Jak używać zestawu do fondue?
Serowe fondue podbiło serca Francuzów i Włochów dawno temu, ale ostatnio niezwykle modne stało się również fondue czekoladowe. Płynna czekolada w połączeniu ze świeżymi owocami to połączenie doskonałe, które sprawdza się na weselach, małych przyjęciach czy też w zaciszu domowym. Jaki zestaw do fondue wybrać i jakich produktów potrzebujemy do przygotowania idealnego przysmaku? Poniżej znajdziecie kilka przepisów, w których zakochają się zarówno domownicy, jak i Wasi goście.
Co to jest fondue?
Słowo fondue tłumaczone jest z języka francuskiego na „roztapiać się”. Tak naprawdę potrawa ta pochodzi z kuchni szwajcarskiej, ale rozkochała w sobie Francuzów oraz Włochów. Fondue to roztopiony ser z dodatkiem białego wina, który można konsumować, zanurzając w nim pieczywo lub warzywa.
Do fondue używa się minimum dwóch gatunków serów (najczęściej gruyère i ementaler), a przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa, czosnek czy też pieprz biały tworzą smak, którym zachwycają się miliony ludzi na całym świecie.
Ale to nie wszystko! Z upływem czasu powstały inne odmiany tej popularnej potrawy. W przypadku fondue mięsnego (fondue bourguignonne) ser zastępuje się gorącym olejem, a pieczywo wołowiną. Ostatnio niezwykle popularne stało się również fondue czekoladowe, gdzie w kąpieli czekoladowej zanurzane są świeże owoce.
Jak przygotować fondue serowe?
W tym przypadku niezbędny będzie nam specjalny zestaw z podgrzewanym naczyniem oraz widelcami. Musimy zaopatrzyć się również w czosnek, kilka rodzajów sera (koniecznie średnio twarde oraz miękkie), białe wytrawne wino, odrobinę śmietany, masła oraz przyprawy.
Naczynie do fondue nacieramy przepołowionym czosnkiem. Sery topimy na kuchence i dodajemy do nich około pół szklanki śmietany 18%. Dokładnie mieszamy, a na koniec wlewamy powoli szklankę wina. Kluczem do sukcesu jest częste, niemalże stałe mieszanie – zapobiega to rozwarstwieniu.
Na koniec możemy jeszcze dodać łyżkę masła oraz przyprawy: pieprz biały, gałkę muszkatołową, czosnek czy też kminek. Gotową masę przelewamy do naczynia do fondue i nie zapominamy o stałym podgrzewaniu za pomocą specjalnego palnika.
Z serowym fondue najlepiej smakuje pieczywo z mąki pszennej lub różnorodna mieszanka zblanszowanych warzyw.
Co potrzebujemy do fondue mięsnego?
Fondue mięsne to przede wszystkim duże ilości oliwy z oliwek lub oleju roślinnego oraz kawałki mięsa wołowego, wieprzowego lub drobiowego.
Naczynie do fondue nacieramy czosnkiem i wlewany do połowy oliwę z oliwek. Następnie całość podgrzewany na kuchence i przenosimy na zestaw do fondue. Kawałki mięsa możemy wcześniej zamarynować w dowolnej mieszance przypraw i oleju. Nakładamy je na widelce i wkładamy do naczynia z gorącym olejem. Czekamy chwilę, aż będą usmażone. Mięso możemy moczyć w ulubionych dipach.
Fondue czekoladowe – przysmak łasuchów
Roztopiona czekolada w połączeniu z truskawkami lub kawałkami banana to czysta rozkosz dla podniebienia. Okazuje się, że możemy raczyć się nią również w domowym zaciszu. Wystarczy nam do tego specjalny zestaw do czekoladowego fondue oraz zaledwie trzy składniki – czekolada, śmietanka i wybrany owoc.
W naczyniu gotujemy ¾ szklanki śmietanki 30 lub 36%, a następnie zdejmujemy ją z ognia. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do naczynia ze śmietanką. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Naczynie przenosimy nad podgrzewacz do fondue i zanurzamy świeże owoce. W tym przypadku świetnie sprawdzają się truskawki, mandarynki, banany, winogrono czy też kiwi. Jeżeli lubimy jeszcze słodsze przysmaki, to możemy zamiast owoców użyć wafelków.
Zestaw do fondue możemy wykorzystywać do kilku wersji tej potrawy. Zaskoczmy swoich gości i przygotujmy przepyszne fondue serowe, które będzie idealnym przysmakiem na wieczorne imprezy.
Jeżeli organizujemy „babski wieczór” lub romantyczne spotkanie we dwoje, to świetnym pomysłem na słodki deser będzie fondue czekoladowe z mieszanką różnorodnych owoców.
Warto wspomnieć, że zestaw do fondue to też doskonały pomysł na prezent. Ucieszą się z niego zarówno nastolatki, jak i starsi.