Tarta z owocami i galaretką
Na letnie upały najlepsze są lekkie desery, które wyróżniają się świeżymi owocami. Jeśli przygotowujesz się do przyjęcia gości lub chcesz zaskoczyć swoją rodzinę słodkimi wypiekami, to warto postawić na tartę z owocami i galaretką, której zrobienie nie zajmie dużo czasu, a radość wypisana na twarzach najbliższych będzie bezcenna.
Wypiek, w którym zakochał się cały świat
Różnego rodzaju tarty spotkamy niemal w każdym zakątku na ziemi. We Francji tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw. Wypiek ten możemy wykonać na słodko lub na słono. W sieci oraz w książkach kucharskich znajdziemy setki przepisów, które mogą zainspirować nas do stworzenia własnej receptury. Jeśli szukasz słodkiej tarty, która jest idealnym deserem na lato, to tarta z owocami i galaretką będzie strzałem w dziesiątkę!
Tarta z owocami i galaretką
Przygotuj
- formę do tarty,
- rondel,
- trzepaczkę,
- miskę,
- garnek.
Składniki na spód
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Składniki na masę
- 500 ml mleka,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 125 g masła,
- budyń waniliowy,
- żółtko,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowe składniki
- pół kilograma świeżych truskawek,
- galaretka truskawkowa.
Sposób przygotowania
1. Składniki na tartę połącz i szybko zagnieć. Formę wysmaruj cienką warstwą masła. Gotowym ciastem wylep formę razem z brzegami. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyciągnij ciasto i pozostaw do wystudzenia.
2. Do miski wlej pół szklanki mleka. Dodaj budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotuj wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Dodaj mleko z budyniem i gotuj do zgęstnienia masy. Po tym czasie odstaw do wystudzenia.
3. Masło zmiksuj z żółtkiem i dodawaj po jednej łyżce masy budyniowej. Całość wyłóż na ciasto.
4. Na masie budyniowej poukładaj truskawki. Całość zalej tężejącą galaretką. Wsadź do lodówki i pozostaw do całkowitego stężenia.
Tarta z owocami i galaretką gotowa!
Smacznego!