Gruzińskie pierożki Chinkali
Gruzińskie Chinkali to pierożki, które rozkochały w sobie ludzi na całym świecie. Kołduny wypełnione pysznym bulionem, które spotykamy w restauracjach, możemy zrobić samodzielnie w domu, a przepis okazuje się naprawdę prosty. Jeżeli raz spróbujesz Chinkali, to gwarantujemy, że będą regularnie gościły na Twoim stole.
Pierożki Chinkali to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, które największą popularność zdobyło w Gruzji. Istotnym zagadnieniem jest sposób, w jaki spożywa się pierożki. Na próżno szukać w nim sztućców, ponieważ Chinkali je się rękami. Wystarczy złapać pierożka za wystającą u góry część, ugryźć i wyssać ze środka bulion. W ten sposób wypijamy cały sos, który skrywa w sobie wyjątkowy smak.
Jak przygotować Chinkali?
Przygotuj:
Składniki na ciasto:
- 450 g mąki pszennej,
- 1 żółtko,
- 190 ml ciepłej wody,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 500 g mielonej baraniny,
- 250 ml bulionu,
- pęczek natki pietruszki,
- cebula,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
KROK1
Na tarce ucieramy cebulę i dodajemy do niej mięso, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz bulion. Całość mieszamy do momentu, w którym mięso wchłonie bulion. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
KROK2
Do mąki dodajemy żółtko, ciepłą (ale nie gorącą) wodę i pół łyżeczki soli. Całość zagniatamy aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK3
Ciasto wałkujemy i za pomocą miseczki lub innych akcesoriów kuchennych wykrawamy koła o średnicy około 12 centymetrów. Na wykrojone kawałki nakładamy łyżkę farszu i formujemy sakiewkę.
Pamiętaj, żeby mocno zacisnąć łączenie!
KROK4
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Pierożki wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 10 minut. Chinkali wyciągamy delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej i dekorujemy natką pietruszki.
Gruzińskie pierożki Chinkali gotowe!
Smacznego!