Światowy Dzień Wegan: idealna okazja do skosztowania roślinnej diety również przez mięsożerców
Światowy Dzień Wegan obchodzimy 1 listopada. W Polsce dość niefortunnie zbiega się on z obchodami Święta Wszystkich Świętych, dlatego środowiska wegan często stawiają na obchody nieco bardziej rozłożone w czasie, którym często towarzyszą wydarzenia promujące zdrowy tryb odżywiania. Podczas tego dnia, oraz dni poprzedzających Światowy Dzień Wegan można uzyskać wiele ciekawych i rzetelnych informacji na temat diety wegańskiej. Jak więc obchodzić ten dzień, by być w zgodzie ze sobą? Jest to świetny pretekst, by wprowadzić do swojej diety dania wegańskie.
Światowy dzień wegan, dlaczego by nie spróbować?
Światowy Dzień Weganizmu (ang. World Vegan Day) ustanowiono w 1994 roku w 50 rocznicę ustanowienia Towarzystwa Wegańskiego, założonego 1 listopada 1944 roku przez Donalda Watsona. Celem tego Towarzystwa jest uświadamianie i promowanie stylu żywienia, które opiera się o eliminację pokarmów oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Dla wegan niezwykle ważne jest życie zwierząt oraz poszanowanie ich praw. Między innymi to również dlatego Światowy Dzień Weganizmu przypada na 1 listopada, czyli na pierwszy dzień po zakończeniu października, który jest Miesiącem Dobroci dla Zwierząt.
Jest to więc dobry powód, by zacząć być weganinem, lub by wprowadzić niektóre elementy diety wegańskiej do własnego jadłospisu. Dlaczego? Po pierwsze dlatego, że zbilansowana dieta roślinna jest po prostu dobra dla wszystkich. Również jedząc wegańsko dostarczymy sobie rozsądne ilości białka i niezbędnych aminokwasów i wszystkich innych niezbędnych witamin i mikroelementów. W nowej piramidzie żywienia podstawą zbilansowanego odżywiania się już nie są produkty zbożowe, a roślinne, spożycie mięsa ograniczono natomiast do 0,5 kg tygodniowo. Wybierając więc dietę wegańską, zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a także ograniczamy choroby układu krwionośnego. Dbamy więc o siebie – o nasze zdrowie i urodę. Zdecydowanie warto więc wykorzystać Światowy Dzień Wegan i spróbować!
Dieta wegańska, na czym polega?
Dieta wegańska polega przede wszystkim na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jajka czy nabiał. Część wegan posuwa się dalej, rezygnując ze spożywania miodu oraz wszelkich innych dodatków odzwierzęcych, takich jak żelatyna, kazeina czy koszenila (E120).
Wiemy już, czego nie należy jeść. Co jednak wolno? Dieta weganina opiera się głównie na zbożach oraz owocach i warzywach. Jest to baza, którą oczywiście urozmaica się również innymi produktami. Ogromną rolę w diecie wegańskiej odgrywają rośliny strączkowe, będące cennym źródłem witamin z grupy B. Rośliny strączkowe, orzechy, grzyby czy rośliny oleiste urozmaicają dietę i wzbogacają ją o cenne mikro i makroelementy. Jeśli natomiast zabraknie ci nabiału, to obecnie w sklepach można znaleźć ogromny wybór mlek roślinnych, ale także tofu, czy ser typu twarogowego, który otrzymuje się z mleka sojowego czy z orzechów nerkowca. Na rynku istnieje również mnóstwo roślinnych zamienników wędlin czy mięs. Warto jednak wiedzieć, że nie należy przesadzać z ilością takich produktów, ponieważ są one wysoko przetworzone. W diecie wegańskiej, tak samo, jak w diecie tradycyjnej, można przygotowywać różne dania. Jeśli tylko posiadasz naczynie żaroodporne, możesz wyczarować różnego rodzaju pyszne pieczone potrawy.
Dieta wegańska przepisy
Szczególnie na początku naszej wegańskiej drogi możemy poczuć się nieco zagubieni, może nam także brakować pomysłów na urozmaicone dania, które nie zawierają w sobie dodatków odzwierzęcych. Na szczęście w Internecie można znaleźć mnóstwo świetnych przepisów na pyszne śniadania, dania obiadowe oraz desery, które przygotujemy zgodnie z zasadami weganizmu.
Jeśli jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni, to ciekawą wariacją na temat spaghetti jest wersja wegańska, czyli jesienne spaghetti z dynią i wędzonym tofu. Ciekawy smak i konsystencja, ale również świadomość zdrowego odżywiania sprawią, że danie będzie nam smakować jeszcze bardziej! Jeżeli natomiast uwielbiasz fast foody i bardzo brakuje Ci burgerów, proponujemy wegańskie burgery dyniowe, które nie tylko są wyśmienite, ale przede wszystkim zdrowe i zdecydowanie mniej kaloryczne od mięsnego odpowiednika. Dla osób, które kochają desery, również istnieją doskonałe, wegańskie dania, które spełnią wszystkie wymagania miłośnika słodyczy. Jeśli kochasz czekoladę, na pewno zainteresuje Cię wegański mus czekoladowy, a dla miłośników tradycyjnej babki piaskowej idealnym substytutem będzie drożdżowa babka wegańska. Natomiast dla miłośników ciasta dyniowego również proponujemy jego wegański odpowiednik. Jeśli natomiast kochasz lody, ale masz wyrzuty sumienia, gdy się nimi zajadasz – kokosowe lody wegańskie na pewno będą dla Ciebie. Jak więc widać – wegańskich możliwości jest wiele. Spróbuj, chociażby z powodu Światowego Dnia Wegan, a na pewno się nie zawiedziesz!
DESC: Światowy Dzień Wegan jest świetnym powodem, by spróbować roślinnego jedzenia. Nie masz pomysłów na taki obiad? Nasz poradnik na pewno Ci podpowie!