Przepis na aromatyczne i pyszne pierniki świąteczne
Zbliżają się najbardziej ukochane i wesołe Święta Bożego Narodzenia! W domach zagoszczą choinki zachwycające zielonym pięknem, pachnące sosnową żywicą, świeżością, lasem. Kiedy już ubierzesz choinkę w piękne ozdoby świąteczne, girlandy i światełka, czas pomyśleć o innych ozdobach.
Obecnie bardzo modne jest dekorowanie świątecznego drzewka różnymi rękodziełami lub, na przykład, domowymi piernikami. Wystarczy, że upieczesz takie piernikowe ciasteczka, a następnie udekorujesz nimi choinkę. Oczywiście część z nich możesz także zjeść!
Taki przepis na domowe pierniki świąteczne można wykorzystać nie tylko podczas świąt. Jednak nie da się ukryć, że pierniczki są doskonałym sposobem na wspólne pieczenie rodzinne. Jest to doskonała zabawa dla dorosłych i oczywiście, przede wszystkim, dla dzieci. Z pewnością mali dowcipnisie będą chcieli najpierw upiec pierniki z mamą, a następnie udekorować nimi choinkę świąteczną, zawieszając pierniki na zielonych gałęziach własnymi rękami.
Po upieczeniu pierniczków możesz zrobić słodki lukier i przykryć nim pierniczki. Polewa może być barwiona przy użyciu barwników spożywczych, dzięki czemu wzory są jasne i kolorowe na każdym pierniku. Oczywiście wzór na piernikowych ciasteczkach zależy tylko od Twojej kreatywności.
Składniki
Cukier - 150g
Miód - 3 łyżki
Masło - 80g
Jajka - 2 szt.
Mielony cynamon - 1 łyżeczka
Soda - 0,5 łyżeczki
Cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Mąka - 2,5 filiżanki ≈400g
Polewa
Białko - z jednego jajka
Cukier puder - 200-250g
Kilka kropel soku z cytryny lub trochę kwasu cytrynowego
Przepis na pierniki świąteczne
Krok 1
Wlej niewielką ilość wody do rondla i zagotuj. W misce kuchennej połącz cukier, jajka, cynamon, sodę, cukier waniliowy i miód.
Krok 2
Umieścić miskę z przygotowaną masą w garnku z wrzącą wodą (w kąpieli wodnej) i od czasu do czasu mieszaj, aby ogrzać masę, około 10 minut.
Krok 3
Następnie dodaj masło i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a masa stanie się bardziej miękka.
Krok 4
Zdejmij masę z ognia i dodaj 1 szklankę mąki.
Krok 5
Mieszaj, aż masa będzie gładka i poczekaj aż ostygnie.
Krok 6
Zagnieść ciasto.
Krok 7
Urabiaj ciasto aż będzie bardzo przyjemne w dotyku i trochę lepkie, ale elastyczne. Gotowe ciasto odstaw na pół godziny. Gdy czas minie a ciasto trochę urośnie, oznacza to, że jest całkowicie gotowe.
Krok 8
Wyjmij różnego rodzaju foremki do wykrawania ciastek lub przygotuj ostry nóż do samodzielnego wykrajania ciasteczek. Możesz zrobić pierniki o zwykłym okrągłym kształcie, lub wyciąć figurki bałwanków lub w kształcie choinek.
Krok 9
Przygotuj blachę do pieczenia pierników, posmarowaną olejem roślinnym lub przykrytą papierem do pieczenia.
Krok 10
Gotowe, domowe pierniki świąteczne połóż na blasze do pieczenia, ale niezbyt ciasno, ponieważ w trakcie pieczenia pierniki znacznie wzrosną. Piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 11
Wyjmij gotowe pierniki, włóż kolejną partię i wsadź blachę z powrotem do piekarnika.
Krok 12
Pozostaje już tylko przygotować słodką lukrową polewę i pomalować nią pierniki.
Piernikowe ciasteczka można natychmiast zawiesić na sznurkach lub wstążkach i zawiesić na choince. Ważne jest, aby od razu zrobić dziury do nawlekania nici, gdy piernik jest jeszcze ciepły.
Życzymy smacznego i oczywiście szczęśliwego Nowego Roku i nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia!