Minimalizm w szufladach - jak uporać się z nadmiarem?
Wyzwanie to uporządkowana kuchnia. Organizacja szuflad to najlepszy sposób, by przywrócić ład w zastawie i utensyliach. Przygotowaliśmy garść porad, które pomogą Ci na nowo uporządkować kuchnię i pozbyć się nadmiaru zbędnych akcesoriów, które dawno przestały być użyteczne.
Funkcjonalna kuchnia - organizacja szuflad
Organizacja szuflad kuchennych to podstawa, jeśli chcesz utrzymać porządek. Może być prawdziwym wyzwaniem dla tych, którzy chętnie kupują utensylia i gromadzą akcesoria do gotowania. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych metod na uporządkowane szuflady w kuchni. Organizacja przestrzeni to nasze słowo klucz.
Podziel przestrzeń - ułatwisz sobie sortowanie
Użyj podziałek, wkładek lub koszykowych organizatorów, aby podzielić szufladę na sekcje. Możesz dedykować poszczególne sekcje na sztućce, noże, przybory do pieczenia, otwieracze do puszek itp.
Umieść małe koszyki lub organizery na przyprawy w jednej szufladzie. W każdym koszyku przechowuj przyprawy o podobnym przeznaczeniu lub grupuj je według preferencji kulinarnej.
Zainstaluj stojak na talerze lub naczynia w szufladzie, aby uniknąć ich sterty i łatwiej je wyjmować. Zastosuj organizatory do kubków i filiżanek, aby utrzymać je w porządku i uniknąć ich stłuczenia. Możesz również użyć miękkiego materiału lub specjalnej podkładki na dnie szuflady, aby zabezpieczyć naczynia.
Organizacja szuflady w kuchni będzie łatwiejsza, jeśli użyjesz pojemników lub wkładek z komorami do przechowywania sztućców. Pomocny będzie również rozsuwany pojemnik na sztućce. Uporządkuj oddzielnie na widelce, noże, łyżki itp. Dzięki temu łatwiej je znaleźć i utrzymać w porządku.
Jeśli masz większą szufladę, zainstaluj w niej pionowe separator, który umożliwi przechowywanie i organizację desek do krojenia w pionie. To oszczędzi miejsce i ułatwi dostęp.
Uporządkuj akcesoria, których nie używasz na co dzień
Przeznacz jedną szufladę na przechowywanie przyborów do pieczenia, takich jak foremki, wałki, sito, szczypce itp. Użyj organizerów lub podziałek, aby utrzymać je w porządku i zapobiec zaplątaniu się.
Jeśli w szufladach masz wiele małych przedmiotów, takich jak spinacze, śrubki czy gumki recepturki, użyj małych plastikowych pojemników z pokrywką, aby je przechowywać. To zapobiegnie ich rozrzuceniu się po szufladzie.
Jeśli masz wiele szuflad, zastosuj etykiety lub naklejki, aby oznaczyć zawartość każdej z nich. To ułatwi znalezienie potrzebnych przedmiotów i utrzymanie porządku.
Jak pozbyć się nadmiaru rzeczy z kuchni?
Organizacja szuflad kuchennych nie ogranicza się do wybrania odpowiednich pojemników do przechowywania i segregowania przedmiotów. Aby utrzymać porządek, regularnie przeglądaj zawartość szuflad. Nawet jeśli uwielbiasz kupować akcesoria kuchenne, nasze metody pomogą Ci uporać się z nadmiarem rzeczy.
Przejrzyj wszystkie swoje akcesoria kuchenne i zastanów się, co jest Ci naprawdę potrzebne. Wybierz takie przedmioty, których regularnie używasz i które są funkcjonalne. Pozbywaj się rzeczy, których nie używasz, są zniszczone lub niepraktyczne.
Zastosuj podejście minimalistyczne i zastanów się, ile przedmiotów naprawdę potrzebujesz. Czy możesz zredukować swoją kolekcję do podstawowych i wszechstronnych narzędzi? Pozbywając się rzeczy zbędnych, zyskasz więcej miejsca i łatwiej będzie utrzymać porządek.
Wybierz pewną liczbę akcesoriów do konkretnych celów, takich jak gotowanie, pieczenie czy serwowanie. Unikaj kupowania przedmiotów, które mają tylko jedno specyficzne zastosowanie i które będą tylko zajmować miejsce.
Wybieraj akcesoria kuchenne, które mają wiele zastosowań. Na przykład, zamiast mieć oddzielne noże do różnych celów, zainwestuj w uniwersalny nóż kuchenny, który może służyć do wielu zadań.
Organizacja szuflad kuchennych będzie łatwiejsza, gdy użyjesz pojemników, koszyków, podziałek lub pudełek, aby utrzymać porządek i ułatwić dostęp do potrzebnych przedmiotów. Upewnij się, że masz dedykowane miejsca na poszczególne kategorie akcesoriów.