Farinata - przepis na włoski placek z ciecierzycy
Farinata to inaczej placek upieczony z mąki z ciecierzycy. Znane pod różnymi nazwami, jest to popularne danie, które pochodzi z Włoch, jednak popularne jest w różnych częściach świata. Farinata to proste ciasto składające się z czterech składników: mąki z ciecierzycy, wody, soli i oliwy z oliwek. I nic więcej nie jest potrzebne! Oczywiście różne dodatki są mile widziane i dość popularne. Ale nawet w najprostszej wersji farinata jest delikatna i smaczna.
Na pierwszy rzut oka Farinata jest skrzyżowaniem cienkiego ciasta z naleśnikiem. Z niektórymi dodatkami, takimi jak ser, danie to porównywane jest także do pizzy. Bez dodatków zwyczajowo piecze się je i podaje jako chleb do zup, gulaszy lub sosów. Dodając odrobinę przypraw i lub warzyw, ten placek można łatwo zamienić w świetną przekąskę!
W tym przepisie proponujemy przygotować 2 wersje tej przekąski: w stylu włoskim i w stylu indyjskimi. Wersja indyjska jest wegetariańska, z dużą ilością przypraw i warzyw. Wersja włoska - wygląda i smakuje jak pizza. W porównaniu z wersją indyjską jest bardziej powściągliwa pod względem przypraw, ale nie mniej pachnąca i smaczna. Każda opcja jest dobra na swój sposób - wybierz wersję, która spodoba Ci się najbardziej!
Składniki na ciasto podstawowe
Mąka z ciecierzycy - 250 g
Woda - 500 ml
Oliwa z oliwek - 2 łyżki.
Sól - 0,5 łyżeczki
Olej roślinny - 1 łyżka (do smarowania formy)
Wersja indyjska
Mielona kolendra - 2 łyżeczki
Kurkuma - 0,5 łyżeczki
Papryka - 1 łyżeczka
Pieprz Cayenne - 0,25-0,5 łyżeczki
Cebula - 1 szt.
Słodka papryka - 1 szt.
Szczypiorek / świeże zioła - 2 łyżki.
olej roślinny - 1 łyżka. (do smażenia)
Czosnek - 1-2 ząbki (opcjonalnie)
Dodatki do wersji włoskiej
Suszone pomidory - garść
Ser - 100 - 200 g
Bazylia - do smaku
Sposób przygotowania
Jest to podstawowy przepis na samo ciasto. W tej najprostszej wersji ciasto ma miękki i delikatny smak z nutami orzechowymi. Takie ciasto będzie doskonałym chudym, wegetariańskim, bezglutenowym zamiennikiem chleba lub zdrowej przekąski.
Krok 1
Połącz mąkę i sól. Wymieszaj wodę i olej roślinny i dodaj do mąki. Proporcje mąki i ciasta mogą się różnić. Najpopularniejsze proporcje to: 1 szklanka mąki (250 gramów) na 2 kubki wody (500 ml).
Krok 2
Dokładnie wymieszaj składniki, aby nie pozostały grudki mąki. Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw ciasto na 2,5-4 godziny. Im dłużej pozostawisz ciasto, tym lepiej.
Krok 3
Aby przygotować indyjską wersję Farinaty, dodaj do podstawowego placka przyprawy: mieloną kolendrę, kurkumę, mieloną czerwoną paprykę, paprykę.
Krok 4
Specjalne akcesoria do pieczenia pizzy lub formę do pieczenia wstaw do rozgrzanego piekarnika i pozostaw w nim na 5-7 minut w celu rozgrzania metalu.
Krok 5
Wlać 1 łyżkę stołową oleju na gorącą blachę i równomiernie rozprowadź za pomocą pędzla.
Krok 6
Przelej około połowę ciasta do przygotowanej formy do pieczenia. Grubość ciasta można dostosować do własnego gustu. Najczęściej jest ono cienkie - około 0,5 cm, ale jeśli chcesz - możesz przygotować wersję grubszą.
Krok 7
Umieść tortillę na rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 6–10 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Najlepiej, jeśli do pieczenia użyjesz formy ze zdejmowanym dnem. Włóż ciasto do piekarnika na 3-4 minuty, a gdy ciasto lekko stwardnieje, wyjmij boki formy i wsadź ciasto do piekarnika na kolejne 4-5 minut.
Krok 8
Farinata powinna być dobrze zrumieniona. Krawędzie powinny być ciemnozłote - to poprawny wynik. Pokrój gorące ciasto na kawałki i podawaj natychmiast!
Wersja włoska
Dodaj na wierzch Farinaty pokrojone pomidory i tarty ser. Następnie włóż placek z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 4-6 minut, aż Farinata będzie gotowa i ser się zrumieni. Udekoruj gorący placek świeżymi liśćmi bazylii, pokrój na porcje nożem do pizzy ze stali nierdzewnej i natychmiast podaj. Przy pieczeniu Farinaty, przydatny okaże się z pewnością zestaw akcesoriów do dań włoskich, które pomogą Ci w cięciu placka oraz w tarciu sera.
Pyszna Farinata jest już gotowa! Wybierz swoją ulubioną opcję, eksperymentuj z dodatkami i piecz wedle własnego uznania! Smacznego!