Puszyste naleśniki bananowe
Pachnące, bananowe, puszyste i bardzo smaczne naleśniki to idealna propozycja na weekendowe śniadanie! To sycące danie na słodko z pewnością przypadnie Ci do gustu ponieważ jest wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Co więcej, naleśniki te świetnie komponują się z miodem, karmelem lub syropem klonowym. Jeśli więc marzy Ci się smaczne rozpoczęcia dnia, skorzystaj z przygotowanego przez nas przepisu.
Do przygotowania tych bananowych omlecików zalecamy użyć mąki pszennej premium. Dobrze sprawdzą się w tym przepisie także produkty mleczne takie jak kefir, naturalny jogurt pitny, kwaśne mleko. Banany do naleśników powinny być dojrzałe, słodkie, aromatyczne. Mogą mieć ciemną skórkę.
Przygotuj
- miska kuchenna,
- drewniana łyżka kuchenna,
- patelnia do naleśników.
Składniki
- mąka pszenna wysokiej jakości - 300 g,
- kefir - 250 ml,
- banan - 200 g,
- jaja kurze - 2 szt.,
- cukier - 1,5 łyżki,
- proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki,
- sól - szczypta,
- olej słonecznikowy - 100 ml.
Sposób przygotowania
- Do miski kuchennej wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj ją z sodą oczyszczoną i szczyptą soli.
- Obierz banany i przełóż je do miski na ciasto. Widelcem rozgnieć banany na puree ale w taki sposób, aby pozostały w nim małe kawałki owoców. Dodaj 2 jaja i 1,5 łyżki cukru. Jeśli banany są bardzo słodkie, nie musisz dodawać cukru.
- Do masy wlej 250 mililitrów kefiru o dowolnej zawartości tłuszczu (np. 2%). Całość wymieszaj ponownie.
- Do miski z masą na ciasto wsyp mąkę, przesiewając ją przez sitko.
- Całość wymieszaj szybko i energicznie, aby nie utworzyły się grudki z mąki i od razu przystąp do smażenia naleśników. Ciasto powinno mieć lepką i gęstą konsystencję. Jeśli twoje jest rzadkie, dodaj mąkę.
- Wlej olej na patelnię do naleśników i rozprowadź na niej ciasto. Staraj się formować idealnie okrągłe placki. Każdy naleśnik powinien smażyć się kilka minut.
- Gdy tylko naleśniki zwiększą swoją objętość, pokryją się dziurami - można je wtedy odwrócić. Staraj się przekładać je na drugą stronę za pomocą drewnianej łyżki, dzięki czemu unikniesz przypadkowego zarysowania patelni.
- Obie strony smaż tak długo, aż staną się rumiane. Nie spiesz się i nie podgrzewaj mocno, w przeciwnym razie z zewnątrz ciasto szybko się zarumieni, a w środku może być dalej surowe.
- Wyjmij przygotowane naleśniki z patelni, dolej oleju i nałóż kolejną porcję ciasta. W ten sposób usmażysz wszystkie naleśniki - powinno Ci wyjść około 20 sztuk.
Sposób podania
Bananowe naleśniki podawaj na ciepło lub całkowicie schłodzone - zachwycają smakiem w obydwu przypadkach! Danie to doskonale komponuje się z bitą śmietaną, a także z innymi owocami (np. z truskawkami lub jagodami).
Smacznego!