Jak prawidłowo podawać do stołu?
Kuchnia to Twoje królestwo. Wszystko jest zorganizowane tak, aby to Tobie było w niej wygodnie. Każde urządzenie znajduje się w najbardziej dogodnym dla Ciebie miejscu i tylko Ty wiesz najlepiej, jaką zawartość kryje każda z szafek czy szuflad. Tak, kuchnia jest miejscem, gdzie możesz czuć się komfortowo i gdzie swobodnie oddajesz się bez reszty codziennym rytuałom związanym z gotowaniem i późniejszym serwowaniem potraw. Podczas, gdy większość z nas rewelacyjnie radzi sobie w kuchni, podawanie do stołu wydaje się sprawiać nam znacznie więcej problemów. Dlaczego? Sam z pewnością przyznasz, że podejmowanie gości może być stresującym przeżyciem. Martwisz się przecież nie tylko o to, co przygotujesz i podasz, ale przede wszystkim o to, jak to zrobisz. Pozornie proste zadanie staje się wręcz karkołomnym wyczynem. Sami narzucamy sobie perfekcjonizm, chcąc sprawić przyjemność gościom i zachwycić ich przyjęciem. Coraz większą wagę przywiązuje się nie tylko do aranżacji stołu, ale również do sposobu serwowania potraw, napojów oraz różnorakich przystawek.
Czy wiedziałeś o tym, że istnieją różne sposoby podawania do stołu? Podczas, gdy jedni stresują się każdą okazją, kiedy podejmują gości, starając się za wszelką cenę uniknąć „wpadki” przy stole, inni korzystają z popularnych i sprawdzonych sposobów na to, by odpowiednio podjąć swoich gości. Sprawdziliśmy, na co szczególnie zwrócić uwagę podczas przyjmowania gości i przedstawimy kilka cennych porad poniżej. Skorzystaj z naszych wskazówek i raz na zawsze rozpraw się ze stresem towarzyszącym podejmowaniu gości. Pomożemy Ci się odpowiednio zorganizować i zrobić na nich ogromne wrażenie! Teraz masz szansę udowodnić, że nie tylko Twoja kuchnia, ale również Twój zmysł estetyczny i nienaganne maniery zwalają z nóg! Jak się więc przygotować na przybycie gości? Jakie akcesoria kuchenne będą nam do tego potrzebne?
Nakrywanie do stołu
Suto zastawiony i elegancki stół to podstawa każdego udanego przyjęcia. Upewnij się, że robisz to dobrze i zadbaj o wygodę swoich gości. Tak – o wygodę! Styl to jedno, komfort drugie. Na pierwszy rzut oka może się to wcale nie wydawać trudne, natomiast faktem jest, że nieodpowiednio nakryty stół może wręcz utrudniać gościom spożywanie posiłków! Ale po kolei. Zacznijmy od obrusa. Zwróć uwagę nie tylko na to czy jest czysty, równo rozłożony i porządnie wyprasowany, ale także na to, czy jego kolor „nie gryzie” się z aranżacją pokoju. Wybierz bezpieczne barwy tak, aby obrus pasował do koloru zastawy i innych naczyń, których użyjesz do dekoracji i podawania do stołu. Dobierz do niego serwetki – zarówno te płócienne, jak i papierowe. Następnie przemyśl ilość serwowanych potraw. Jest to absolutnie niezbędne do tego, by przygotować odpowiednią ilość sztućców. Przykładowo, jeśli planujesz podać trzy dania, potrzebne będą nóż i widelec do dania głównego, łyżka do zupy, łyżeczka deserowa oraz widelczyk do ciasta. Układając sztućce należy zacząć od lewej strony talerza, gdzie powinien znaleźć się nóż oraz łyżka. Miejsce widelca jest po prawej stronie talerza. Sztućce deserowe układamy nad talerzem, równolegle względem siebie. Elegancko nakryty stół podkreśli wyjątkowość okazji oraz zadba o wyśmienitą oprawę, na jaką zasługuje Twoja kuchnia.
Kolejność podawania potraw
Kolejnym istotnym elementem udanego przyjęcia jest kolejność, z jaką podamy potrawy. Tradycyjnie, powinniśmy zacząć od podania zimnych przystawek. Warto, by znalazły się na stole tuż przed przybyciem pierwszych gości. Najczęściej składają się na nie wędliny, sałatki, deski serów czy tak zwane koreczki. Następnie serwujemy przystawki gorące. Zaraz po nich na stole powinna znaleźć się zupa. Jeśli nie zdecydujesz się jej jednak serwować, podaj po prostu danie główne – niezależnie od tego czy jest wegańskie, wegetariańskie, rybne czy mięsne. Pamiętaj, żeby przed przyjęciem nie pominąć w menu dań, które będą odpowiadały kulinarnym preferencjom Twoich gości. Jeśli znajdują się wśród nich osoby, dla których nie istnieje inny wybór niż kuchnia wegańska lub wegetariańska, zadbaj o to, by przygotować dla nich właściwy posiłek. Na samym końcu zaskocz swoich gości wymyślnym deserem – ciastem, pucharem lodów lub owocami i gotowe! To wcale nie takie trudne, jak się mogło wydawać, prawda?