Jak przechowywać pierniki i ciasteczka świąteczne? To wcale nie jest oczywiste!
Pierniczki to symbol Bożego Narodzenia, a w wielu domach wieloletnią tradycją jest ich wspólne pieczenie na kilka dni przed Wigilią. Podstawą ciasta jest miód oraz przyprawy korzenne, które odpowiadają za ten charakterystyczny aromat. Z pewnością zgodzisz się, że wypieki te zachwycają nie tylko smakiem, ale i cudownym zapachem. Jednak jak przechowywać pierniczki, by były idealnie miękkie oraz pachnące podczas bożonarodzeniowej kolacji?
Jak przechowywać pierniki do świąt?
Pieczenie pierników to świąteczna tradycja, która daje wiele radości zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bardzo przyjemne jest też samo dekorowanie pierniczków. Do ich ozdobienia używa się przeważnie kolorowego lukru i posypek ze świątecznymi motywami. Wiele osób decyduje się też jednak na tradycyjny lukier lub czekoladową glazurę, jeżeli wśród gości nie będzie zbyt wiele małych urwisów, dla których miniaturowe choineczki i śnieżynki są szczególnie atrakcyjne.
Czy sposób dekoracji ma wpływ na to, jak przechowywać pierniki do świąt, zaraz po upieczeniu? Po pierwsze, na początku w ogóle nie powinno się ich przyozdabiać, bo po wyjęciu z piekarnika są twarde. Prawdziwe pierniczki mają w sobie dużo miodu i to właśnie on sprawia, że chrupią. Jak natomiast wiadomo, te prawdziwe, ze staropolskich przepisów, powinny być miękkie. Aby tak się stało, muszą wchłonąć odpowiednio dużo wilgoci z otoczenia lub… z owoców.
W tym celu umieść pierniczki na kratce od piekarnika w równych rzędach i zostaw je tak rozłożone na kilka dni w wilgotnym pomieszczeniu. Jeżeli powietrze w twoim domu jest jednak bardzo suche, możesz zamknąć wypieki w szerokim, płaskim pojemniku metalowym i umieścić w środku małe kawałki obranych jabłek, ale w taki sposób, żeby nie dociskać ich do ciasta. Pamiętaj, że owoce trzeba codziennie wymieniać, aby nie spleśniały − wtedy wszystkie pierniczki będą do wyrzucenia. A kiedy już zmiękną, w dzień Wigilii możesz je wreszcie ozdobić.
Jak długo można przechowywać pierniki?
Pierniki to „żywotne” słodkości, które można przechowywać jeszcze długo po świętach. Ale ile dokładnie? W przypadku pierniczków z nadzieniem, można je jeść przez okrągły miesiąc od upieczenia, natomiast ciasto bez dodatków jest zdatne do spożycia przez kolejne trzy miesiące.
W czym przechowywać pierniki?
Podczas przechowywania raz zmiękczone pierniki powinny pozostać miękkie. Jeżeli jednak z jakiejś przyczyny tak się nie stanie, należy zastosować ten sam proces, który został opisany powyżej, a więc pozwolić im wciągnąć wilgoć z otoczenia lub owoców. Aby nie dopuścić do stwardnienia ciasta, warto trzymać je w szczelnie zamkniętej puszce już po ozdobieniu. W celu podkreślenia świątecznej atmosfery proponujemy ustawienie biało-czerwonej puszki ze świątecznym motywem w zasięgu rąk wszystkich domowników − w końcu każdy zasłużył na odrobinę słodkości w ten wyjątkowy czas.
Możesz też zdecydować się na przezroczysty słoik dekoracyjny z pokrywką, dzięki któremu klimat świąt będzie się utrzymywał w styczniu, w lutym, a może nawet w marcu, kiedy śnieg za oknem zacznie topnieć, a dzień zdecydowanie się wydłuży. Jeszcze lepiej będzie wyglądał, gdy przewiążesz na nim zielono-złotą wstążkę upstrzoną srebrzystymi śnieżynkami. Tak wyeksponowane pierniczki będą wyglądać jeszcze bardziej smakowicie.
Ostatnią naszą propozycją, która jednak nie będzie pasować do wszystkich wnętrz, jest ceramiczny słoik na ciasteczka, a jego motywem przewodnim jest piernikowy ludzik. To przeuroczy produkt, jednak nie nadaje się do dłuższego przechowywania pierników, ponieważ ma nieszczelne zamknięcie, co sprawi, że wypieki wyschną i stracą swoje naturalne walory smakowe. Lepiej sprawdzi się natomiast do przechowywania kruchych ciasteczek korzennych.