Wege grill – 10 pomysłów na wegetariańskie dania, również dla mięsożerców
Wege grill brzmi nadal nieco egzotycznie, a przecież grillowanie to chyba jedna z najbardziej ulubionych czynności Polaków. Nieodzownie związana jest z powrotem ciepłych dni, majówką, relaksem i czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Na przestrzeni ostatnich lat moda na grillowanie uległa zmianie. Coraz częściej na rożnie ląduje nie mięso, a jego zdrowe zamienniki lub warzywa. Lekko zarumienione wyglądają pysznie, a smakują jeszcze lepiej. Doceniają je nie tylko wegetarianie, ale także i mięsożercy. Warto czasem wyjść poza schemat, spróbować nowych rzeczy. Może okazać się, że to początek kulinarnych zmian na lepsze.
Roślina alternatywa - sezonowe wege grillowanie
Smacznymi wege daniami można przekonać niedowiarków, że kuchnia roślinne nie jest nudna. Co więcej, to nie tylko szerokie źródło inspiracji, ale również bardzo sycące jedzenie. Mając kilka warzyw, możesz wyczarować prawdziwe, grillowane cuda. Pomysłów, jak je wykorzystać nie brakuje – podpowiadamy kilka z nich. Zapraszamy do lektury, a potem do stołu!
Co na grilla wege i dlaczego nie warto zapominać o roślinnych smakołykach?
Szybkie dania wegetariańskie na grilla to nie jest zwykły slogan ani mit. Wystarczy kilka produktów, przyprawy i w parę sekund możemy wyczarować apetyczne dania. Do tego zdrowe i zbilansowane w odpowiednie składniki. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z mięsa. Jeśli nie jesteśmy w stanie tego zrobić, z różnych przyczyn, to w porządku, ale nie pomijamy wówczas roślinnych wariantów. Często da się to wszystko ze sobą pogodzić. Jak to zrobić? W tym artykule podpowiadamy kilka prostych przepisów na wege grilla oraz polecamy dobrej jakości akcesoria do grilla. Na przykład bardzo praktyczny koszyk do grillowania ze stali chromowanej. Dzięki niemu warzywa będą chrupkie i smaczne bez potrzeby dodawania do nich tłuszczy. To bezpieczna alternatywa zwłaszcza dla osób, które ze względu na różne dolegliwości, muszą pilnować diety.
Dobrym dodatkiem do grillowanych dań wege są wina. A te najlepiej podawać w kieliszkach, które są odporne na stłuczenia. Tak, posiadamy takie w swojej ofercie.
Ekspertka radzi
Roślinny grill to doskonała alternatywa dla ciężkostrawnej, mięsnej kuchni.
Sięgnij po sezonowe warzywa, gotowe wege kiełbaski i lokalne sery. W ten sposób oszczędzasz i jesz zdrowo.
Wege grill – jak się przygotować?
Aby wege grill był udany, potrzeba kilku rzeczy. Na pewno nie możesz zapomnieć o odpowiednich składnikach, ale o tym za chwilę. Oprócz tego niezbędne będą rozmaitego rodzaju narzędzia takie, jak łopatki, widelec. Najlepiej wykonane ze stali nierdzewnej, odpornej na wysokie temperatury i rdzę. Do tego koniecznie żaroodporną rękawicę, aby uchronić się przed oparzeniem. Poza tym naczynia – można pojedynczo, można w komplecie. Jeśli to drugie, to bardzo polecamy zestaw naczyń i sztućców zrobionych z ekologicznego, biodegradowalnego tworzywa. Dzięki temu nasze grillowanie będzie nie tylko smaczne, ale i przyjazne dla środowiska. Jednak absolutnie nie może zabraknąć jednego, bardzo ważnego elementu: szpilki do szaszłyków ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Bo koniecznie musicie spróbować wegańskich szaszłyków z marynowanego tempehu lub tofu. Zdecydowanie warto! Twoi goście będą prosić o więcej, a wegetariański grill stanie się Waszą nową, wiosenno-letnią tradycją. Absolutnie trzeba się nią dzielić z najbliższymi.
Poza tym naczynia – można pojedynczo, można w komplecie. Jeśli to drugie, to bardzo polecamy zestaw naczyń i sztućców zrobionych z ekologicznego, biodegradowalnego tworzywa. Dzięki temu nasze grillowanie będzie nie tylko smaczne, ale i przyjazne dla środowiska. Jednak absolutnie nie może zabraknąć jednego, bardzo ważnego elementu: szpilki do szaszłyków ze stali nierdzewnej. Dlaczego? Bo koniecznie musicie spróbować wegańskich szaszłyków z marynowanego tempehu lub tofu. Zdecydowanie warto! Twoi goście będą prosić o więcej, a wegetariański grill stanie się Waszą nową, wiosenno-letnią tradycją. Absolutnie trzeba się nią dzielić z najbliższymi.
10 pomysłów na dania wegetariańskie z grilla
Grille wegetariańskie to całe spektrum możliwości na pyszną i zdrową kuchnię. Podsuwamy 10 szybkich przepisów do wypróbowania, które są absolutnym roślinnym must have. Pierwszy, boczniaki w marynacie BBQ. Smakują równie dobrze jak stek, a są zdecydowanie lżejsze i beztłuszczowe. Drugi, szaszłyki z tofu i warzywami – polecamy wcześniej zamarynować tofu, a warzywa? Najlepiej dodać swoje ulubione. Numer trzy, ser halloumi zawijany w bezmięsny boczek – absolutny rarytas. Cztery, to absolutny klasyk – grillowane ziemniaki w oliwie i ziołach. Pięć, bardziej wykwintnie, czyli połączenie gruszki i sera pleśniowego. Pycha. Sześć, faszerowane papryki. Siedem, sałatka z grillowanych warzyw z orzechami włoskimi. Osiem, grillowana kukurydza i sos tzatziki. Dziewięć, nugesty z pieczarek w chrupiącej panierce. Dziesięć, grillowane szparagi z koperkiem.