Oryginalny Mac and Cheese
Macaroni and cheese to potrawa, która największą popularność zdobyła w Stanach Zjednoczonych. Jak sama nazwa wskazuje, głównymi składnikami Mac and Cheese jest makaron oraz ser żółty. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki kupimy w każdym sklepie. Poniżej znajdziesz prosty przepis na oryginalny Mac and Cheese.
Od XIX wieku do dziś
Pierwsze wzmianki o Mac and Cheese możemy znaleźć w książkach z początku XIX wieku. Potrawa ta tak bardzo zachwyciła Amerykanów, że już w 1937 roku była sprzedawana w sklepach jako gotowe danie. Na całym świecie znajdziemy wiele przepisów na Mac and Cheese, ale większość osób najbardziej zachwyca oryginalna forma potrawy.
Oryginalny Mac and Cheese
Przygotuj
- garnek,
- rondelek,
- tarkę do sera,
- miskę,
- durszlak,
- naczynie żaroodporne.
Składniki
- 400 g makaronu kolanka,
- 350 g sera cheddar,
- szklanka mleka,
- 120 g masła,
- 85 g mąki,
- 120 ml śmietany 30%,
- sól,
- pieprz cayenne.
Sposób przygotowania
1.Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W średnim rondelku rozpuść masło i cały czas mieszając, dodawaj mąkę. Następnie dodaj mleko oraz śmietanę, sól, pieprz cayenne i dokładnie wymieszaj.
2.Na tarce zetrzyj ser cheddar i umieść go w misce. Kiedy sos zagęści się, dodaj do niego około ¾ sera i wyłącz palnik. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej konsystencji.
3.Ugotowany makaron umieść w naczyniu żaroodpornym i wymieszaj go z sosem. Wierzch dania posyp resztą sera żółtego. Piecz bez przykrycia w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut – do czasu zarumienienia.
Oryginalny Mac and Cheese gotowy!
Smacznego!