Jak podać owoce, by zachwyciły gości
Większość z nas chętnie sięga po owoce. Nic w tym dziwnego. Stanowią one zdrową przekąskę, która dostarcza naszemu organizmowi cennych witamin i mikroelementów. Wspaniały smak oraz atrakcyjny wygląd sprawiają, że mogą one również stanowić alternatywę dla tradycyjnych, ciężkich deserów. Któż bowiem nie skusi się na plaster aromatycznego ananasa, soczystą brzoskwinię czy orzeźwiającego melona? By wydobyć całą ich urodę oraz zachwycić gości, warto zapoznać się z poniższymi pomysłami na atrakcyjne podanie owoców.
Miski i miseczki
Jednym z najczęściej spotykanych sposobów serwowania owoców jest napełnienie nimi, wszelkiego rodzaju, misek i miseczek. To niezwykle praktyczne rozwiązanie. Naczynie z owocami pięknie wygląda na stole oraz umożliwia gościom łatwy dostęp do ulubionych przysmaków. Pozwala też na podanie paru rodzajów owoców jednocześnie i systematyczne uzupełnianie "braków". Zamiast jednej dużej misy z owocami, ustawionej pośrodku stołu, można też zdecydować się na kilka mniejszych misek, rozstawionych w paru jego miejscach. Opcja ta będzie wygodna zwłaszcza podczas dużych przyjęć z potrawami serwowanymi w formie bufetu. Sprawdzi się także podczas kinderbali - w trakcie przerwy w zabawie maluchy z pewnością chętnie sięgną po ulubiony owoc, szczególnie wtedy, gdy będzie się on znajdował w zabawnej, przyciągającej wzrok miseczce. Wybierając misę lub miskę, w której planujemy umieścić owoce, warto dopasować ją do reszty zastawy, dekoracji stołu lub charakteru uroczystości.Dzięki temu będzie się ona prezentowała niezwykle okazale, stanowiąc istotny element dekoracji stołu. Dobrym wyborem może być również wybór naczynia, które pozwoli na podziwianie naturalnego piękna owoców - np. takiego wykonanego z przezroczystego lub lekko barwionego szkła czy ażurowego metalu.
Patera dodaje splendoru
Doskonałym i niezwykle stylowym rozwiązaniem jest podanie owoców na paterze. Wyjątkowo elegancki efekt osiągniemy, gdy zastosujemy w tym celu dekoracyjne patery wielopiętrowe. Dzięki nim owoce zostaną wspaniale wyeksponowane, a stworzona z nich kompozycja stanie się prawdziwym dziełem sztuki i główną ozdobą stołu. Nie musimy też planować zakupu kolejnego naczynia stołowego. W tym celu może nam posłużyć, posiadana już, patera na ciasto. Gdy umiejętnie poukładamy na niej rumiane jabłka, kiście winogron oraz mandarynki, będzie przyciągała spojrzenia i pobudzała apetyt biesiadników. Dodatkowym plusem zastosowania piętrowej patery jest oszczędność miejsca na stole. Pozwala ona również, w zależności od upodobań, na umieszczenie na każdym z pięter innego gatunku owoców lub przeciwnie, stworzenie różnorodnej kompozycji złożonej z rozmaitych kształtów i kolorów. Jeśli nie zależy nam na tym efekcie, można oczywiście wybrać płaską paterę, na której owoce układane będą obok siebie. Bez względu bowiem na to, czy będzie ona wykonana ze szkła, metalu czy ceramiki, patera na słodycze z pewnością idealnie sprawdzi się też jako wyrafinowana podstawka pod owoce.
W roli głównej
Gdy zamierzamy podać naszym gościom jakiś niezwykle efektowny i smakowity owoc, który sam w sobie stanowi osobne danie, np. pokrojony na plasterki ananas, duży kokos wywierconymi na słomki do picia dziurkami lub arbuz z miąższem wydrążonym i, w postaci ozdobnych kulek, ponownie umieszczonym we wnętrzu, nie warto odwracać od niego uwagi dodatkowymi elementami. Najdostojniej będzie wyglądał samodzielnie, podany na płaskim półmisku, z którego chętni będą mogli do woli częstować się wybranymi kawałkami. Jeśli szczególnie zależy nam na jego uatrakcyjnieniu, można dodatkowo udekorować go kilkoma kolorowymi parasolkami do drinków lub paroma listkami mięty albo melisy.
Bohaterowie drugiego planu
Nie należy również zapominać, iż owoce nie tylko doskonale odnajdują się w we własnym towarzystwie, lecz również stanowią niezwykle ciekawą dekorację innych potraw. Powycinane w fantazyjne kształty, będą wspaniałą ozdobą pucharków z lodami, ciast, a także desek z serami czy pieczonym drobiem. Rumiana kaczka w towarzystwie gotowanych jabłek, czy też pierś z indyka obłożona plasterkami pokrojonych brzoskwiń, będą pysznie smakować i znakomicie się prezentować. Jeśli zaś na talerzu mieszanych sałat rozłożymy pokrojone truskawki, które dodatkowo pokropimy aromatyczną oliwą i octem balsamicznym, otrzymamy prostą, a zarazem wysublimowaną, malarską niemal kompozycję, która skusi zarówno smakosza, jak i estetę.
Koreczki na jeden kęs
Wyjątkowo apetyczną metodą serwowania soczystych pyszności, są różnego rodzaju owocowe koreczki. Ich wykonanie jest niezwykle proste, wygląd -wspaniały, a smak cudowny. Wystarczy w ananasa lub w duże, lekko ścięte od spodu jabłko, wbić drewniane lub plastikowe szpadki, na które nabijemy z kolei niewielkie kostki owoców - samych lub w połączeniu z serami, warzywami czy wędlinami i oto otrzymujemy niezwykle smaczną, choć nieskomplikowaną, przekąskę. Przykładem szczególnie apetycznych połączeń są: melon+mały rulonik szynki parmeńskiej, suszona śliwka+kawałek pasztetu z gęsi, ser brie+zielono winogrono.
Zamiast bukietu róż
Nieco awangardowym pomysłem na podanie owoców jest natomiast zastąpienie nimi dekoracji kwiatowej. W tym celu należy umieścić je w szerokim, stabilnym wazonie oraz wybrać owoce, posiadające raczej grubą, niezbyt podatną na uszkodzenia skórkę, takie jak: banany, ananasy czy pomarańcze. Pozwoli to na przedłużenie trwałości kompozycji oraz umożliwi dłuższe cieszenie się jej pięknem. W roli ozdoby nie sprawdzą się natomiast owoce jagodowe, bardzo dojrzałe lub otoczone cienką delikatną skórką - wiśnie, jagody, truskawki i morele. Ulegają one szybkiemu zepsuciu, dlatego najlepiej wyglądają (oraz smakują) serwowane "na świeżo" i szybko konsumowane. Niezwykle stylową i aromatyczną ozdobą domu, zwłaszcza w okresie Świąt Bożego Narodzenia, będą natomiast pomarańcze lub mandarynki w które, w równym odstępach, powbijamy suszone goździki. Jeśli dodatkowo przewiążemy je ozdobą wstążką, będą mogły pełnić funkcję oryginalnego stroika na stole wigilijnym lub stanowić uzupełnienie upominku dla bliskiej osoby.
Liczy się wnętrze
Niezależnie od tego, który z powyższych sposobów serwowania owoców wybierzemy, warto pamiętać o tym, by stanowiły one część naszego codziennego pożywienia, a także pojawiały się na stołach podczas okazji bardziej uroczystych, takich jak wesela, chrzciny oraz, różnego rodzaju, przyjęcia okolicznościowe. Decydując się bowiem na podanie owoców mamy pewność, że odpłacą się nam one za to doskonałym smakiem, wspaniałym wyglądem oraz całym mnóstwem witam ukrytych w ich wnętrzu.