Tofucznica - alternatywa dla jajecznicy
Tofucznica już od dłuższego czasu robi furorę w polskiej kuchni. I słusznie. To szybki i bardzo smaczny zamiennik dla tradycyjnej jajecznicy. Jeśli ktoś jeszcze tego dania nie próbował, radzimy prędko nadrobić. Poniżej podpowiadamy, jak łatwo i przyjemnie zaserwować sobie na śniadanie jajecznicę.
Jak przygotować tofucznicę?
Najlepsza tofucznica, co do niej potrzebujemy? Tak naprawdę niewiele. Jej przygotowanie trwa zaledwie kilka minut. Jednak sekret tkwi w szczegółach, a konkretnie w przyprawach. Niezbędne są: czarna sól i płatki drożdżowe. W większości przypadków składniki te znajdziecie w stacjonarnych sklepach. Jeśli jednak macie z nimi problem, to z pewnością kupicie je online. W tofucznicy najlepsze jest wszystko, a najbardziej fakt, że można dorzucić do niej, co tylko człowiek lubi. Tak, jak do klasycznej jajecznicy świetne będą dodatki w postaci ziół, wegan sera, cebulki, szczypiorki. I całej masy rzeczy, które po prostu lubicie. Na przykład, żeby otrzymać posmak wędzonki, wystarczy dodać do tofu wędzonej papryki lub wcześniej podsmażyć bezmięsny boczek. Mała rada: aby przyprawy dłużej utrzymały świeży aromat, należy je trzymać w szczelnych i dobrej jakości pojemnikach.
Polecamy zwłaszcza bambusowe pojemniki z pokrywką. Stylowe i ekologiczne, do tego świetnie spełniają swoją rolę. Łatwo również utrzymasz je w czystości, co jest niezwykle ważne w kuchni i podczas serwowania posiłków. Wracając do tematu, jasne, tofucznica nie jest tym samym, co jajecznica. Ale też nie o to w tym daniu chodzi. To pyszny i zdrowy zamiennik nie tylko dla wegan. Również dla tych, którzy są uczuleni na jajka lub po prostu ich żołądek nie toleruje takich produktów. Zatem, do dzieła.
Składniki na tofucznicę
Poniżej tofucznica przepis podstawowy. Co dokładnie potrzebujemy? W wariancie minimum będą to: kostka naturalnego tofu, ½ łyżeczki czarnej soli, ½ łyżeczki płatków drożdżowych, ¼ szklanki wody, pieprz, sól, olej roślinny. Dodatki: koperek i szczypiorek, i co tam w duszy Wam gra.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju roślinnego. Dodajemy wcześniej przygotowane tofu: odsączone z wody i pokruszone. Wrzucamy go na patelnię i chwilę podsmażamy. Gdy tofu lekko się zarumieni, uzupełniamy go o czarną sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy – zrezygnujmy z metalowych naczyń, które mogą uszkodzić powłokę patelni, lepiej zaopatrzyć się w ich bambusowy zamiennik. Następnie dolewamy wodę. Ponownie wszystko mieszamy do czasu aż woda całkowicie odparuje. Pozwalamy się smażyć tofucznicy jeszcze przez chwilę i zdejmujemy patelnię.
Teraz najprzyjemniejsza część programu. Wykładamy tofucznicę na talerz, posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Warto dodać do niej świeże, chrupkie pieczywo. Wszystko ładnie dekorujemy, stawiając pod talerzem bambusową podkładkę. Uczta dla oczu i żołądka!