Pomysły na romantyczne śniadanie do łóżka
Kiedy wreszcie nadchodzi upragniony weekend, mamy szansę odetchnąć i podładować baterie przed kolejnym, nadchodzącym, pełnym wyzwań tygodniem. Każdy z nas przyzna, że dosłownie odlicza godziny do kolejnej soboty, żeby porządnie się wyspać i najzwyczajniej w świecie przestać choć na chwilę gonić za codziennymi sprawunkami. Potrzebujemy tej odrobiny wytchnienia i możliwości zajęcia się sobą oraz poświęcenia trochę większej ilości czasu i uwagi swoim najbliższym. Jest to również świetna okazja do spędzania romantycznego czasu we dwoje i celebrowania małych przyjemności w towarzystwie ukochanej osoby. Nie ma nic przyjemniejszego niż obdarowywanie ukochanej osoby prezentami, ale najpiękniejsze podarunki to takie, które niekoniecznie wymagają ogromnego nakładu finansowego, a udowadniają, jak ważna jest dla nas nasza partnerka lub partner. Właśnie te, nawet najdrobniejsze gesty sprawiają, że szara codzienność nabiera barw, a my uczymy się, że są rzeczy ważne i ważniejsze, a najważniejsze to te, które wywołują uśmiech na twarzy osoby, na której bardzo nam zależy.
Dlaczego więc nie wykorzystać tej świetnej okazji, jaką jest weekend, aby sprawić swojej drugiej połowie przyjemną niespodziankę w postaci podanego wprost do łóżka pysznego i pożywnego śniadania? Jedyne czego potrzebujesz to pomysł na kreatywne, zdrowe śniadanie we dwoje. Przyda się również taca śniadaniowa, która, niczym wisienka na torcie, dopełni spektakularnego efektu. Z takim pomocnikiem nie musisz się martwić, że uronisz choćby kroplę kawy lub, że przygotowane przez Ciebie smakołyki zaczną przesuwać się w niekontrolowany sposób na brzegi talerza. Nie ryzykujesz, że zrujnujesz efekty swojej wytężonej pracy, a zaskoczenie, które wywołasz tym gestem z pewnością zapewni ukochanej osobie przyjemny początek dnia. Przedstawiamy nasze top trzy propozycje na śniadanie, które są smakowite, pożywne, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu!
Co podać?
Nie musisz spędzać godzin na poszukiwaniu inspiracji i przepisów na śniadanie rodem z luksusowego, pięciogwiazdkowego hotelu. Wystarczy, że taca śniadaniowa zostanie ozdobiona filiżanką ulubionej, świeżo zaparzonej kawy i chrupiącym crossaint’em ze świeżymi powidłami w towarzystwie miseczki owoców. Jeśli jednak chcesz dodatkowo zabłysnąć i dać popis swoim kulinarnym umiejętnościom, możesz dodatkowo pokusić się o przygotowanie bardziej wyszukanego dania.
Pancakes na słodko
Składniki:
- 250 gram mąki,
- 1 jajko,
- 200 mililitrów maślanki,
- 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przygotuj miskę, wbij do niej jajko. Dodaj maślankę, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier puder, oliwę oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na niewielkiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wylej przygotowane ciasto i smaż placki. Przekładaj je na drugą stronę w momencie, kiedy na powierzchni placka zaczną się tworzyć drobne bąbelki. Usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gotowe pancakes podawaj polane syropem klonowym lub udekorowane świeżymi owocami. Dla pełnego efektu upewnij się, że taca śniadaniowa, na której podasz śniadanie jest udekorowana, a sztućce ułożone są z boku talerza!
Omlet z awokado:
Składniki (na dwie porcje):
- 5 jajek,
- pół awokado,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- garść rukoli,
- pęczek szczypiorku,
- chorizo,
- łyżka masła lub 3 łyżki oliwy,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Jajka wbij do miseczki i roztrzep. Dodaj szczyptę soli i pieprzu. Z umytego i obranego awokado usuń pestkę, następnie pokrój je w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Do jajek dodaj awokado oraz szczypiorek i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Omlety smaż na rozgrzanej patelni, na roztopionym wcześniej maśle. Gotowy omlet przełóż na talerz. Udekoruj go rukolą. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki i ułóż na posypanym rukolą omlecie. Gotowe!
Szakszuka
Składniki (na dwie porcje):
- 4 jajka
- 3-4 pomidory średniej wielkości
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania:
Pomidory sparz, a następnie obierz ze skórki. Pokrój je w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz i również drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Wrzuć czosnek i cebulę i podsmaż delikatnie. Następnie dorzuć pomidory. Przyprósz całość solą i pieprzem, dodaj odrobinę oregano i podsmażaj tak długo, aż zredukuje się sok z pomidorów. Następnie wykonaj drewnianą łyżką niewielkie otwory w pomidorach, w które wbij jajka. Całość przykryj pokrywką i smaż przez około 3 minuty, aż jajka się zetną. Tak przygotowana szakszuka idealnie komponuje się podana ze świeżą, chrupiącą bagietką.