Lekki i pyszny makaron z bobem - PRZEPIS
Makaron z bobem jest idealną propozycją dla wielbicieli bobu i lekkich dań. W szczególności polecamy je wypróbować w sezonie tej pysznej rośliny, by móc cieszyć się jej świeżością. Również dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie mrożonego bobu, jeśli akurat nie można kupić już świeżego.
Makaron z bobem to pyszne wegetariańskie danie, które jest też bardzo uniwersalne. Dodatkowe składniki możesz dodać tutaj wedle własnych preferencji i nie za bardzo żadnych ograniczeń. Inny sposób jedzenia makaronu, różny od zwykłego z sosem śmietanowym lub pomidorowym.
Dlaczego warto skusić się na bób?
Ma lekko słodki, ziemisty smak i spożywany jest przez ludzi na całym świecie.
Bób zawiera mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i białka. Uważa się, że oferuje on wiele korzyści zdrowotnych, takich jak poprawę funkcji motorycznych i poprawę odporności.
W szczególności bób bogaty jest w białko, kwas foliowy i kilka innych witamin i minerałów. Jest również wypełnione rozpuszczalnym błonnikiem, który może wspomóc trawienie i obniżyć poziom cholesterolu
Jedna filiżanka (170 gramów) gotowanego bobu zawiera:
Kalorie: 187 kalorii
Węglowodany: 33 gramy
Tłuszcz: Mniej niż 1 gram
Białko: 13 gramów
Włókno: 9 gramów
Mangan: 36% Dziennej wartości (DW)
Miedź: 22% DW
Fosfor: 21% DW
Magnez: 18% DW
Żelazo: 14% DW
Potas: 13% DW
Tiamina (witamina B1) i cynk: 11% DW
Ponadto bób zawiera mniejsze ilości prawie wszystkich innych witamin z grupy B, wapnia i selenu.
Makaron z bobem - Składniki
- Świeży bób (80 gr)
- Pokrojona cebula (1/4 małej)
- Posiekany czosnek (1 ząbek małego czosnku)
- Oliwa z oliwek Extra Virgin (1 łyżka)
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Bulion warzywny lub woda (niezbędne około 150-200 ml)
- Opcjonalnie: posiekana świeża lub suszona pietruszka
- Makaron najlepiej małych rozmiarów (80 gr)
- Pesto zielone (1 łyżka)
Czas przygotowania: około 30 minut
Sposób przygotowania
Krok 1
Jeśli używasz świeżego bobu, otwórz strąki, aby wyekstrahować bób.
Krok 2
Wlej olej na patelnię i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
Krok 3
Ugotuj bób a następnie dolej do niego trochę wody lub bulionu warzywnego, aż przykryje on bób i pozwól całości gotować się na średnim ogniu pod przykryciem przez około 20-25 minut w zależności wielkości bobu.
Jeśli w tym czasie zabraknie bulionu, dodaj trochę więcej wody, dopóki bób nie zostanie całkowicie ugotowane. Dodaj pieprzu i soli, pomieszaj i zgaś ogień.
Krok 4
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami producenta. Następnie przecedź makaron przez sito i włóż go do dużej miski kuchennej. Dodaj bób do makaronu i wymieszaj dokładnie. Dodaj łyżkę pesto i trochę pietruszki. Danie gotowe! Możesz je teraz nałożyć na talerze obiadowe i zjeść ze smakiem.