Jakie przystawki na grilla? Przepisy na szybkie przekąski
Kiedy świeci letnie słońce, może to oznaczać tylko jedno: czas na grilla! Letnie spotkania to przede wszystkim grillowane mięsa, ale przystawki i przekąski na grilla również są potrzebne. Dla urozmaicenia posiłku i by dać alternatywę gościom, którzy za mięsem nie przepadają lub nie mogą go jeść. Poza tym grillowanie zajmuje trochę czasu, więc jeśli nie chcesz, aby Twoi goście pobledli z głodu, lepiej zaserwuj im przystawki!
Szybkie przystawki na grilla - przepisy
Jesteś zbyt zajęty, by myśleć o dodatkach na weekendowe grillowanie? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na przystawki do grilla z warzywami i pyszne przekąski.
Prosty chlebek czosnkowy z serem
Przygotuj:
- dużą blaszkę do pieczenia,
- folię do pieczenia,
- deskę do serwowania.
Składniki:
- 1 bagietka lub weka,
- czosnek przetarty przez praskę,
- masło,
- ser mozzarella.
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Bagietkę przekrój na pół poziomo.
- W miseczce przygotuj masło czosnkowe - wymieszaj masło z czosnkiem (może to być również siekany czosnek niedźwiedzi).
- Posmaruj bagietki masłem i nałóż mozzarellę na całą powierzchnię bagietki.
- Zapiekanki wyłóż na blaszkę. Piecz do momentu, aż ser będzie ładnie zarumieniony.
- Po wyjęciu z piekarnika pokrój bagietki na mniejsze porcje.
- Podawaj na drewnianej desce.
Guacamole z tacosami
Przygotuj:
- miskę,
- deskę do krojenia,
- miseczki do serwowania.
Składniki:
- Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ i przełóż do dużej miski.
- Dodaj sok z limonki i sól i zmiksuj na gładką masę.
- Wymieszaj z czerwoną cebulą, jalapeno i kolendrą. Pozostaw na chwile, aby smaki się połączyły.
- Podawaj z tacosami lub ulubionymi chipsami.
Roladki na ostro
Przygotuj:
- deskę do krojenia,
- tarkę,
- miseczki na składniki,
- blaszkę do pieczenia,
- półmisek do serwowania.
Składniki:
- 2 duże tortille (lub 3 małe),
- 1 opakowanie serka śmietankowego,
- 1 szklanka startego sera cheddar,
- 5 pasków bekonu, podsmażonego i posiekanego,
- 2-3 papryczki jalapeno, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę,
- ¼ - ½ łyżeczki soli czosnkowej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- W małej misce dodaj zmiękczony serek śmietankowy. Jeśli chcesz, żeby było bardziej puszyste, wymieszaj mikserem elektrycznym. Dodaj ser, bekon i papryczki jalapeno. Dodaj żądaną ilość soli czosnkowej oraz sól i pieprz do smaku.
- Rozłóż równą warstwę na tortilli.
- Zwiń tortille ciasno, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
- Odetnij końce i pokrój każdą roladę tortilli na 6-8 kawałków.
- Podawać na zimno lub do podgrzania, piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Szaszłyki z arbuza z prosciutto
Przygotuj:
- szpikulce do szaszłyków,
- deskę do krojenia,
- deskę do serwowania.
Składniki:
- ½ małego arbuza obranego i pokrojonego na kawałki,
- ½ melona kantalupa obranego i pokrojonego na równe kawałki,
- ½ melona Galia obranego i pokrojonego na małe kawałki,
- 10 plastrów prosciutto
- 2 kuleczki mozzarelli,
- garść listków bazylii,
- ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
- Na każdy szaszłyk nakładaj kolejno: arbuza, kantalupę, melon Galia, szynkę prosciutto, mozzarellę i bazylię.
- Umieść gotowe szaszłyki na tacy do serwowania, skrop glazurą balsamiczną i posyp dodatkowymi listkami bazylii.
Jak podawać zimne przystawki na grilla?
Mamy nadzieję, że wypróbujesz nasze przepisy. Nie są skomplikowane - to naprawdę szybkie przystawki na grilla. Doskonale pasują do mięsa i umilą gościom oczekiwanie na danie główne. Na koniec kilka słów o tym, jak serwować przystawki i przekąski na grilla.
Estetyczne podanie jest bardzo ważne, dlatego przygotuj miseczki na sosy, a zimne przystawki na grilla podawaj na dużych drewnianych deskach. To bardzo wygodny i stylowy sposób serwowania przekąsek.
Pamiętaj również o tym, że spożywacie posiłek na zewnątrz. Owady to nieproszeni goście, którzy potrafią zepsuć apetyt. Dlatego nawet proste przystawki na grilla warto zabezpieczyć przed owadami i zanieczyszczeniami. Dobrym rozwiązaniem są osłony, które dodatkowo działają jako ochrona termiczna.
Idealny grill to smaczne mięsa, chrupiące sałatki i odpowiednio schłodzone napoje. Gadżety, które mogą przydać się, by przygotować i serwować przekąski znajdziesz w naszym sklepie.