Domowe fondue - ten gadżet warto mieć
Ozdobne fondue jest świetnym rozwiązaniem na pełną elegancji przekąskę podczas domowego przyjęcia. Fondue czekoladowe przygotowane bez okazji będzie wspaniałą przekąską, która z pewnością wzniesie nas na wyżyny dobrego samopoczucia. Zestawy do fondue są niesamowicie uniwersalne, ponieważ możemy w nich przygotować przekąskę: na słodko, z gorącej czekolady na słodko, maczając w niej ulubione owoce; wytrawną, z roztopionego sera, maczając kawałki pieczywa; a nawet mięsną, którą będziemy spożywać... cienkimi kawałkami mięsa.
Skąd się wzięło fondue?
Mogłoby się wydawać, że jest to Włoska bądź Francuska potrawa. Takie wnioski nasuwają się dlatego, że w tych krajach jest to danie niezwykle popularne. Sama nazwa fondue pochodzi z Francuskiego słowa "fondre", które oznacza "roztapiać się". Pierwotnie potrawa była przygotowywana przez Szwajcarskich górali. Zimą ser w składzikach wysychał i stawał się twardy. W takiej postaci nie nadawał się do jedzenia. Zapasy sera były jedną z najcenniejszych rzeczy w spiżarniach górskich gospodarstwach domowych. Unikając wyrzucania drogocennego składniki, wymyślono sposób na wykorzystanie stwardniałego sera.
Rozpuszczano go w wielkim rondle z dodatkiem białego wytrawnego wina i kirszu (wysokoprocentowej nalewki, zbliżonej nieco do znanej na terenach Polski - śliwowicy) oraz zagęszczano mąką ziemniaczaną. Niekiedy przyprawiano też fondue serowe gałką muszkatołową, białym pieprzem, a nawet ząbkami czosnku. Ten niesamowity sposób na wykorzystanie resztek, wpisujący się w ideę less-waste - dał początek wyrafinowanej przekąsce, która do dziś budzi zachwyt.
Obecnie wyróżnia się trzy główne rodzaje fondue
-
Fondue serowe - najbardziej zbliżone do oryginalnego, Szwajcarskiego pierwowzoru. Zamiast suchego sera, warto jednak użyć smaczniejszego, bardziej świeżego nabiału. Poleca się użycie najlepiej kilku rodzajów sera, żeby urozmaicić doznania smakowe. Gorącą, serową masę najlepiej wyjadać maczając w niej ulubione kawałki pieczywa, chociaż niektórzy zanurzają także podgotowane brokuły, wędliny lub przegotowane jaja przepiórcze. Należy jednak robić za pomocą specjalnej szpady, z mocnego metalu, odpornego na wysokie temperatury. Powinniśmy robić to także bardzo ostrożnie, ponieważ rozgrzany ser może przypalić nieuważnych lub zostawić bardzo niesforne, trudne do sprania plamy.
-
Fondue czekoladowe - nasza gorąca maź wcale nie musi być żółta od sera. Zupełną odwrotnością klasycznej odsłony dania jest fondue czekoladowe. Ta słodka wersja z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, a także dorosłym łasuchom. Słodki smak czekolady rozluźnia i wprawia w beztroski nastrój. Przypływ endorfin przy pałaszowaniu owoców (może być to cokolwiek, banan, truskawka, malina, jabłko, a nawet rabarbar!) i słodkości (herbatniki, rurki z kremem, ciasta lub małe pączki) zanurzonych w gorącej czekoladzie wprawi każdego w dobry nastrój. Jest to także wspaniały pomysł na romantyczne spędzenie wspólnego czasu. Przygotowanie Fondue czekoladowego jest bardzo proste; wystarczy zaopatrzyć się w zestaw do fondue, rozpuścić kilka ulubionych tabliczek czekolady i dodać wysokoprocentowej śmietany kremówki.
- Fondue po burgundzku - Jest jeszcze jeden, nietypowy sposób użycia zestawy do fondue - mięsny. Różni się trochę od pozostałych, ponieważ działa na nieco innej zasadzie. Do podgrzewacza wlewa się olej i rozgrzewa do temperatury 170-200 stopni Celsjusza. Na szpady nadziewamy... surowe mięso. To nie pomyłka, zamarynowane i przyprawione dzień wcześniej kawałki wołowiny, drobiu i wieprzowiny. Pokrojone w małe kostki, w tłuszczu o tak wysokiej temperaturze przypieką się tak mocno, jak długo będziemy je w nim trzymać. Taka przekąska zaskoczy wszystkim na przyjęciu i pozwoli na własnoręcznie przygotowanie sobie mięska w kontrolowanym stopniu wysmażenia, takim, jaki każdy lubi najbardziej.
Podsumowanie
Zestaw do fondue to świetny, wielofunkcyjny gadżet. Będzie robił furorę podczas kinderbalów, spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także zmysłowej randki. Tak dużo możliwości wykorzystania zestawu sprawia, że jest to idealny pomysł na prezent dla każdego. fondue czekoladowe z każdego zrobi łasucha. Przekąski maczane w fondue serowym zafascynują wszystkich obecnych na salonach.