Jak prawidłowo przechowywać owoce?
Owoce w ładnym koszu lub efektownej misie to nie tylko zdrowa przekąska. To dekoracja blatu kuchennego lub stołu w jadalni. Kosz na owoce może przybierać różne formy – te najbardziej designerskie zachwycają i cieszą oko.
Piękny kosz wypełniony owocami to nie tylko dekoracja – to zaproszenie do sięgania po porcję witamin zamiast niezdrowych słodyczy. Soczyste owoce odpowiednio wyeksponowane cieszą oko i nadają wnętrzu koloru. Warto wiedzieć, które owoce dobrze przechowają się w temperaturze pokojowej, a które lepiej przechowywać w lodówce.
Jakich owoców nie przechowujemy w lodówce?
Do lodówki nie wkładamy owoców egzotycznych – nie są stworzone do niskich temperatur. Przechowywanie w lodówce nie przedłuży ich świeżości, a wręcz zepsuje ich smak. W koszu na owoce powinniśmy przechowywać banany – umieszczenie ich w lodówce spowoduje, że wszystkie produkty przenikną ich mocnym aromatem.
Cytrusy lepiej będą przechowywać się w temperaturze pokojowej, dzięki temu zachowaj swój smak i świeży aromat. Kiedy umieścimy je w lodówce po kilku dniach stracą całą swoją soczystość. Pomarańcze i mandarynki oraz cytryny i limonki wymagają suchego miejsca do przechowywania, zatem ażurowy kosz na owoce, który zapewnia im dobry dostęp powietrza będzie idealnym rozwiązaniem. Można je w ten sposób przechowywać nawet dwa tygodnie.
Mango i ananas – one również nie przechowają się, kiedy umieścimy je w niskiej temperaturze. Ananas w koszu z innym owocami lub solo to przecież świetna dekoracja, po co zatem ukrywać go w lodówce.
Nasze swojskie jabłka i gruszki również wolą przechowywanie w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. W niskiej temperaturze zdecydowanie szybciej się zepsują.
Jak je zatem przechowywać? Najlepiej w designerskim pojemniku. Kosz na owoce, który ma dwa poziomy i formą przypomina etażerkę na słodycze pomieści całkiem sporą porcję witamin. Dolne piętro jest większe, zatem idealne na mango, banany czy duże pomarańcze. W górnej części ułożysz mandarynki, nektarynki czy brzoskwinie.
Kosz na owoce zmienił się właśnie w najlepszą dekorację kuchni, jaką mogłeś sobie wyobrazić. Efektowna oprawa dla soczystych i kolorowych owoców bije na głowę inne dodatki dekoracyjne do kuchni i jadalni.
Jakie owoce muszą trafić do lodówki?
Zasadniczo przechowywania w lodówce wymagają owoce jagodowe: maliny, jeżyny czy borówki i truskawki. Jeśli zostawimy je na dłużej w cieple zaczynają puszczać soki. Nie obieraj ich z szypułek – wtedy na dłużej zachowają świeżość. Musisz jednak pamiętać, że po dwóch dniach w lodówce te delikatne z natury owoce zaczną się psuć i pleśnieć.
Przechowywanie owoców – praktyczne porady
Jak przechowywać owoce w lodówce? W odpowiedniej szufladzie, najlepiej jeśli będzie wyłożona matą antypleśniową lub zwykłym papierem. Owoce nie lubią wilgoci. Nie lubią też towarzystwa warzyw, więc powinny być przechowywane osobno. Absolutnie nie wolno przechowywać owoców i warzy w foliowych torebkach. I chodzi tutaj nie tylko o ich świeżość i smak – w folii wydzielane przez owoce azotany, zmienią się w rakotwórcze azotyny.
Owoce są zdrowe i smaczne, ale to produkty świeże, więc musimy je szybko zjeść. Doradzamy zatem rozsądne zakupy – lepiej kupić mniejszą ilość niż potem je wyrzucać, bo nie będą nadawały się do spożycia.
Owoce kupujmy ze sprawdzonych źródeł – od lokalnego rolnika, który oferuje świeże produkty z uprawy ekologicznej. Po przeniesieniu ich do domu trzeba je dokładnie umyć i wytrzeć – wówczas możemy wyeksponować. Masz pewność, że jeśli ktoś z Twoich bliskich sięgnie po taka przekąskę będzie ona naprawdę zdrowa i bezpieczna.
Owoce egzotyczne nie rosną w Polsce – zanim trafią na nasze stoły muszą przebyć długą drogę. Niestety wiąże się to z zabezpieczaniem ich chemią, aby nie psuły się w transporcie. Cytrusy myjemy dokładnie wodą z mydłem. Jeśli chcesz wykorzystać skórkę do wypieków – najpierw koniecznie sparz owoc wrzątkiem. Banany, mango czy inne pyszne owoce południowe wymagają dokładnego umycia przed zjedzeniem.
Jak wybrać najlepszy kosz na owoce?
Owoce pozostaną dłużej świeże, gdy przechowamy je w przewiewnym koszu. Dostęp powietrza eliminuje wilgoć, która sprzyja naturalnemu procesowi psucia się owoców. Ażurowy kosz na owoce ma również inną zaletę – na pierwszy rzut oka widać co jest w środku, a nawet na dnie. Zatem łatwiej jest dostrzec nadpsuty owoc i go usunąć zanim pozostałe również przestaną nadawać się do spożycia.
Misy na owoce i dekoracyjne kosze dobierajmy tak, aby pasowały do pozostałych elementów dekoracyjnych w kuchni. Patera na owoce może przyjmować różne, nawet najbardziej szalone formy, które zachwycają swoim nowoczesnym designem. To taki rodzaj praktycznej dekoracji, która świetnie przełamie nudę w kuchni.
Jakie materiały mamy do wyboru? Kosz na owoce może być wykonany z metalu lub naturalnych materiałów, jak ratan czy wiklina. Do tych ostatnich wkładamy wyłącznie wytarte do sucha owoce, wtedy długo będą wyglądać jak nowe i cieszyć oko w rustykalnym wnętrzu.