Kamienie i akcesoria do pizzy - bądź jak włoski szef kuchni!
Ach kuchnia włoska! Na samą tylko myśl o aromatycznych makaronach i niezwykłej, pachnącej świeżymi ziołami lasagne czujemy głód i wzmożony apetyt. Włochy to jednak nie tylko kraj mistrzów makaronu jedzonego na tysiące sposobów, czy intensywnego espresso parzonego o poranku. Włoscy kucharze są przecież przede wszystkim kojarzeni z pizzą! Kamienie i akcesoria do pizzy to bez wątpienia kuchenny ekwipunek, który znajdziemy w niemalże każdej włoskiej restauracji.
Nie da się ukryć, że pizzę znamy i uwielbiamy wszyscy. Nie ma osoby, która byłaby w stanie się jej oprzeć. Jedni zajadają się ucztą serową, inni wolą bogatą wersję pełną mięsnych dodatków, a jeszcze inni zachwycają się jej niekonwencjonalnymi rodzajami. O ile margherita ma już solidne i wierne grono wielbicieli, tak pizza z brzoskwinią i fasolą niekoniecznie (tak, zgadza się, taka pizza również istnieje). A czy wiesz o tym, że pizza wcale nie jest taka włoska, jak się wszystkim wydaje? Mamy dla Ciebie dziś garstkę ciekawostek o tej najpopularniejszej na świecie potrawie. Z pewnością jesteśmy w stanie Cię wciąż czymś zaskoczyć!
Ciekawostki ze świata pizzy
Czy wiesz, że słowo „pizza” ma ponad tysiąc lat? Pierwszy raz pojawiło się ono w tekście odnalezionym w południowych Włoszech ponad dziesięć wieków temu. Nie oznacza to jednak, że tam właśnie powstała. Mówi się, że ten specjał narodził się w Grecji. To właśnie tak jednym z najpopularniejszych dań były duże, pszenne, płaskie chlebki, które dekorowano warzywami i przyprawami oraz polewano oliwą z oliwek.
Statystyki dotyczące pizzy są równie ciekawe co jej warianty! Ze swojej wielkiej miłości do pizzy znani są przede wszystkim Amerykanie. Obliczono, że właśnie tam znajduje się największa ilość pizzerii, bo jest to prawie siedemdziesiąt tysięcy lokali. Kolejna ciekawostka mówi, że podobno każdego roku na całym świecie sprzedaje się aż pięć miliardów tych okrągłych, przepysznych placków. Pizza jest również najbardziej popularnym daniem zamawianym do domu podczas weekendów na całym świecie.
Pierwszy rekord Guinessa, podczas którego podjęto próbę przygotowania największej pizzy na świecie należy do Republiki Południowej Aryki. To właśnie w RPA w 1990 roku wypieczono pizzę o średnicy 3660 centymetrów! Jednak w 2015 roku rekord ten pobili Włosi wypiekając pizzę, której średnica była o 300 centymetrów większa. Do jej wypieczenia zużyto 19800 kilogramów mąki, 19800 kilogramów sera mozzarella oraz 8800 litrów sosu pomidorowego!
Piecz jak włoski szef kuchni!
Chcąc iść w ślady mistrzów pizzy musisz uzbroić się w cierpliwość oraz kamienie i akcesoria do pizzy. Dlaczego mówimy najpierw o cierpliwości? Ponieważ dojście do perfekcji może nastręczyć trudności, szczególnie na początku Twojej kulinarnej podróży. Nie poddawaj się ani nie zniechęcaj. Gra jest warta świeczki! Kamienie i akcesoria do pizzy mają za zadanie ułatwić Ci całą podróż i opanowanie tej tylko z pozoru banalnej sztuki kulinarnej. Zaopatrz się koniecznie w odpowiedni do pieczenia pizzy zestaw, w którego skład wchodzą dwie formy do pieczenia. Najwyższa jakość produktu gwarantuje, że ciasto nie tylko pięknie wyrośnie, ale również nie przywrze do blachy. Okrągła forma ma średnicę 32 centymetrów, czyli jest wprost idealna do wypieczenia pizzy. Blaszka jest również odporna na wysokie temperatury,
Każdy fan pizzy zgodzi się, że najsprytniejszym rozwiązaniem jeśli chodzi o kamienie i akcesoria do pizzy są produkty, których możesz użyć zarówno do wypieczenia drożdżowego placka, jak i do późniejszego podania go na stół. Absolutnym hitem może więc okazać się kamień do pizzy. Dzięki niemu nasze wypieki pozostaną wyjątkowo chrupkie, a stojak, który znajduje się w komplecie ułatwi serwowanie dania wprost na stół między oczekujących na nie smakoszy. Kamień łatwo utrzymać w czystości, nie zajmie też dużo miejsca. Z takimi akcesoriami jesteś gotowy na wejście w świat włoskich szefów kuchni!