Sycąca zupa serowa z mięsem mielonym
Niektórzy z nas uwielbiają zupy, a innym trudno się do nich przekonać. Największym problemem tak zwanego „pierwszego dania” jest to, że nie potrafimy się nim najeść i po godzinie lub dwóch znowu jesteśmy głodni. A gdyby tak pomieszać zupę z treściwym obiadem i stworzyć coś, co zapełni nasz żołądek na długie godziny? Proponujemy zupę serową z dodatkiem mięsa mielonego, która wyróżnia się przepysznym smakiem i zaspokaja apetyt.
Zupa serowa to potrawa, którą znajdziemy w kuchniach całego świata. Każdy zakątek dodaje do niej produkty regionalne i tworzy swój specjał. My przygotowaliśmy dla Was wersję zrobioną z produktów, które dostaniecie w niemal każdym sklepie na terenie naszego kraju.
Jeżeli do tej pory zupy kojarzyły Ci się z samymi warzywami, to czas poeksperymentować!
Przygotuj:
- deskę do krojenia,
- nóż,
- dużą patelnię,
- garnek o pojemności minimum 3l,
- trzepaczkę.
Składniki:
- 400 g serka topionego (dowolne smaki; np. pieczarkowy, ementaler),
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z karkówki),
- 1 por,
- 300 g pieczarek,
- łyżka oliwy,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka mielona,
- papryka ostra mielona.
Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmaż na łyżce oleju.
Dodaj przygotowane wcześniej krążki pora oraz pokrojone pieczarki. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Przykryj pokrywą i nie zapomnij o mieszaniu raz za kilka minut.
NASZ SPOSÓB! Możesz też użyć swoich ulubionych przypraw. W tym przypadku równie dobrze sprawdzi się odrobina kurkumy, kolendra, szałwia czy też rozmaryn.
Do dużego garnka wlej 1 litr wody i po krótkim podgrzaniu dodaj serki topione. Poczekaj do całkowitego rozpuszczenia się serków.
NASZ SPOSÓB! Użyj trzepaczki, a serki dużo szybciej się rozpuszczą.
Do gotującego się w garnku płynu dodajemy mięso z porem i pieczarkami, a następnie dolewamy kolejny litr lub półtora litra wody.
Gotujemy pod przykryciem około 20-30 minut i kolejny raz nie zapominamy o mieszaniu.
Przełóż do eleganckiej miseczki i zachwyć rodzinę i znajomych nowym kulinarnym odkryciem.
NASZ SPOSÓB! Zupę serową z mięsem mielonym możesz podawać z dodatkiem makaronu lub z grzankami.
Zupa serowa gotowa! Smacznego!