Karmelowo-jabłkowa pizza
Karmelowo-jabłkowa pizza to pyszna propozycja na oryginalny jesienny deser. Podawana z prażonymi orzechami pekan i karmelem jest przekąską nie do odrzucenia. Jeśli nie wiesz, co zaserwować na wizytę przyjaciół lub spotkanie z szefem, karmelowo-jabłkowa pizza będzie świetnym wyborem. Przepis ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zdecydowanie wyróżnia się na tle standardowych deserów i ciast. W dodatku świetnie komponuje się z kawą, bitą śmietaną lub ciastkami.
Składniki
Spód ciasta
3 szklanki mąki uniwersalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1 szklanka zmiękczonego masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
Na górę
1 opakowanie kremowego serka
4 łyżki miękkiego masła
2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Szczypta soli
2 posiekane duże jabłka
½ szklanki posiekanych orzechów pekan
1/4 szklanki karmelu
Sposób przygotowania
Krok 1
Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Składniki wymieszaj.
Krok 2
W innej dużej misce za pomocą miksera ręcznego (lub w misce miksera stojącego) ubij masło i cukier, aż do puszystości. Dodaj jajko i wanilię i ubij, aż składniki dobrze się ze sobą połączą, po czym stopniowo dodawaj mąkę. Tak przygotowane ciasto uformuj w okrąg i zawiń w folię aluminiową. Wstaw je do lodówki na 1 godzinę.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 350º. Przykryj dużą blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie posmaruj masłem. Doskonałym wyborem będzie specjalny zestaw do pieczenia pizzy, w którego skład wchodzą 3 metalowe blaszki. Dzięki temu będziesz mógł wybrać odpowiednią dla siebie wielkość blaszki.
Krok 4
Na odpowiednio przygotowanej powierzchni stołu lub stolnicy, za pomocą drewnianego wałka do pizzy rozwałkuj wyciągnięte z lodówki ciasto. Powinno mieć ono okrągły kształt, przypominający kształt ciasta do pizzy.
Ciasto ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia i piecz około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pozwól mu ostygnąć całkowicie.
Krok 5
W dużej misce za pomocą miksera ręcznego ubij serek z masłem, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż nie będzie żadnych grudek, a następnie dodaj wanilię, cynamon i szczyptę soli. Na upieczony spód nałóż masę z serka, a na górę posiekane jabłka, orzechy pekan i polewę z karmelu.
Smacznego!