Domowy chleb z płatkami owsianymi i rzeżuchą
Nie ma chyba wspanialszego zapachu od aromatu pieczenia chleba. Naukowcy udowodnili, że ten zapach uspokaja małe dzieci i zestresowanych mężów. Upieczenie domowego chleba nie jest trudne – wystarczy przepis, dobrej jakości składniki i trochę cierpliwości.
Domowy chleb poza tym, że jest pyszny, ma jeszcze jedną zaletę – nie zawiera chemicznych spulchniaczy i ulepszaczy. Dziś mamy dla Was przepis na pyszny i bardzo zdrowy domowy chleb z płatkami owsianymi i rzeżuchą.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 ml letniego mleka
- ½ łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej (typ 550)
- 100 g mąki pszennej (typ 405)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 150 g miękkich płatków owsianych
- 2 opakowania rzeżuchy
- Twarde płatki owsiane
- Odrobina mleka do posmarowania chlebka przed pieczeniem
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem. Do mieszaniny dodaj dwie trzecie mąki i wymieszaj. Następnie miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw ciepłe miejsce – ciasto musi urosnąć.
Kiedy ciasto podrośnie – podwoi swoją objętość – dodaj resztę mleka, miękkie płatki i rzeżuchę. Teraz wyrabiaj ciasto ręką tak długo, aż przestanie przyklejać się do palców i ścianek miski. Podczas wyrabiania stopniowo dosypuj resztę mąki aż uzyskasz pożądany efekt.
Z ciasta uformuj jeden duży lub dwa mniejsze bochenki chlebka. Kiedy nadasz im kształt obsyp twardymi płatkami owsianymi. Następnie bochenki połóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego rośnięcia.
Nagrzej piekarnik to temperatury 220°C (z termoobiegiem 200°C). Po mniej więcej 30 minutach odkryj chlebki i posmaruj mlekiem – najlepszy będzie do tego kuchenny pędzelek. Wstaw do piekarnika na 40 – 50 minut. Smacznego!