Lekki i pyszny makaron z bobem - PRZEPIS

Makaron z bobem jest idealną propozycją dla wielbicieli bobu i lekkich dań. W szczególności polecamy je wypróbować w sezonie tej pysznej rośliny, by móc cieszyć się jej świeżością. Również dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonego bobu, jeśli akurat nie można kupić już świeżego.

Makaron z bobem to pyszne wegetariańskie danie, które jest też bardzo uniwersalne. Dodatkowe składniki możesz dodać tutaj wedle własnych preferencji i nie za bardzo żadnych ograniczeń. Inny sposób jedzenia makaronu, różny od zwykłego z sosem śmietanowym lub pomidorowym.

Dlaczego warto skusić się na bób?

Ma lekko słodki, ziemisty smak i spożywany jest przez ludzi na całym świecie.

Bób zawiera mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i białka. Uważa się, że oferuje on wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawę funkcji motorycznych i poprawę odporności.

W szczególności bób bogaty jest w białko, kwas foliowy i kilka innych witamin i minerałów. Jest również wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który może wspomóc trawienie i obniżyć poziom cholesterolu

Jedna filiżanka (170 gramów) gotowanego bobu zawiera:

Kalorie: 187 kalorii

Węglowodany: 33 gramy

Tłuszcz: Mniej niż 1 gram

Białko: 13 gramów

Włókno: 9 gramów

Mangan: 36% Dziennej wartości (DW)

Miedź: 22% DW

Fosfor: 21% DW

Magnez: 18% DW

Żelazo: 14% DW

Potas: 13% DW

Tiamina (witamina B1) i cynk: 11% DW

Ponadto bób zawiera mniejsze ilości prawie wszystkich innych witamin z grupy B, wapnia i selenu.

bób na targu

Makaron z bobem - Składniki

  • Świeży bób (80 gr)
  • Pokrojona cebula (1/4 małej)
  • Posiekany czosnek (1 ząbek małego czosnku)
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin (1 łyżka)
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Bulion warzywny lub woda (niezbędne około 150-200 ml)
  • Opcjonalnie: posiekana świeża lub suszona pietruszka
  • Makaron najlepiej małych rozmiarów (80 gr)
  • Pesto zielone (1 łyżka)

 

Czas przygotowania: około 30 minut

Sposób przygotowania

Krok 1

Jeśli używasz świeżego bobu, otwórz strąki, aby wyekstrahować bób.

 

Krok 2

Wlej olej na patelnię i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

 

Krok 3

Ugotuj bób a następnie dolej do niego trochę wody lub bulionu warzywnego, aż przykryje on bób i pozwól całości gotować się na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut w zależności wielkości bobu.

 

Jeśli w tym czasie zabraknie bulionu, dodaj trochę więcej wody, dopóki bób nie zostanie całkowicie ugotowane. Dodaj pieprzu i soli, pomieszaj i zgaś ogień.

 

Krok 4

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami producenta. Następnie przecedź makaron przez sito i włóż go do dużej miski kuchennej. Dodaj bób do makaronu i wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę pesto i trochę pietruszki. Danie gotowe! Możesz je teraz nałożyć na talerze obiadowe i zjeść ze smakiem.