Grillowane warzywa po hiszpańsku

Lato to czas, podczas którego większość z nas najchętniej rozkoszowałoby się promieniami słońca, popijając zimne napoje i delektując lekkimi daniami, takimi jak warzywa. Doskonałym sposobem na wytworzenie takiej atmosfery jest rozstawienie grilla ogrodowego i przyrządzenie na nim pysznych warzyw po hiszpańsku. W przypadku tego przepisu podstawą są ziemniaki i papryka. Resztę warzyw możesz dodać wedle własnych upodobań kulinarnych, jednak w szczególności polecamy użyć krążków z cukinii. Danie to jest niezwykle szybkie, niedrogie i proste w przygotowaniu.

Składniki

5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry

1 czerwona papryka pokrojona w plasterki

1 cukinia pokrojona w krążki

1 żółta papryka pokrojona w plasterki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

1 gałąź świeżego tymianku

1 łyżka soku z cytryny

 

Sos

¾ szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka majonezu

1 łyżka octu winnego z czerwonego wina

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżka posiekanej pietruszki

1 łyżka zmielonych migdałów

 

Opcjonalnie:

Oliwki

kapary

Sposób przygotowania

Krok 1: Dokładnie umyj wszystkie warzywa a następnie pokrój je według wyżej wymienionych zaleceń.

Krok 2: Pokrojone warzywa (ziemniaki, żółta i czerwona papryka, cukinia) włóż do pojemnika, przypraw je solą (do smaku), oraz polej świeżym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

 

Krok 3: Bardzo polecamy także dodać odrobinę świeżo zmielonego lub pokruszonego pieprzu oraz świeżego tymianku (przyprawy te charakteryzują się wyjątkowym aromatem i doskonale pasują do szerokiej gamy potraw).

 

Krok 4: Wszystko wymieszaj i starannie rozprowadź na rozgrzanej powierzchni grilla.

 

Krok 5: Systematycznie pilnuj grillujących się warzyw, aby równomiernie zarumieniły się po obu stronach.

 

Krok 6: Dolej niewielką ilość oliwy z oliwek, możesz także dodać trochę oliwek i kaparów.

 

Krok 7: Gotowe warzywa powinny być tylko lekko chrupiące i posiadać wyraźny aromat ziół.

 

Krok 8: W misce wymieszaj składniki na sos a następnie dopraw go do smaku.

Krok 9: Polej warzywa przygotowanym sosem według uznania i całość obsyp migdałami i natką pietruszki.

Sposób podania

Jeśli organizujesz letnie grill party, przygotowanie pysznego posiłku to tylko połowa sukcesu. Warto także zadbać o to, aby jedzenie zostało odpowiednio podane gościom. W przypadku grillowanych warzyw po hiszpańsku, polecamy przygotować dwa osobne naczynia. Na same warzywa doskonale sprawdzi się misa dekoracyjna z grawerowanego szkła, natomiast na sos polecamy wybrać ceramiczną sosjerkę.

grillowane warzywa

Podczas upalnych dni, większość czasu najchętniej spędzilibyśmy w okolicznościach przyrody. Grillowanie w ogrodzie pozwala oderwać się od codziennych zmartwień oraz skosztować lekkich i wyjątkowych potraw. Dania z grilla uznawane są za niezwykle zdrowe, ponieważ zwykle nie potrzeba dodawać do nich zbyt wiele tłuszczu, jak to jest w przypadku smażonych potraw. Lato jest zatem znakomitą okazją do wypróbowania różnorodnych, zdrowych i lekkich przepisów. Mamy nadzieję, że nasz przepis na grillowane warzywa po hiszpańsku przypadł Wam do gustu. Życzymy smacznego!