Prosta sałatka owocowa

Czy sałatka owocowa nie jest zbyt prostym daniem, by podawać jej przepis? Otóż, uważamy, że nie! Nasza wersja tego pysznego deseru składa się z wyjątkowych składników, dzięki którym poznasz tę sałatkę od całkowicie nowej stron. Słodki miód, świeży sok pomarańczowy i jasna skórka cytryny to połączenie, które zdecydowanie warto wypróbować w sałatce owocowej. Co więcej, deser ten możesz wypróbować zarówno latem, jak i poza sezonem. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem!

Czy można użyć mrożonych owoców?

Niestety w przypadku tego deseru nie możesz użyć mrożonych owoców.

Ponieważ owoce składają się głównie z wody, ich struktura zmienia się po zamrożeniu: gdy woda zamienia się w lód, rozszerza się, tworząc krystaliczną formację. Kiedy doprowadzisz zamrożone owoce do temperatury pokojowej, możesz zauważyć, że wiele z nich nie wygląda już tak soczyście, jak przed mrożeniem. Dzieje się tak dlatego, że kryształki wody podczas zamrażania przebijają ściany komórkowe owoców, powodując ich zapadnięcie po rozmrożeniu. Nie polecamy więc używania mrożonych produktów do wykonania tej sałatki. No chyba, że ​​lubisz papkowate owoce, która graniczą z zupą.

Czy można przygotować sałatkę wcześniej?

Ta sałatka owocowa może zostać przygotowana z wyprzedzeniem, aczkolwiek z polewą należy poczekać do ostatniej chwili przed podaniem, a przygotowane i pokrojone owoce muszą być dobrze schłodzone i przykryte. Zalecamy przygotowywanie owoców w ciągu 4 godzin od podania. Jeśli będą stać dłużej, mogą zacząć się kurczyć i brązowieć. Jeśli chcesz temu chociaż trochę zapobiec, dodaj łyżkę soku z cytryny, a pokrojone jabłka połóż na dnie miski z owocami, aby zmniejszyć ich kontakt z powietrzem.

Składniki

Na polewę

  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • skórka z 1 cytryny.

Na sałatkę

  • 0,5 kg obranych i poćwiartowanych truskawek
  • 170 g jagód
  • 170 g malin
  • 3 obrane i pokrojone w plastry owoce kiwi
  • 1 obrana i pokrojona pomarańcza
  • 2 obrane i posiekane jabłka
  • 1 obrane i pokrojone w kawałeczki mango
  • 2 szklanki winogron

Sposób przygotowania

Krok 1

Do małej miski wlej miód, sok pomarańczowy i skórkę z cytryny, a następnie dobrze wymieszaj te składniki.

Krok 2

Do dużej miski wsyp pokrojone (najlepiej za pomocą dobrego noża kuchennego) owoce i polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość delikatnie wymieszaj i lekko podrzucaj, aby składniki dobrze się połączyły.

Krok 3

Sałatkę wstaw do lodówki na godzinę, aby była schłodzona przed podaniem. Możesz serwować ją w małych ozdobnych miseczkach.

 

Smacznego!