Polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który sprawdzi się zarówno podczas specjalnych okazji, jak i w dni powszednie, wypróbuj nasz przepis na polędwiczki wieprzowe w syropie klonowym. Polędwiczki te są wyjątkowo soczyste, wyróżniają się delikatnością i pysznym smakiem, dzięki czemu danie to jest doskonałym pomysłem na bardziej niż przyzwoity posiłek. Prosta w przygotowaniu marynata klonowa zmieni Twój obiad w prawdziwą ucztę godną króla lub przypominającą wizytę w pięciogwiazdkowej restauracji. Co więcej, polędwiczki klonowe uwielbiane są zarówno przez dorosłych, jak i dzieci! Potrawa ta ma niesamowity profil smakowy, biorąc pod uwagę prostotę składników i świetnie nadaje się na szybki obiad. Danie to zachwyci Cię za każdym razem, gdy zdecydujesz się je przygotować. Robi ono imponujące wrażenie, ale jest naprawdę łatwe w przygotowaniu.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 2 łyżeczki pokruszonych suszonych liści szałwii,
- 1 łyżka masła,
- 6 łyżek czystego syropu klonowego,
- 6 łyżek octu jabłkowego,
- 2 łyżeczki musztardy Dijon.
Sposób przygotowania
Krok 1
Natrzyj polędwiczki kruszoną suszoną szałwią i posyp solą i pieprzem. Następnie roztop masło na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Krok 2
Smaż polędwiczki wieprzowe na średnim ogniu do momentu, aż się zarumienią. Od czasu do czasu obracając je (co około 6 minut).
Krok 3
Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś danie do momentu, aż termometr do mięsa włożony w wieprzowinę zarejestruje 60 ° C. Od czasu do czasu obracaj polędwiczki.
Krok 4
Przełóż polędwiczki do półmiska i przykryj go, aby potrawa nie straciła swej temperatury.
Krok 5
Do małej miski wlej 5 łyżek syropu klonowego, 4 łyżki octu jabłkowego i musztardę Dijon. Składniki dokładnie wymieszaj i odłóż sos na bok. Dodaj 2 łyżki octu na patelnię i zagotuj, zdrapując wszelkie pozostałości polędwiczek. Zmniejsz ogień i ponownie umieść polędwiczki na patelni, dodając do nich przygotowany sos klonowy. Przez 2 minuty mieszaj polędwiczki z sosem na patelni i wszelkie nagromadzone soki na patelni.
Krok 6
Zdejmij danie z ognia i przełóż polędwiczki na deskę do krojenia. Następnie pokrój wieprzowinę na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż polędwiczki na talerzach, polej sosem i podawaj.
Smacznego!