Jak złożyć serwetki - 4 sposoby na składanie serwetek w prosty sposób
Wigilijny obiad to nie tylko smakowite potrawy oraz przystrojony salon, ale również dekoracja wigilijnego stołu, nad którą spędzamy często wiele godzin. Często również szukamy sposobów na ładne przygotowanie zastawy - korzystamy z eleganckich obrączek na serwetki lub wiązań, które dodają elegancji.
Serwetki to nieodłączny element kompletnej zastawy stołowej - warto je ciekawie ułożyć i przygotować na przybycie gości. W naszej redakcji przygotowaliśmy 4 proste sposoby, które oczarują Ciebie i Twoich gości - zaczynamy.
Sposób numer 1 - składanie serwetek w prostą kieszonkę
Instrukcja:
- Serwetkę złóż na cztery części - powinien powstać równy kwadrat. Ułóż serwetkę w sposób, który umożliwia swobodne rozłożenie.
- Rozłóż pierwszą warstwę - powinny powstać dwa równomierne trójkąty o wielkości pierwotnego ułożenia.
- Odwróć delikatnie serwetkę na drugą stronę. Złóż część serwetki w połowie kierując się od lewej strony.
- Prawą stronę złóż do środka podobnym ruchem, pamiętając, by składaną część włożyć do środka utworzonej z dolnej części kieszonki.
- Tak przygotowaną serwetkę możesz udekorować ozdobną kokardką lub przewiązać skromnym sznurkiem - w zależności od Twojego pomysłu :)
- Do tak złożonej serwetki mieści się podstawowy komplet obiadowych sztućców - sam sposób złożenia jest nie tylko prosty, ale sprawdza się nawet przy serwetkach o sztywnym materiale.
Sposób numer 2 - składanie serwetek w podwójną kieszonkę
Instrukcja:
- Serwetkę złóż podobnie jak w pierwszym sposobie w kwadrat. Tym razem jednak serwetkę można rozłożyć od lewej strony - można jednak przygotować ułożenie od prawej.
- Rozłóż pierwszą warstwę. Powinny powstać dwa trójkąty o równej wielkości.
- Do pierwszego trójkątnego odgięcia ułóż kolejne, starając się o 1-2 cm przerwę pomiędzy złożeniami, włóż materiał do pierwszego złożenia.
- Podobnie jak w punkcie trzecim postępuj z ostatnim odgięciem, uważając na ostatnie włożenie materiału, aby nie wystawało po bokach.
- Odwróć delikatnie serwetkę na drugą stronę i złóż materiał na pół, pamiętając, by złożyć część z zagięciami od dołu.
- To samo uczyń w drugą częścią, wkładając ją do powstałej kieszonki.
- Ułożenie serwetki gotowe! Teraz czas ją poprawić oraz przyozdobić.
- Do serwetki możesz włożyć zestaw podstawowych sztućców z rozdzieleniem na powstałe kieszonki.
Sposób numer 3 - składanie serwetek w dekoracyjny trójkąt
Instrukcja:
- Złóż serwetkę na cztery części w kwadrat. Ułóż serwetkę na kształt rombu, górą od części, którą będziesz składać.
- Zegnij pierwszą część serwetki do dołu w pozycji trójkątnej.
- Zegnij kolejną serwetkę w ten sam sposób, przytrzymując dół.
- Dołącz ostatnią część serwetki, która utworzy najmniejszy trójkąt.
- Delikatnie przełóż ułożenie na drugą stronę. Starając się dbać o proporcję, zegnij pół ułożonej serwetki do środka, przytrzymując całość.
- Analogicznie postąp z drugą częścią - spróbuj włożyć część drugiej strony do jednej z utworzonych kieszonek lub dla większej stabilności posłuż się spinką lub wsuwką.
- Odwróć tak przygotowane złożenie na drugą stronę. Kieszonka na sztućce gotowa!
- Tak przygotowaną kieszonkę możesz wykorzystać do podania widelca, małej łyżeczki oraz łyżki.
Sposób numer 4 - składanie serwetek w kopertę
Instrukcja:
- Złóż rozłożoną serwetkę w trójkąt. Jedną z części złóż symetrycznie do środka.
- Do tak złożonej części dołóż drugą część serwetki.
- Złóż lewą część serwetki do środka (ważne, by zachować środkowe ułożenie). Powinien powstać prostokątny kształt.
- Do tak złożonej części dołóż lewe złożenie.
- Zegnij układ od dołu do powstałego u góry trójkąta - masz już prawie gotową kopertę :)
- I Voila! Zegnij ostatnią trójkątną część, by móc cieszyć się niezwykłym kształtem.
- Serwetkową kopertę możesz zabezpieczyć spinkami lub wsuwkami oraz przyozdobić kokardkami.
- Otworzona może pełnić również funkcję eleganckiego wizytownika.