Kawa we włoskim stylu
Kawa czarna, cappuccino, espresso, americano, caffè latte, latte macchiato, ristretto, kawa mrożona… Rodzajów jak i sposobów parzenia kawy jest wiele, a to, po którą najchętniej sięgamy to zazwyczaj kwestia indywidualna. Podobnie jak kwestia doboru ziaren. Jedno jest pewne: zapach świeżo palonej kawy o poranku zdecydowanie potrafi zachęcić do rozpoczęcia dnia i wie o tym każdy miłośnik tego naparu. Niezależnie od rodzaju kawy i tego czy jest to jeden z porannych rytuałów, który rozbudza nas już podczas pierwszych chwil po przebudzeniu, czy chcemy być gotowi na ugoszczenie najbliższych w jak najlepszy sposób (oczywiście przy kubku pysznej kawy) - niezbędne będą nam odpowiednie akcesoria do kawy . Poza tym ważne, aby pamiętać, że woda używana do parzenia kawy powinna być przefiltrowana, w szczególności, gdy mieszkamy w obszarach o wysokiej twardości wody. Właśnie w taki sposób stworzymy prawdziwy, esencjonalny napar kawowy.
Dobry zaparzacz do kawy to podstawa
Zaparzacz do kawy, czyli inaczej prasa francuska (french press), pozwoli na delektowanie się doskonałym naparem ze zmielonych ziaren w komfortowy sposób, czyli bez fusów. Cechuje go przede wszystkim prostota w użytkowaniu oraz myciu i stosunkowo niska cena, dlatego jest jednym z najchętniej wybieranych akcesoriów do parzenia kawy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na pełne ziarna, to koniecznością będzie nabycie młynka do kawy. Najczęściej zaparzacz skonstruowany jest z metalowego lub szklanego cylindra, tłoka oraz sitka, dzięki którym fusy odseparowywane są od naparu.
Równie istotne w parzeniu kawy w zaparzaczu są proporcje, które mogą różnić się od siebie w zależności od stopnia zmielenia ziaren oraz ich gatunku, ale średnio jest to stosunek 350 gramów wody na 30 gramów ziaren. W taki sposób już w kilka minut można przygotować klarowną kawę, ciesząc się jej wspaniałym, naturalnym aromatem. Przy doborze zaparzacza warto zwrócić uwagę na użyte do jego produkcji tworzywa (najlepiej, gdy jest to stal nierdzewna i szkło), a także pojemność. Do wyboru są zaparzacze o pojemności 350 ml, na jeden większy kubek kawy lub dwie filiżanki, a także większe, idealne, kiedy pragniemy poczęstować gości, zaparzacze o pojemności 600, a nawet 800 ml. Zaparzacz do kawy może służyć także parzeniu herbaty, co czyni go bardzo uniwersalnym akcesorium.
Jesteś miłośnikiem kawiarki?
Kawiarka to kolejna alternatywa do stworzenia pysznej, aromatycznej kawy w łatwy i szybki sposób, tym razem pod ciśnieniem. Często nazywana również kafetierką wyglądem przypomina czajniczek, który zbudowany jest z podstawki, będącej jednocześnie zbiornikiem na wodę, sitka, na którym umieszczane są zmielone ziarna oraz głównej komory, w której uzyskiwany jest napar. Należy pamiętać, aby ziarna kawy wykorzystywane w kawiarce nie były zbyt drobno zmielone i aby rozkładać je na płasko, a wodę wlewać do dolnej krawędzi zaworu bezpieczeństwa, dzięki czemu unikniemy zniszczeń spowodowanych zbyt wysokim ciśnieniem.
Jak wybrać idealną kawiarkę? Tutaj szczególnie ważny jest dobór pod kątem użytych do jej produkcji tworzyw, nie wszystkie bowiem nadają się do konkretnych kuchenek, na przykład kawiarka z aluminium nie będzie dobrym wyborem dla posiadaczy kuchenki indukcyjnej. Ograniczeń w użytkowaniu na różnych kuchenkach nie ma kawiarka ze stali nierdzewnej i jest to jedyne dobre rozwiązanie dla indukcji. Kolejną kwestią jest pojemność. Znaleźć można kawiarki mieszczących zawartość sześciu filiżanek kawy, cztery, a także o mniejszej pojemności, na trzy lub dwie filiżanki.
Młynki do kawy - wszystko, co musisz wiedzieć
Cieszenie się wysokiej jakości, aromatyczną kawą ziarnistą wymaga posiadania młynka, tylko w taki sposób uzyskamy napar ze świeżo zmielonych ziaren, więc zdecydowanie jest to pozycja obowiązkowa dla każdego konesera. Młynek do kawy zwykle spotykany jest w formie narzędzia ręcznego z regulowanymi ostrzami z ceramiki lub stali, w bardzo zróżnicowanych designach. Młynek z przeszkloną komorą i ostrzami ze stali prezentuje się bardzo estetycznie, a ponadto pozwala na doglądanie ilości zmielonych ziaren. Jeśli jednak szukamy młynka o bardziej nowoczesnym designie, to idealnym wyborem będzie młynek ze stali nierdzewnej z ceramicznymi ostrzami. Świetną propozycję stanowi młynek z możliwością wyboru 11 stopni mielenia ziaren. W taki sposób będziemy w stanie bardzo precyzyjnie przygotować ziarna, w zależności od wymagań sprzętu używanego do parzenia i rodzaju kawy. Ponadto przezroczysty pojemnik pozwoli na dostosowanie ilości zmielonych ziaren do własnych potrzeb.
Kubek termiczny sposobem na coffee to go
Nie masz czasu na rozkoszowanie się kawą w domu? A może masz ochotę na spacer w towarzystwie swojego ulubionego naparu? Żaden problem! Z pomocą przyjdzie kubek termiczny, dzięki któremu kawę będziesz mieć zawsze w ręku lub pod ręką, na przykład w drodze na spotkanie, na spacerze, w podróży lub jakichkolwiek innych okolicznościach. Jak dobrać idealny dla siebie kubek termiczny? Wszystko zależy od naszych wymagań. Kubki o większej pojemności mogą nieco słabiej utrzymywać temperaturę, ale obojętny nie jest także materiał, z którego jest kubek. Warto zwrócić uwagę także na kształt - kubki o bardziej wyprofilowanej linii z wygodnym uchwytem antypoślizgowym będą z pewnością wygodniejsze podczas trzymania. Istotne jest także wyprofilowanie ustnika, szczególnie kiedy jesteśmy w biegu i nie chcielibyśmy ubrudzić odzieży przed kolejnym spotkaniem. Jeśli najbardziej zależy nam na efekcie wizualnym, to w ofercie znaleźć można także bardziej designerskie, eleganckie kubki termiczne, a także takie przypominające papierowe, jednorazowe kubki.
Zaopatrzeni w wysokiej jakości, niezbędne akcesoria będziemy w stanie przygotować doskonałą kawę rodem z włoskiej kawiarni każdego dnia, goszcząc nimi najbliższych. Z tego względu warto przemyśleć swój zakup, tak aby był on satysfakcjonujący, a my będziemy mogli cieszyć się wysokogatunkowym naparem bez ograniczeń.