przypadku warto wybrać dodatkową podstawkę chroniącą stół.
Dla osób preferujących koktajle oraz drinki sprawdzi się pojemnik na lód z dodatkowymi szczypcami. Z uwagi na charakter kostek lodu trudno je nabrać innymi sztućcami. Szczypce zakończone drobnymi ząbkami pozwolą na dogodniejsze chwycenie kostki lodu. To również ważna zasada eleganckiego serwisu, aby nie zabierać kostek bezpośrednio z pojemnika, ale posługiwać się odpowiednimi narzędziami. Cenionym akcesorium jest również przykrywka, która pozwoli na zachowanie kostek w niezmienionej formie pomimo wysokiej temperatury.
Wiaderka i pojemniki na lód - rodzaje
Chłodzenie alkoholu jest eleganckim zwyczajem, powielanym na bankietach czy przyjęciach okolicznościowych. Warto zaskoczyć gości estetycznym i funkcjonalnym akcesorium. Cooler do alkoholu został tak zaprojektowany, aby jak najszybciej obniżać temperaturę trunku. Schładzarki mogą być wykonane z metalu lub tworzywa sztucznego. Najlepiej prezentują się materiały odbijające światło, w tym stal nierdzewna. To materiał nie tylko łatwy w utrzymaniu, ale przede wszystkim zachowujący dobry wygląd w trakcie intensywnej eksploatacji. Z tego względu coolery nierdzewne stosowane są na szeroką skalę w hotelach i punktach gastronomicznych.
Ostatnio bardzo modne są schładzarki drewniane. W środku posiadają specjalną wkładkę, która schładza trunek znajdujący się w butelce. Na rynku można spotkać również coolery z tworzywa sztucznego, najczęściej akrylowe. Często są bardziej wytrzymałe, a silikon pozwala zachować odpowiednie warunki higieniczne.
Coolery mają najczęściej kształt donicy lub owalny. Zgodnie z zasadami eleganckiego serwisu szampana powinno się natomiast chłodzić w specjalnie przygotowanym wiaderku wypełnionym lodem. Charakterystyczny uchwyt dodaje eleganckiego sznytu, a całość prezentuje się niezwykle wystawnie. Pojemniki przeznaczone na większą liczbę butelek przybierają najczęściej kształt szerokiej misy.
Co warto wiedzieć o pojemnikach na lód?
Pojemnik na lód można oczywiście wykorzystać do chłodzenia innych napojów, również bezalkoholowych. W przypadku mocniejszych trunków warto wcześniej przeczytać o optymalnej temperaturze serwisu i na tej podstawie uzupełnić pojemnik lodem. Duże znaczenie ma grubość ścianek. Warto wiedzieć, że im są grubsze, tym napój będzie lepiej schłodzony. W przypadku cienkich ścianek lód szybko topnieje, a same kostki należy częściej wymieniać. Pojemniki na lód pomogą uratować każde przyjęcie. W przypadku, gdy zapomnisz wcześniej schłodzić butelki, uzupełnij cooler do 2/3 wysokości lodem, wlej nieco wody i kilka szczypt soli. To przyśpieszy sam proces chłodzenia i sprawi, że alkohol szybciej uzyska pożądaną temperaturę.
Bardzo ważne jest, aby o pojemnik regularnie dbać. Pomimo że zawiera teoretycznie czyste kostki zamrożonej wody, tak naprawdę często się brudzi. W przypadku barów i restauracji należy pamiętać, aby regularnie je wyparzać w wysokiej temperaturze, co pozwoli na zabicie bakterii. Jest to szczególnie istotne w przypadku dużej liczby osób odwiedzających dane miejsce.
Niezależnie od wyboru formy, materiału czy kształtu, wiaderko do lodu pozwoli na schłodzenie każdego trunku. Pojemnik ten sprawdza się nie tylko latem, gdy temperatury są wysokie, ale również zimą, gdyż alkohole należy serwować w ściśle określonych warunkach. Dzięki odpowiedniemu pojemnikowi trunek zostaje szybko schłodzony, a goście mogą cieszyć się napojem we własnym towarzystwie. Pojemnik na lód do chłodzenia alkoholu jest niezwykle eleganckim akcesorium, które warto mieć w swojej kuchni z uwagi na większe przyjęcia i imprezy okolicznościowe. Schładzać w nich można nie tylko klasycznego szampana, ale również wina czy wódkę. Wiaderko z lodem to również obowiązkowy element domowego coctail baru.