Truskawkowa lemoniada: doskonały napój na lato
Truskawkowa lemoniada to jasny i kusząco pachnący napój, który zapowiada długo oczekiwane lato! Możesz zaserwować go zarówno w dni powszednie, jak i święta a jego smak sprawia, że zapomnisz o wszystkich problemach. Schłodzona truskawkowa lemoniada doskonale gasi pragnienie, przywraca siłę, oraz wypełnia organizm witaminą C, której jest tak wiele w tym kolorowym napoju. Lemoniadę tą przechowywać można przez około jeden dzień w lodówce, ale zwykle wytrzymuje ona tyle czasu, ponieważ każdy chce jej spróbować. Pamiętaj, aby do swojej truskawkowej lemoniady dodać lód, zwłaszcza podczas gorących letnich dni. Nawiasem mówiąc, napój ten doskonale sprawdza się także w podróży lub na pikniku. Wystarczy, że wlejesz go do termosu.
Dlaczego truskawki są takie niezwykłe?
Pochodzenie oraz nazwa truskawek owiane są wieloma domysłami i tajemnicami. Niektórzy uważają je za dar bogów, inni za tajemnicze, piękne owoce. Jedna rzecz jest jasna - nie ma na świecie równie pysznych owoców.
O truskawkach napisano już tysiące artykułów i dziesiątki książek. Rolnicy mogliby spędzić wiele godzin rozmawiając o zawiłościach uprawy tego owocu. Jednak nawet tak dobrze przebadane i znane owoce, jak truskawki, wciąż posiada wiele tajemnic i właściwości, na które wcześniej nie zwracano uwagi.
Parę ciekawostek o truskawkach:
- Truskawka jest jednym z niewielu owoców, w których nasiona są na zewnątrz, a nie wewnątrz. Średnio każda z nich zawiera do 200 nasion.
- Truskawki są bardzo delikatną rośliną, nie można ich umyć wcześniej niż bezpośrednio przed użyciem. W przeciwnym razie zaczynają gnić i tracić korzystne właściwości.
- Uważa się, że największa zawartość witaminy C znajduje się w owocach cytrusowych (pomarańcze, cytryny itp.). Jednak truskawki są prawie tak samo dobre w tej kwestii. 100 g truskawek zawiera do 98% dziennej dawki witaminy C.
Lemoniada truskawkowa: składniki na około 4 porcje
Truskawki 400 g
Cukier 100 g
Cytryna 0,5 sztuki
Świeża mięta 2-3 listki
Lód 6-8 kostek
Woda 1,5 litra
Jak przygotować lemoniadę truskawkową?
Przygotuj wszystkie produkty a następnie opłucz truskawki i liście mięty.
Przelej wodę do foremki na lód i wsadź ją do zamrażarki.
Obierz truskawki ze szypułek a następnie przesyp połowę z nich do miski blendera, obsypując je cukrem.
Opcjonalnie dodaj mielony cynamon lub cukier waniliowy.
Wszystko zmiksuj blenderem przez około 2-3 minuty aż do osiągnięcia gładkiego puree truskawkowego.
Następnie wlej otrzymane puree truskawkowe do karafki.
Zalej cytrynę wrzącą wodą w celu uwolnienia jej aromatu.
Pokrój połowę cytryny na plastry i dodaj je do karafki. Umieść w niej także umyte liście mięty. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Uzyskaną lemoniadę pozostaw w zimnym miejscu (najlepiej w lodówce) przez około 20-25 minut.
Następnie wyjmij karafkę, dodaj do niego pozostałe truskawki, lód i resztę schłodzonej przegotowanej wody.
Wymieszaj delikatnie.
Przed podaniem udekoruj całość liśćmi mięty oraz cytryną.
Gotową lemoniadę truskawkową polecamy podawać w karafce z zestawem szklanek, która doskonale sprawdzi się podczas imprez grillowych.
Tak oto truskawkowa lemoniada jest gotowa. Ciesz się jej pysznym smakiem a przepis podeślij znajomym.
Smacznego!