Patery do ciasta – stylowy sposób serwowania ciast
Patery na ciasto, owoce czy przekąski to kolejne przydatne akcesorium domowe, które nie tylko pomoże ugościć nam bliskich, ale może także stanowić elegancki element wystroju wnętrz, zdobiący stół w jadalni, salonie czy też kuchni. To stylowy sposób na wyeksponowanie deserów.
Dostosowanie patery na ciasto do stylu aranżacji wnętrza to kwestia kluczowa dla podtrzymania estetyki, a także naszego samopoczucia podczas czerpania radości z chwili spędzanej z gośćmi. Możliwości jest wiele, ponieważ w ofercie znajdują się patery o rozmaitych stylach, charakterach i kształtach.
Rodzaje pater
Do tortów najlepiej będzie nadawać się jednopoziomowa patera obrotowa, która pozwoli na wygodne podanie tortu, co sprawdzi się szczególnie podczas wieloosobowych przyjęć, z ograniczoną możliwością poruszania się. Dodatkowo wiele z nich jest wyposażona w klosz, który zapobiega nadmiernemu przesuszaniu się wypieków. Patery na ciasto jednopoziomowe występują najczęściej w formie talerza z nóżką, pozwalającą na lepszą ekspozycję zawartości.
Patery wielopoziomowe będą idealne, gdy na naszym nakryciu stołu gościć będzie miało więcej rodzajów wypieków bądź przekąsek. Sprawdzi się szczególnie przy organizacji szwedzkiego stołu. Piętra pomogą zaoszczędzić miejsce i ułatwią gościom sięganie po wypatrzone kąski. Poza tym, że patery wielopoziomowe cechuje praktyczność, to prezentują się równie wystawnie, wzbogacając swoją elegancją całą prezencję nakrycia. W ofercie znaleźć można patery z wygodnym uchwytem, ułatwiającym przenoszenie, poza tym w prosty sposób można je złożyć, dzięki czemu zaoszczędzimy miejsce w szafce lub szufladzie.
Dopasowanie patery do stylu aranżacji?
W bardziej nowoczesnych, minimalistycznych czy też rustykalnych wnętrzach najlepiej prezentować się będzie patera na ciasto ze stali nierdzewnej lub metalowa. Cechuje je przede wszystkim wytrzymałość, ponadto występują w wielu, ciekawych konstrukcjach – od najprostszych, po bardziej designerskie. We wnętrzach o klasycznym charakterze sprawdzi się urokliwa, tradycyjna patera ceramiczna. Dobrym rozwiązaniem może być również patera szklana, której uniwersalna sylwetka wpasuje się do właściwie każdego typu wnętrz, a szczególnie art deco.
Jeśli chcemy nieco ożywić przestrzeń i dodać nakryciu więcej koloru, to patery ze szkła, które dostępne są w różnych wariantach kolorystycznych, sprostają tym oczekiwaniom. Stylowym wyglądem zachwyca również patera bambusowa, która również nie ogranicza w kwestii aranżacji. Poszukiwaczy rozwiązań awangardowych usatysfakcjonuje kamienna patera na ciasta i przekąski, której elegancki design sprawia, że ciężko przejść obok niej obojętnie.
Wiele pater na ciasto dostępnych w ofercie zachwyca swoimi nietypowymi kształtami i eleganckim wykończeniem. Warto określić swoje preferencje, czy potrzebujemy patery na ciasto (np. do tortu) czy może zamierzamy eksponować jedynie przekąski lub słodycze. A jeśli chcemy być przygotowani na każdą ewentualność, warto zainwestować w paterę jednopoziomową, jak i wielopoziomowe, wówczas będziemy mieli gwarancję, że zapewnimy miłą atmosferę zarówno podczas uroczystości dla najbliższych, jak i przy spontanicznych wizytach.
Jak wybrać idealną paterę na ciasto?
Wybór patery, która usatysfakcjonuje nie tylko nasz zmysł estetyczny, ale również spełni swoją funkcję nie wydaje się być trudną decyzją, ale warto rozpatrzyć różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami pater, aby z czasem nie okazało się, że czegoś nam jednak brakuje.