Szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym
Żurawina to jest nie tylko „bombą” witaminową, ale także prawdziwym skarbem kulinarnym. Możesz z powodzeniem przygotować z niej napoje, sosy, pyszne desery, a także dodawać ją do głównych dań. Żurawina jest uważana za świetny przeciwutleniacz, ma dużo witaminy C i soli potasowych. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości tej cudownej jagody sprawiają, że jest ona doskonałym lekarstwem na przeziębienia i zapalenie pęcherza moczowego. Ponadto żurawina poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, dlatego zaleca się ją w przypadku żylaków. Owoc ten dobrze komponuje się z mięsem i drobiem. Słodko-kwaśny sos z tej jagody może zamienić nawet najbardziej nieskomplikowane danie w świąteczny posiłek. Właśnie takim posiłkiem są szwedzkie klopsiki z sosem żurawinowym, na które przepis znajdziesz poniżej.
Składniki
Sos
- 450 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- skórka i sok z jednej pomarańczy
- 50 g cukru
- 50 g jasnobrązowego cukru
- 60 ml wody
Dodatkowo do sosu:
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 350 ml bulionu wołowego
- 120 ml nisko tłuszczowej śmietany
- 2 łyżki świeżo posiekanego koperku
Klopsiki
- 25 g masła
- 1 mała cebula
- 600 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 150 g bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki świeżej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
- 180 ml mleka
- 1 jajko (ubite)
- garść świeżego koperku
Sposób przygotowania
Sos
Krok 1
Do tego przepisu polecamy wykorzystać bambusowy zestaw akcesoriów kuchennych składający się aż z 7 elementów. Posiekaj cebulę. Umieść wszystkie składniki sosu na średniej wielkości patelni. Następnie połóż patelnię na średnim ogniu i gotuj przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość zdejmij z ognia i przykryj.
Krok 2
Roztop masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż będzie miała jasny karmelowy kolor. Wlej bulion, ciągle mieszając i doprowadź go do wrzenia. Gotuj sos tak, aby nie powstały grudki. Dodaj śmietanę, zagotuj i utrzymuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut.
Klopsiki
Krok 1
Roztop masło na patelni. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut, aż stanie się ona przezroczysta i miękka.
Krok 2
Przenieś cebulę do dużej miski i ostudź. Następnie dodaj mięso mielone, sól, pieprz, inne przyprawy i bułkę tartą. Dodaj mleko i jajko. Dokładnie ugnieć rękami.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 220 ° C. Uformuj klopsiki o średnicy około 5 cm i rozłóż je na nasmarowanej blasze do pieczenia w odległości około 2,5 cm od siebie. Piecz około 30 minut.
Krok 4
Wymieszaj klopsiki z sosem żurawinowym.
Smacznego!