Jakie przystawki na grilla? Przepisy na szybkie przekąski

Kanapki na desce do serwowania

Kiedy świeci letnie słońce, może to oznaczać tylko jedno: czas na grilla! Letnie spotkania to przede wszystkim grillowane mięsa, ale przystawki i przekąski na grilla również są potrzebne. Dla urozmaicenia posiłku i by dać alternatywę gościom, którzy za mięsem nie przepadają lub nie mogą go jeść. Poza tym grillowanie zajmuje trochę czasu, więc jeśli nie chcesz, aby Twoi goście pobledli z głodu, lepiej zaserwuj im przystawki!

Szybkie przystawki na grilla - przepisy

Jesteś zbyt zajęty, by myśleć o dodatkach na weekendowe grillowanie? Przygotowaliśmy dla Ciebie przepisy na przystawki do grilla z warzywami i pyszne przekąski.

Prosty chlebek czosnkowy z serem

Przygotuj:

Składniki:

  • 1 bagietka lub weka,
  • czosnek przetarty przez praskę,
  • masło,
  • ser mozzarella.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
  2. Bagietkę przekrój na pół poziomo.
  3. W miseczce przygotuj masło czosnkowe - wymieszaj masło z czosnkiem (może to być również siekany czosnek niedźwiedzi).
  4. Posmaruj bagietki masłem i nałóż mozzarellę na całą powierzchnię bagietki.
  5. Zapiekanki wyłóż na blaszkę. Piecz do momentu, aż ser będzie ładnie zarumieniony.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pokrój bagietki na mniejsze porcje.
  7. Podawaj na drewnianej desce.

Guacamole z tacosami

Przygotuj:

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado Hass,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 2 łyżki kolendry (posiekanej),
  • ¼ szklanki czerwonej cebuli (posiekana),
  • ½ jalapeno, w tym nasiona (drobno posiekane),
  • ¼ łyżeczki soli.

  • Przygotowanie:
    1. Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ i przełóż do dużej miski.
    2. Dodaj sok z limonki i sól i zmiksuj na gładką masę.
    3. Wymieszaj z czerwoną cebulą, jalapeno i kolendrą. Pozostaw na chwile, aby smaki się połączyły.
    4. Podawaj z tacosami lub ulubionymi chipsami.

      Roladki na ostro

      Przygotuj:

      • deskę do krojenia,
      • tarkę,
      • miseczki na składniki,
      • blaszkę do pieczenia,
      • półmisek do serwowania.

      Składniki:

      • 2 duże tortille (lub 3 małe),
      • 1 opakowanie serka śmietankowego,
      • 1 szklanka startego sera cheddar,
      • 5 pasków bekonu, podsmażonego i posiekanego,
      • 2-3 papryczki jalapeno, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę,
      • ¼ - ½ łyżeczki soli czosnkowej,
      • sól i pieprz do smaku.

        Przygotowanie:

        1. W małej misce dodaj zmiękczony serek śmietankowy. Jeśli chcesz, żeby było bardziej puszyste, wymieszaj mikserem elektrycznym. Dodaj ser, bekon i papryczki jalapeno. Dodaj żądaną ilość soli czosnkowej oraz sól i pieprz do smaku.
        2. Rozłóż równą warstwę na tortilli.
        3. Zwiń tortille ciasno, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
        4. Odetnij końce i pokrój każdą roladę tortilli na 6-8 kawałków.
        5. Podawać na zimno lub do podgrzania, piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut na wysmarowanej tłuszczem blasze.

          Szaszłyki z arbuza z prosciutto

          Przygotuj:

          Składniki:

          • ½ małego arbuza obranego i pokrojonego na kawałki,
          • ½ melona kantalupa obranego i pokrojonego na równe kawałki,
          • ½ melona Galia obranego i pokrojonego na małe kawałki,
          • 10 plastrów prosciutto
          • 2 kuleczki mozzarelli,
          • garść listków bazylii,
          • ocet balsamiczny.

          Przygotowanie:

          1. Na każdy szaszłyk nakładaj kolejno: arbuza, kantalupę, melon Galia, szynkę prosciutto, mozzarellę i bazylię.
          2. Umieść gotowe szaszłyki na tacy do serwowania, skrop glazurą balsamiczną i posyp dodatkowymi listkami bazylii.

            Jak podawać zimne przystawki na grilla?

            Mamy nadzieję, że wypróbujesz nasze przepisy. Nie są skomplikowane - to naprawdę szybkie przystawki na grilla. Doskonale pasują do mięsa i umilą gościom oczekiwanie na danie główne. Na koniec kilka słów o tym, jak serwować przystawki i przekąski na grilla.

            Estetyczne podanie jest bardzo ważne, dlatego przygotuj miseczki na sosy, a zimne przystawki na grilla podawaj na dużych drewnianych deskach. To bardzo wygodny i stylowy sposób serwowania przekąsek.

            Pamiętaj również o tym, że spożywacie posiłek na zewnątrz. Owady to nieproszeni goście, którzy potrafią zepsuć apetyt. Dlatego nawet proste przystawki na grilla warto zabezpieczyć przed owadami i zanieczyszczeniami. Dobrym rozwiązaniem są osłony, które dodatkowo działają jako ochrona termiczna.

            Idealny grill to smaczne mięsa, chrupiące sałatki i odpowiednio schłodzone napoje. Gadżety, które mogą przydać się, by przygotować i serwować przekąski znajdziesz w naszym sklepie.