Nadziewane grzyby - sprawdzony przepis
Pieczarki nadziewane serem to pyszne i lekkie danie, które zachwyci gości soczystym i intensywnym smakiem. A jeśli poeksperymentujesz trochę z nadzieniami, uzyskasz prawdziwą różnorodność smaków. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska do pracy, jak i jako wyrafinowana przystawka na przyjęciu. Podając nadziewane grzyby, z pewnością zachwycisz wszystkich swoich gości. Potrawę można serwować zarówno latem, jesienią, jak i wiosną. Jest to lekkie danie, które świetnie sprawdzi się o każdej porze roku. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować nadziewane grzyby, serdecznie zachęcamy do zapoznania się z poniższym przepisem.
Farsz grzybowy
Pieczarki nadziewamy smażoną cebulą, grzybami, serem i czosnkiem. Możesz urozmaicić farsz, dodając do niego swoje ulubione składniki takie jak np. kawałki kurczaka, paprykę lub inne warzywa. Nadziewane grzyby najlepiej smakują na ciepło. Są wtedy bardziej soczyste, pachnące, a rozciągający się ser zachęca swoim apetycznym wyglądem.
Składniki
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 1 szt.
- Czosnek - 4 główki
- Ser żółty - 200 g
- Sól - 0,5 łyżeczki
- Koper - szczypta
Sposób przygotowania
Krok 1
Przygotuj Grzyby: umyj je, a następnie dokładniw wysusz.
Krok 2
Następnie wyłam trzonki grzybów i użyj noża lub łyżeczki do herbaty, aby wydrążyć każdego blaszki.
Krok 3
Trzonki grzybów i małe kawałki blaszek należy drobno posiekać, a następnie usmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką.
Krok 4
Przygotuj obieraczkę do warzyw i owoców. Obierz cebulę, drobno ją posiekaj i usmaż.
Krok 5
Zetrzyj ser i czosnek.
Krok 6
Przygotuj dużą miskę i wymieszaj w niej smażone grzyby z cebulką.
Krok 7
Dodaj do tego ser, czosnek i drobno posiekany koperek. Możesz też dodać sól do nadzienia i inne przyprawy, które lubisz. Całość dobrze wymieszaj.
Krok 8
Napełnij grzyby powstałym nadzieniem. Najwygodniej robi się to za pomocą łyżeczki do herbaty.
Krok 9
Rozłóż grzyby na formie do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 25-30 minut lub do momentu, aż grzyby staną się jasnobrązowe. Podaj przekąskę od razu.
Smacznego!