Domowa spiżarnia – jak przechowywać zapasy żywności
Prawidłowe przechowywanie żywności sprawia, że możemy przedłużyć ich świeżość. Dzięki temu możemy zrobić zapasy, a przede wszystkim nie wyrzucać zepsutego jedzenia. Dziś pomożemy Wam zorganizować domową spiżarnię tak, aby nic się nie marnowało.
Czasami zdarza się, że musimy zrobić duże zakupy. Jak sprytnie pomieścić to wszystko w kuchni? Jak przechowywać świeże warzywa i owoce, a jak sypkie produkty jak mąką czy kasze? Wszystkiego dowiecie się z naszego poradnika, dzięki tym kilku prostym trikom Twoja kuchnia będzie doskonale zorganizowana, a żywność dłużej pozostanie świeża i smakowita.
Jak przechowywać produkty sypkie?
Kasza, ryż, mąka – to produkty, które bezwzględnie trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Po przyjściu ze sklepu możesz zamknięte opakowanie odłożyć do szafki, a co po jego otwarciu? Aby w naszej spiżarni nie zadomowiły się mole spożywcze, a żywność była odpowiednio zabezpieczona przed drobnoustrojami z zewnątrz musisz zaopatrzyć się w odpowiednie pojemniki.
Zadbaj również o to, aby w szafce czy szufladzie zawsze było czysto, gdy coś się przez przypadek wysypie nie czekaj ze sprzątaniem. Resztki jedzenia to doskonała pożywka dla nieproszonych gości jak bakterie, pleśnie i insekty. Mrówki w domu potrafią nieźle napsuć krwi, mole to tragedia – trzeba wyrzucić całe zapasy.
Jakie pojemniki będą najlepsze do przechowywania produktów sypkich? Oczywiście takie, które mają szczelne zamknięcie. Do wyboru mamy pojemniki szklane – mają one tę zaletę, że nie musisz ich otwierać, aby wiedzieć co znajduje się w środku. Równie praktyczne będą metalowe puszki, które mają „okienko”, przez które możemy zajrzeć do środka.
Kawa, herbata czy kakao – to produkty, których intensywny aromat bardzo lubimy. Kiedy są zwietrzałe nie smakują już tak dobrze. Dlatego zawsze przechowuj je w zamkniętych puszkach. To samo dotyczy przypraw – te produkty musisz szczególnie chronić przed wietrzeniem. Zamiast przechowywać je w otwartych torebkach, kup stojak na przyprawy z kolekcją małych słoiczków. Świetnie prezentuje się na blacie, a do tego ochroni aromatyczne przyprawy przed wietrzeniem.
Jak przechowywać oleje i oliwy?
Płynne tłuszcze jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek może być przechowywany w zamkniętych butelkach w temperaturze pokojowej nawet 12 miesięcy (oczywiście jeśli pozwala na to termin przydatności do spożycia wybity na opakowaniu).
Po otwarciu trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Dzięki temu olej nie straci swoich zdrowotnych właściwości, a jego smak nie ulegnie zmianie. Pamiętaj – olej, gdy jest gorzki jest zjełczały i nie nadaje się do spożycia.
Produkty świeże – jak przechowywać
Chleb i bułeczki najlepiej przechowywać w zamkniętym chlebaku. Pozostawione na blacie lub w otwartym koszyczku będzie szybciej czerstwieć. Nigdy nie przechowuj pieczywa w foliowym worku, bo zapleśnieje. Chlebak to najlepsze rozwiązanie, a przy tym ciekawy element wystroju kuchni. Możesz wybrać chlebak w formie dużego pojemnika, który zamiast pokrywki ma deskę do krojenia – to bardzo sprytne rozwiązanie.
Przechowywanie żywności w lodówce, jakie produkty:
- Świeże mięso i wędliny
- Jajka
- Mleko świeże i produkty mleczne
- Sery
- Warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler.
- Sałata, seler naciowy i szpinak
- Owoce jagodowe: maliny, borówki czy truskawki.
Są sposoby, aby przedłużyć świeżość warzyw i owoców w lodówce. Możesz wyłożyć szufladę lub półki specjalną matą antypleśniową. Wykonana z gąbki mata zapewnia prawidłową cyrkulację powietrza również na dnie. Na warzywach i owocach nie powstają dzięki temu również nieestetyczne wgniecenia. Zastosowanie maty spowalnia proces psucia się produktów świeżych. To doskonały sposób na przedłużenie ich świeżości.
Czego nie musisz przechowywać w lodówce? Przetworów, chyba że słoik już został otwarty. Pasteryzowane mleko lub śmietanka mogą być przechowywane w chłodnym miejscu poza lodówką. Wszystko co szczelnie zamknięte – puszki, konserwy, gotowe sosy i dania możesz przechowywać w szafce lub na półce w spiżarni. Majonez, ketchup, sosy do kanapek i musztarda do lodówki muszą trafić dopiero po pierwszym otwarciu. Wcześniej wystarczy przechowywanie w temperaturze pokojowej.
Takie warzywa jak ziemniaki czy buraki nie wymagają przechowywania w lodówce. Jednak należy pamiętać o ich prawidłowym przechowywaniu. Niedopuszczalne jest przechowywanie ich w szczelnym plastikowym worku – bardzo szybko się zepsują. W swojej kuchni lub spiżarni możesz przygotować specjalne miejsce do przechowywania warzyw. Prosty regał z drewna na kółeczkach pozwoli na przechowanie dużej ilość warzyw i owoców zapewniając im przy tym właściwą cyrkulację powietrza.
W okresie świąt, po zbiorach w przydomowym ogródku czy w sytuacjach awaryjnych gromadzimy większe zapasy żywności. Przechowując je właściwie zapewnisz im świeżość na dłużej. Nawet w małej kuchni możesz znaleźć miejsce na właściwe przechowywanie żywności. Dobrze zorganizowana kuchnia to taka, w której zmieści się wszystko. Stosowanie tych prostych zasad to również porządek w kuchni i mniej zmarnowanych produktów żywnościowych.