Szklanki do piwa - jak dobrać kufle i szklanki dla piwosza?
Estetyka nie jest jedynym kryterium wyboru szklanej zastawy. Szklanki do piwa dobieramy do rodzaju napoju, bowiem ten chmielowy trunek ma wiele odmian. Z naszego poradnika dowiesz się jak to zrobić.
Piwo to napój znany od wieków, nie jest może tak szlachetne, jak wina, ale pić można go w równie elegancki sposób. Lubimy je, bo doskonale zaspokaja pragnienie podczas upałów. W naszej części Europy pija się piwa jasne, gazowane. Na wyspach brytyjskich królują piwa ciemne i bez gazu. W ostatnich latach pojawiła się moda na tzw. piwa kraftowe, czyli produkowane w małych browarach. Ba, są tacy, którzy zaczęli warzyć piwo w domu. Możemy śmiało powiedzieć, że kultura picia piwa przeniosła się na wyższy poziom, a grono sympatyków tego złotego trunku znacznie się powiększyło. Koneserzy piwa doskonale wiedzą, że różne jego rodzaje wymagają odpowiedniej oprawy. Poczciwy kufel do piwa to tylko jedna z możliwości. Szklanki do piwa mają różne rozmiary i kształty, ponieważ tak jak w przypadku wina, szkło odpowiada za uwalnianie smaku i aromatu trunku.
Rodzaje szklanek do piwa
Tradycyjnie piwa podawano w półlitrowych kuflach z uchwytem. Wykonane były z metalu lub grubego szkła. Skąd ten kształt? Ze względów praktycznych - pół litra piwa to dużo, a uchwyt pomagał w przeniesieniu trunku przez zatłoczony lokal do stolika. Obecnie piwo podaje się w szklankach - ale nie są to zawsze jednakowe naczynia. Każdy rodzaj piwa ma własny kształt szklanki - poniżej krótka charakterystyka każdego z nich.
Kufel do piwa - już o nim wspomnieliśmy, ale jego wybór nie jest podyktowany wyłącznie względami praktycznymi. Otóż kufel najlepiej wydobywa smak piw: marcowego, miodowego, grzanego, pilsnera, koźlaka i portera.
Weizen - smukła, wysoka szklanka do piwa pszenicznego. Jest szeroka u góry, dlatego pianka utrzymuje się na powierzchni dość długo. Kształt szklanki bardzo powoli uwalnia smak i przywodzący na myśl goździki aromat pszenicznego piwa.
Szklanka do piwa lager - bardzo prosta, wysoka szklanka, która ładnie rozszerza się u góry. Tutaj również utworzy się efektowna piwna pianka. Jest to szklanka do podawania najpopularniejszych w Polsce jasnych piw. Kształt szklanki lager sprawia, że napój nieco mocniej musuje i uwalnia aromat od pierwszej do ostatniej kropli.
Pokal - to szklanka do piwa na nóżce, która nieco przypomina kieliszek do białego wina. Jest to bardzo eleganckie szkło, które nijak ma się do ciężkich kufli. Jakie piwa serwujemy w pokalach? W smukłej szklance na ozdobnej nóżce podaje się lagery. Nóżka nie tylko zdobi, ale również chroni przed podnoszeniem temperatury piwa. Gdy jest nóżka, to właśnie za nią chwytamy podnosząc szklankę. W ten sposób napój nie jest ogrzewany dłonią.
Pokal typu Snifter - niższa i bardziej pękata szklanka do piwa - również na eleganckiej nóżce. Służy do podawania ciemnych piw. Taki kształt szklanki do piwa pozwala wprowadzić płyn w ruch wirowy po ściankach, dzięki czemu wydobywa się z niego pełnia aromatu.
Pinta - stosunkowo niska szklanka, której czasza zwęża się ku dołowi. Piana utrzymuje się długo na powierzchni piwa. Jest doskonałym szkłem do serwowania cięższych, ciemnych piw typu, Ale i Pale Ale. Doskonale wydobywa ich mocny aromat.
Szklanka do piwa kraftowego - piwa rzemieślnicze mają zróżnicowany smak i aromat, łączy je fakt, że nie są produkowane przemysłowo. Dlatego trzeba je podawać w kuflu o specyficznym kształcie pomagającym utrzymać prawidłową konsystencję i bogaty smak. Szklanki do piwa rzemieślniczego są zwężone na dole a szersze ku górze i zwężające się potem w kierunku krawędzi. Ryflowanie wykonane jest w taki sposób, by w konkretnym miejscu chwycić kufel.
Jakie szklanki do piwa wybrać?
Trudno mieć w kuchni wszystkie z wyżej wymienionych rodzajów szklanek do piwa. Jeśli skłaniasz się ku temu, by podawać te trunki elegancko, to zdecydowanie polecamy pokale do jasnych i ciemnych piw. Szklanki do piwa na nóżce pasują nie tylko do przyjęcia w ogrodzie, ale również do eleganckiej zastawy w jadalni.
Podczas wyboru odpowiedniego zestawu musisz brać pod uwagę fakt, że ich kształt ma bezpośredni wpływ na ilość piany. Jest ona bardzo ważnym elementem podczas degustacji. Rzecz jasna zależy to również od rodzaju piwa, bowiem każde z nich inaczej oddaje aromat i generuje smakowitą piankę.
Dlaczego dobrze jest podawać piwo w szklankach na nóżce? Otóż w odróżnieniu od zwyczajów panujących na Wyspach Brytyjskich, w Polsce piwo podajemy schłodzone. Nóżka jest doskonałym sposobem na to, by nie ogrzewać napoju dłońmi. Jeśli natomiast wolisz szklanki do piwa bez nóżki, zwróć uwagę na grubość szkła. Im grubsze, tym dłużej płyn utrzyma stałą temperaturę. Co więcej, grubość szkła ma również wpływ na klarowność piwa i stopień nasycenia dwutlenkiem węgla. Jeśli wolisz mocno gazowane piwo, powinieneś wybrać szklanki zwężające się ku górze.
Nowości wśród szklanek do piwa
Znasz już klasyfikację, która ułatwia wybór szkła do podawania chmielowego trunku. Kufle do piwa są wygodne, bo posiadają uchwyt, ale szklanki są zdecydowanie bardziej eleganckie i będą pasować do eleganckiej zastawy. Co oferują producenci poza klasycznymi kształtami i formami?
Zdecydowaną nowością są szklanki do piwa kraftowego. Mają bardzo ciekawą formę i dobrze prezentują się na stole. Ich kształt nie jest przypadkowy, bo piwa rzemieślnicze to specyficzny rodzaj trunków. Nadawane im smaki i aromaty zasługują na to, by skutecznie je wydobyć.
Ostatnio w sprzedaży pojawiły się termiczne szklanki do piwa. Mają podwójne ścianki, co pozwala na dłużej utrzymać stałą temperaturę napoju. Piwo w takich szklankach prezentuje się wyjątkowo efektownie, więc mamy praktyczną ozdobę biesiadnego stołu. Tradycjonaliści jeszcze nieco opierają się przed takim rozwiązaniem, za to miłośników gadżetów nie trzeba do niego przekonywać.
Ze względu na fakt, że smakoszy bursztynowego trunku jest coraz więcej, to producenci proponują im zestawy szklanek do różnych piw. Dzięki temu koneser może wlewać piwo do takiego szkła, które pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu z chmielowego lub pszenicznego trunku.