Przetwory z dyni - dyniowo-pomarańczowy dżem z imbirem
Przetwory z dyni znamy i uwielbiamy wszyscy! Kremowa konsystencja i wyjątkowy aromat sprawiają, że sięgamy pamięcią do czasów, gdy byliśmy jeszcze dziećmi, a nasze mamy i babcie spędzały godziny w kuchni na przygotowywaniu jesienno-zimowych przysmaków. Zapach gotowanych owoców wypełniał nasze domy i mieszkania, a my z niecierpliwością oczekiwaliśmy na ten moment, kiedy wreszcie będziemy mogli zakosztować tych przepysznych przetworów. Zainspirowani przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie, przygotowaliśmy dzisiaj przepis na przetwory z dyni, gdzie główną rolę odgrywają nie tylko wspomniane dynie, ale i soczyste, dojrzewające w słońcu pomarańcze. Zaproś do pracy najmłodszych członków rodziny i spędźcie przyjemny czas na przygotowywaniu smakołyków na chłodne wieczory.
Składniki na przetwory z dyni:
- 2 kilogramy oczyszczonej dyni
- 5 dużych i soczystych pomarańczy
- 2 cytryny
- 3-4 centymetrowy korzeń świeżego imbiru
- kilogram cukru
Przygotowanie:
Dynię obierz ze skóry, usuń włókna i nasiona. Tak oczyszczoną i pokrojoną w drobną kostkę dynię włóż do garnka i zalej wodą do poziomu, który ją dokładnie zakryje. Podgrzewaj całość w garnku przez około 20 minut do momentu, aż warzywo stanie się miękkie.
Pomarańcze obierz i oczyść z białych włókien. Nie wyrzucaj wszystkich skórek!
W średniej wielkości garnku wymieszaj 400 mililitrów wody, dodaj 3 łyżki cukru i pokrojone w paseczki kawałki skórki z dwóch do trzech pomarańczy. Całość zagotuj i podtrzymuj na ogniu przez około piętnaście minut.
Do ugotowanej dyni dodaj pokrojone pomarańcze i połącz je z syropem. Cytryny sparz wrzątkiem, przekrój na pół i użyj wyciskarki do cytrusów, by wycisnąć z nich sok. Połącz sok z cytryny z resztą składników i gotuj na małym ogniu przez kolejne pół godziny, od czasu do czasu mieszając całość.
Na koniec dodaj resztę cukru i starty na drobnych oczkach imbir i zagotuj ponownie. Uzyskaną masę możesz dodatkowo zmiksować przy użyciu blendera.
Smakowicie pachnące przetwory z dyni przełóż do słoików i gotowe!