Grillowane warzywa po hiszpańsku
Lato to czas, podczas którego większość z nas najchętniej rozkoszowałoby się promieniami słońca, popijając zimne napoje i delektując lekkimi daniami, takimi jak warzywa. Doskonałym sposobem na wytworzenie takiej atmosfery jest rozstawienie grilla ogrodowego i przyrządzenie na nim pysznych warzyw po hiszpańsku. W przypadku tego przepisu podstawą są ziemniaki i papryka. Resztę warzyw możesz dodać wedle własnych upodobań kulinarnych, jednak w szczególności polecamy użyć krążków z cukinii. Danie to jest niezwykle szybkie, niedrogie i proste w przygotowaniu.
Składniki
5 ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
1 czerwona papryka pokrojona w plasterki
1 cukinia pokrojona w krążki
1 żółta papryka pokrojona w plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 gałąź świeżego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
Sos
¾ szklanki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka majonezu
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka zmielonych migdałów
Opcjonalnie:
Oliwki
kapary
Sposób przygotowania
Krok 1: Dokładnie umyj wszystkie warzywa a następnie pokrój je według wyżej wymienionych zaleceń.
Krok 2: Pokrojone warzywa (ziemniaki, żółta i czerwona papryka, cukinia) włóż do pojemnika, przypraw je solą (do smaku), oraz polej świeżym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Krok 3: Bardzo polecamy także dodać odrobinę świeżo zmielonego lub pokruszonego pieprzu oraz świeżego tymianku (przyprawy te charakteryzują się wyjątkowym aromatem i doskonale pasują do szerokiej gamy potraw).
Krok 4: Wszystko wymieszaj i starannie rozprowadź na rozgrzanej powierzchni grilla.
Krok 5: Systematycznie pilnuj grillujących się warzyw, aby równomiernie zarumieniły się po obu stronach.
Krok 6: Dolej niewielką ilość oliwy z oliwek, możesz także dodać trochę oliwek i kaparów.
Krok 7: Gotowe warzywa powinny być tylko lekko chrupiące i posiadać wyraźny aromat ziół.
Krok 8: W misce wymieszaj składniki na sos a następnie dopraw go do smaku.
Krok 9: Polej warzywa przygotowanym sosem według uznania i całość obsyp migdałami i natką pietruszki.
Sposób podania
Jeśli organizujesz letnie grill party, przygotowanie pysznego posiłku to tylko połowa sukcesu. Warto także zadbać o to, aby jedzenie zostało odpowiednio podane gościom. W przypadku grillowanych warzyw po hiszpańsku, polecamy przygotować dwa osobne naczynia. Na same warzywa doskonale sprawdzi się misa dekoracyjna z grawerowanego szkła, natomiast na sos polecamy wybrać ceramiczną sosjerkę.
Podczas upalnych dni, większość czasu najchętniej spędzilibyśmy w okolicznościach przyrody. Grillowanie w ogrodzie pozwala oderwać się od codziennych zmartwień oraz skosztować lekkich i wyjątkowych potraw. Dania z grilla uznawane są za niezwykle zdrowe, ponieważ zwykle nie potrzeba dodawać do nich zbyt wiele tłuszczu, jak to jest w przypadku smażonych potraw. Lato jest zatem znakomitą okazją do wypróbowania różnorodnych, zdrowych i lekkich przepisów. Mamy nadzieję, że nasz przepis na grillowane warzywa po hiszpańsku przypadł Wam do gustu. Życzymy smacznego!