Jak nie marnować jedzenia? 6 sposobów
W dobie trendów ekologicznych i zero waste dużo mówi się, o tym jak nie marnować jedzenia. Polacy wyrzucają tony jedzenia na co dzień, po każdych świętach jest jeszcze gorzej. A przecież racjonalne zakupy i właściwe przechowywanie żywności to nie tylko moda – to przede wszystkim oszczędność. Wystarczy zmienić nawyki – poniżej znajdziecie 6 prostych sposobów na to, aby żywność się nie marnowała m.in. ekologiczne, szklane pojemniki na żywność.
Dobrze zaplanowane zakupy
Zakupy spożywcze muszą być dokładnie przemyślane. Najlepszym rozwiązaniem jest tworzenie tygodniowego menu i robienie zakupów potrzebnych wyłącznie do przygotowania zaplanowanych potraw. Czyli na zakupy idziemy zawsze z listą. Jeśli przygotujemy ją na spokojnie w domu, wpierw kontrolując co mamy w szafkach i lodówce to z pewnością zapłacimy za nasze zakupy mniej.
Najważniejsze jest przechowywanie
Część produktów spożywczych ląduje w lodówce, inne w szafkach i szufladach. Aby nie marnować jedzenia i pieniędzy warto zadbać o właściwe przechowywanie. Wówczas nasza żywność pozostanie dłużej świeża i smaczna, bo przecież o to głównie chodzi. Nie wyrzucimy przecież świeżych i pachnących produktów. Odpowiednio zabezpieczone przyprawy, kasze czy herbaty możemy przechowywać dłużej.
Z pomocą przyjdą nam szklane pojemniki na żywność. Ogromny wybór kształtów i rozmiarów sprawia, że możemy uporządkować w nich wszystko, co mamy w szafkach kuchennych i lodówce. Pojemniki z plastiku są lekkie – przydadzą się również do spakowania obiadu do pracy. Pojemnik szklany ma tę zaletę, że możemy w nim od razu serwować smakołyki, po zdjęciu wieczka będzie to bardzo estetyczna miseczka.
Przedłużamy świeżość produktów w lodówce
Z całą pewnością produkty świeże – owoce, warzywa, mięsa i nabiał przechowujemy w lodówce. Układamy je zawsze na odpowiednio oznaczonych półkach, dlaczego? Chodzi o odpowiednie warunki – temperaturę i wilgotność jakie panują na różnych poziomach urządzenia.
Ważne jest również to, żeby aromaty się nie przenikały – ciasto pachnące bigosem lub śledzikiem to żaden rarytas. Resztki z obiadu czy mocno aromatyczne produkty trzymamy zawsze w zamkniętych pojemnikach. Wędliny czy sery szczelnie zapakowane nie wysychają, więc dłużej będą świeże i smakowite.
Świeże warzywa i owoce umieszczamy w specjalnie przystosowanej szufladzie. Proces psucia się jarzyn i owoców powodują bakterie i pleśnie – należy zatem spowolnić ich rozwój w lodówce. Prostym i tanim rozwiązaniem jest specjalna mata antybakteryjna. Cienką warstwę pianki powleczonej substancjami antybakteryjnymi i antypleśniowymi umieszczamy na dno szuflady. W ten sposób spowolnimy proces gnilny. Nasze warzywa i owoce w lodówce zachowają świeżość na dłużej.
Prawidłowe przechowywanie przypraw
W przyprawach najważniejszy jest ich aromat. Kupujemy je w torebkach, a jednorazowo nie zużywamy całego opakowania. Gdy zostawimy suszone przyprawy w otwartej torebce szybko zwietrzeją i będą do niczego. Aby zachowały swój aromat należy przechowywać je w zamkniętych pojemnikach.
Szklane pojemniki na estetycznym stojaku to świetna ozdoba blatu i duże ułatwienie podczas gotowania. Taka sama sytuacja jest, jeśli chodzi o kawę mieloną i ziarnista, herbaty sypkie i w torebkach. Jeśli umieścimy je w szczelnych pojemnikach, dłużej będziemy cieszyć się ich smakiem.
Produkty sypkie
Kasze, płatki czy mąki również wymagają odpowiedniego, szczelnego opakowania. Wbrew obiegowej opinii nie możemy ich trzymać w szafkach latami. W przypadku tego typu produktów spożywczych musimy liczyć się z tym, że mogą one spleśnieć, lub w torebkach pojawią się nieproszeni goście – mole spożywcze. Wówczas wyrzuca się nie tylko produkt, w którym się zasiedliły. Do kosza trafią wszystkie produkty spożywcze z półki lub szuflady, na której pojawiły się mole. Najlepiej więc przesypywać wszystko od razu po otwarciu do zamykanych słoików i pojemników. Makarony w szklanych słojach mogą stanowić piękną dekorację kuchni.
Bądźmy kreatywni w kuchni
Kiedy nasza kuchnia jest już dokładnie uporządkowana możemy zająć się gotowaniem. Aby jedzenie się nie marnowało nie przygotowujmy dużych ilości. Jutro możemy nie mieć ochoty na to, co dziś jedliśmy ze smakiem. Jeśli mamy w lodówce resztki różnych produktów możemy zrobić z nich sałatkę, zapiekankę czy inne danie jednogarnkowe „na winie” – to zawsze świetny patent na posprzątanie lodówki.
Co zrobić, gdy po świętach czy imprezie zostało nam za dużo jedzenia? Zamrozić je albo się nim podzielić. Mrozimy również w zamkniętych pojemnikach. Jeśli używasz kuchenki mikrofalowej do rozmrażania pamiętaj, aby wybrać pojemnik do tego przeznaczony – będzie szybciej i wygodniej. Nigdy nie wyrzucajmy jedzenia tylko dlatego, że nie mamy już na nie ochoty. Są miejsca, w których chętnie przyjmą żywność dla potrzebujących.